Naujausia „Vinted“ poveikio klimatui ataskaita parodė, kad naudoti daiktai europiečių spintose keičia naujus

  •     Vien per 2023 m. „Vinted“ nariai vietoj naujų daiktų rinkadamiesi naudotus padėjo išvengti 657 kilotonų CO2 dujųišmetimo į aplinką;
  •     Dviejų trečdalių (65 proc.) „Vinted“ narių spintas sudaro ketvirtadalis ar daugiau naudotų daiktų; 
  •     Dauguma (84 proc.) apsiperkančių „Vinted“ naudotų daiktų kokybę vertina gerai ar net geriau nei naujų daiktų; 

Pirmaujanti Europos internetinė naudotų mados prekių tarpusavio prekybos platforma „Vinted“ keičia spintų  turinį visame žemyne. Naujausioje bendrovės parengtoje poveikio klimatui ataskaitoje teigiama, kad naudoti daiktai užima vis reikšmingesnę narių spintų dalį, o trečdalis jų perka daugiau naudotų nei naujų daiktų. 

Ataskaitoje, parengtoje remiantis daugiau nei 100 000 narių tyrimu, nepriklausoma klimato technologijų startuolio „Vaayu“ atlikta analize ir pačios „Vinted“ tyrimais[1], teigiama, kad „Vinted“ narių vartojimo įpročiuose naudotų daiktų vartojimas yra įsitvirtinęs. Beveik du trečdaliai (65 proc.) „Vinted“ narių teigia, kad ketvirtadalis ar daugiau drabužių, esančių jų spintose, yra iš antrų rankų. Daugiau nei trečdalis (37 proc.) teigia, kad naudoti daiktai sudaro pusę ar daugiau jų garderobo. Lyderėmis tapo Vokietija, Prancūzija, Lenkija ir Jungtinė Karalystė, kuriose daugiau nei 40 proc. „Vinted“ narių teigia, kad daugiau nei pusę jų garderobo sudaro naudoti daiktai.

„Vinted“ nariai ne tik renkasi savo drabužių spintas pildyti naudotais daiktais, bet ir apskritai keičia vartojimo įpročius. Beveik trys iš keturių (72 proc.) perka mažiau arba tiek pat daiktų kaip ir anksčiau, o daugelis (31 proc.) iš jų dabar perka daugiau naudotų, o ne naujų daiktų. Dauguma (65 proc.) „Vinted“ pirkėjų teigia, kad jie mieliau perka mažiau brangių ir ilgalaikių mados prekių, o ne didesnį kiekį pigių daiktų. Tik nedidelė grupė narių (18 proc.) teigia, kad ką nors pirko „Vinted“, nes naršydami pamatė jiems patinkančią prekę. Prancūzijoje ši grupė yra dar mažesnė – spontaniški pirkėjai sudaro 12 proc. pirkėjų. 

„Mūsų poveikio klimatui ataskaita rodo, kad naudotos prekės tampa pirmuoju pasirinkimu visoje Europoje. Siekiame, kad naudotos prekės taptų prieinamos visai visuomenei, paversdami šį tvaresnį sprendimą patraukliu ir finansiškai. Padarydami naudotas prekes lengvai prieinamas visiems ne tik prisidėsime prie aplinkosaugos, bet ir padėsime mūsų nariams sutaupyti daug taip reikalingų lėšų. Manome, kad tai vienintelis būdas daryti ilgalaikį poveikį vartojimui ir klimato problemoms: pasirinkimas, kuris yra palankesnis klimatui, turėtų būti palankesnis ir mūsų piniginėms", – teigia „Vinted“ vadovas Thomas Plantenga.

