Birželio 14-ąją – Panevėžyje LGGRTC paroda ir filmas

2024 m. birželio 14 d. Panevėžyje vyko Gedulo ir vilties dienos minėjimas, kurį organizavo Panevėžio miesto savivaldybė ir Panevėžio muzikinis teatras. Jis prasidėjo iškilminga Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos, Lietuvos laisvės kovų sąjūdžio, Lietuvos šaulių sąjungos ir Panevėžio apskrities skautų vėliavų nešimo ceremonija ir visuotine tylos minute. Už politinius kalinius ir tremtinius buvo laikomos šv. Mišios Panevėžio Švč. Trejybės bažnyčioje. Akcijos metu „Atminties neištremsi“ buvo skaitomi tremtinių ir politinių kalinių vardai.

Panevėžio muzikinio teatro fojė veikė edukacinė kilnojamoji paroda ,,Laikom frontą!“. Paroda parengta Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus. Muzikiniame teatre buvo rodomas dokumentinis filmas „Antanas Lukša. Brolio pažadas“.Filmas skirtas laisvės kovotojui, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos ilgamečiam vadovui ir garbės pirmininkui, kuris ilgą laiką buvo gyvų ir žuvusių partizanų balsas, Lietuvos partizano Juozo Lukšos-Daumanto broliui ANTANUI LUKŠAI jo 100-ųjų gimimo metinių proga. Filmą pristatė jo autorė ir režisierė Rūta Sinkevičienė.

„Šiandien susipažinome su Okupacijų ir tremties muziejaus darbuotojų sukurta paroda, ,,Laikom forntą!“.Dėkojame žurnalistei, dokumentinio filmo autorei ir režisierei Rūtai Sinkevičienei ir filmo operatoriui, montažo režisieriui Tomui Medekšai. Tik jų kūrybinių galių dėka, pasitelkus archyvus ir susitikimus su amžininkais, dienos šviesą išvydo kino juosta, kurioje, šiandien, minėdami Gedulo ir Vilties dieną, susitikome su Antanu Lukša. Žmogumi, kaip ir jo broliai Jurgis, Juozas ir Stasys, palaiminti gerosios Motulės, pasirinko Laisvės kovotojo kelią, kai Tėvynę Lietuvą trėmė, kankino ir žudė...“, – po renginio sakė Panevėžio kraštotyros muziejaus Edukacijos ir informacijos skyriaus muziejininkė Giedrė Baltuškienė. Pasak G.Baltuškienės, planuojama, kad muziejuje vyks edukcinės pamokos ir su šia dokumentine kino juosta bus supažindinti Panevėžio krašto jaunieji šauliai, moksleiviai ir miesto visuomenė.

Susirinkusieji į renginį dėkojo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui už įamžintą Antano Lukšos gyvenimo ir kovos už Lietuvos laisvę istoriją.

Paroda „Laikom frontą!“ tęs kelionę į Panevėžio kraštotyros muziejų.

Nuotraukos LGGRTC darbuotojų

Pranešimą paskelbė: Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras
2024-06-18 10:20
Kultūra