,,Saulelė raudona“ XV kartą švytėjo Plungėje

Birželio 14-16 dienomis Plungės kultūros centras jubiliejinį kartą organizavo tarptautinį folkloro festivalį ,,Saulelė raudona“. Šis festivalis tapo vienu iš pagrindinių Plungės miesto šventės akcentų. Festivalyje dalyvavo folkloro kolektyvai: ,,Olšina“ iš Čekijos, ,,Kūzuls“ iš Latvijos, ,,Materinka“ iš Ukrainos, ,,Strops“ iš Latvijos, ,,Gastauta“ (Rokiškis), ,,Senoliai“ (Klaipėda), ,,Žeiria“ (Varėna), ,,Žibinyčia“ (Marijampolė), ,,Taduja“ (Kelmė), ,,Platelee“ (Plateliai), ,,Šateikee“ (Šateikiai) ir festivalio iniciatoriai ir šeimininkai Plungės kultūros centro folkloro ansamblis ,,Gondinga“ (vad. Dalia Stasikėlienė).

Festivalio dienomis net 12 folkloro kolektyvų, kuriuose per 300 atlikėjų, stebino plungiškius ir miesto svečius savo programomis, tautiniais kostiumais ir spinduliuojančia meile folklorui, tradicijų puoselėjimui. Plungė buvo nuspalvinta gražiausiomis pasaulio ir Lietuvos tautinės kultūros spalvomis.

Kultūros centras festivalio metu žiūrovus kvietė į koncertą Senamiesčio aikštėje su festivalio svečiais iš Ukrainos, Čekijos ir Latvijos, atidarymo koncertą su populiariosios klasikos solistu Eugenijumi Chrebtovu, VDU kameriniu orkestru. Dienos koncertą su visų festivalio dalyvių pasirodymais. Folkloro ratus, kuriuose buvo žaidžiami liaudies žaidimai, dainuojamos bendros dainos, šokami šokiai. Festivalio dalyviai prieš didįjį vakaro koncertą dalyvavo teatralizuotoje šventinėje eisenoje, kurią papuošė savo tradicinėmis dainomis, muzika, šokiais ir žavėjo tautiniais kostiumais. Vakaro didįjį koncertą su populiariuoju atlikėju, televizijos laidų vedėju Liudu Mikalausku. Sekmadienį festivalio renginius vainikavome su liaudies giesmių ir muzikos koncertu Plungės Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje.

Plungės kultūros centras savaitgalį be festivalio renginių organizavo tautodailės mugę ir tradicinių amatų demonstravimą, kvietė į unikalią Žemaitiško rašto, teksto ir gamtos instaliaciją sukurtą Plungės parke, siekiant įprasminti žemaitiško rašto metus. Plungės kultūros centro teatras ,,Saula“, teatro vadovai Sigita ir Romas Matuliai pristatė judesio, istorinio teksto, teatro, jautrią kompoziciją ,,Kelias“, skirtą Gedulo ir Vilties dienai paminėti.

Didžiuojamės prisidėdami prie įvairių Lietuvos regionų folkloro puoselėjimo, etninių tradicijų išsaugojimo bei sudarydami galimybes plungiškiams ir miesto svečiams pažinti skirtingų Lietuvos regionų ir kitų šalių tradicinius šokius ir dainas.

Projekto veiklas finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Plungės rajono savivaldybė

Pranešimą paskelbė: Plungės kultūros centras
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-17 18:25
Laisvalaikis, pramogos, Kultūra
pasidalinti
atgal