Ataskaitoje teigiama, kad pagrindinis „Vinted“ narių motyvas rinktis naudotą, o ne naują prekę yra puikus kainos ir kokybės santykis: beveik pusė (48 proc.) pasirinko pirkti naudotą prekę, nes jos kaina buvo mažesnė nei naujos. Tai nereiškia, kad nukenčia kokybė – didžioji dauguma (84 proc.) „Vinted“ pirkėjų mano, kad platformoje įsigytų naudotų daiktų kokybė[2] yra tokia pat gera arba net geresnė nei naujų. 

Žinojimas, kad mados prekės gali gyventi antrą ar net trečią gyvenimą, taip pat įkvepia narius geriau pasirūpinti savo drabužiais. Daugiau nei trečdalis (36 proc.) narių yra linkę labiau rūpintis savo drabužiais, nes vėliau juos gali perparduoti „Vinted“. Platforma suteikė milijonams žmonių galimybę tapti naudotų daiktų pardavėjais, o 81 proc. jų teigė, kad be „Vinted“ nebūtų užsiėmę perpardavimu.

Kalbant apie poveikį klimatui, „Vaayu“ atliktas tyrimas parodė, kad „Vinted“ nariai, pirkdami naudotas, o ne naujas prekes, vien 2023 m. padėjo išvengti 679 kilotonų CO2 dujų išmetimo į aplinką – tai prilygsta maždaug 512 tūkst. skrydžių iš Londono į Los Andželą. Du penktadaliai (40 proc.) „Vinted“ įvykusių sandorių padėjo išvengti naujo daikto pirkimo, o tai reiškia, kad jie padėjo išvengti išmetamųjų teršalų, reikalingų naujiems daiktams pagaminti. 

Siekdama sumažinti savo veikloje išmetamų emisijų kiekį, „Vinted“ kartu su iniciatyva „Science-Based Targets“ pateikė savo, kaip bendrovės, moksliškai pagrįstus tikslus. Jie padeda siekti Paryžiaus klimato susitarime nustatytų tikslų: iki 2050 m. pasiekti nulines emisijas ir apriboti pasaulinį atšilimą iki 1,5 , palyginti su ikipramoninio laikotarpio lygiu. Bendrovės „Vinted“ klimato kaitos veiksmų plane aprašyta, kaip planuojama įgyvendinti šiuos tikslus.

„Šioje poveikio klimatui ataskaitoje daugiau dėmesio skiriame ne tik anglies dvideginio dujų emisijoms, bet ir kiekybiniam mūsų daromam poveikiui narių gyvenimui bei jų vartojimo įpročiams. Pradedame pastebėti platesnį perpardavimo poveikį žmonių apsipirkimo įpročiams, o tai teikia vilčių ir klimatui. Šios įžvalgos padės mums toliau tobulinti savo tvarumo strategiją ir didinti teigiamą prekybos iš antrų rankų poveikį. „Vinted“ intensyviai dirbame, kad sumažintume savo veiklos metu išmetamų teršalų kiekį. Manome, kad šie du dalykai turėtų eiti koja kojon“, – teigia „Vinted“ tvarumo direktorė Marianne Gybels.

[1] „Vinted” poveikio klimatui ataskaita – tai tyrimas, paremtas nepriklausoma analize, kurią atliko klimato technologijų startuolis „Vaayu”, apklausęs 94,4 tūkst. narių Prancūzijoje, Ispanijoje, Jungtinėje Karalystėje, Belgijoje, Nyderlanduose, Lenkijoje, Vokietijoje ir Italijoje, taip pat pačios bendrovės atliktu tyrimu, kuriame dalyvavo 13 tūkst. „Vinted” pirkėjų.

[2]  Tyrime leidome savo nariams patiems apibrėžti, ką jiems reiškia kokybė. Tai atrodo svarbiau nei išorinis apibrėžimas. Kokybė yra subjektyvi; ji priklauso nuo jūsų nuomonės apie prekių ženklus ir medžiagas.

Pranešimą paskelbė: Integrity PR, UAB
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-18 11:18
Verslas, ekonomika, finansai, Kiti pranešimai
pasidalinti
atgal