Seimo Pirmininkė Kyjive: „Lietuva toliau padės Ukrainai siekti pergalės, užsienio politikos ir nacionalinio saugumo tikslų“

2024 m. birželio 18 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen oficialų vizitą Kyjive (Ukrainos Respublika) pradėjo susitikimu su Aukščiausiosios Rados Pirmininku Ruslanu Stefančuku (Ruslan Stefanchuk). Vėliau kreipdamasi į Aukščiausiąją Radą Seimo Pirmininkė pabrėžė nenuilstamą Lietuvos paramą Ukrainai ir jos žmonėms, visokeriopą parlamentinę pagalbą siekiant pergalės ir narystės euroatlantinėse organizacijose.

„Šis vizitas yra ypač svarbus, nes pabrėžia mūsų įsipareigojimą stiprinti dvišalius santykius ir remti Ukrainą kritiniu metu. Nuo pat pirmos neteisėto, neišprovokuoto ir nepagrįsto Rusijos karo, remiamo Baltarusijos, dienos Seimas palaiko Ukrainos kovą už laisvę. O vienbalsiai Seimo priimtos Ukrainos paramos deklaracijos tik patvirtina mūsų tvirtą kolektyvinį įsipareigojimą būti su Ukraina tamsiausiomis valandomis“, – kreipimąsi pradėjo Lietuvos parlamento vadovė.

  1. Čmilytė-Nielsen sakė, kad nors šiuo metu Europa žengia į naują politinį ciklą ir Europos Parlamento rinkimai išryškino kai kurių Europos Sąjungos (ES) šalių svyruojančią paramą Ukrainai, Lietuvos įsipareigojimams ir solidarumui tai neturi įtakos.

„Susitikimo su Ruslanu Stefančuku metu dalyvavome esminėse diskusijose dėl neatidėliotinų Ukrainos prioritetų, apimančių karinę paramą, integraciją į ES ir NATO bei platesnius geopolitinius iššūkius. Lietuva tebėra įsipareigojusi padėti Ukrainai siekti pagrindinių užsienio politikos ir nacionalinio saugumo tikslų“, – teigė Seimo Pirmininkė.

Pasak V. Čmilytės-Nielsen, nors pergalei įgyvendinti svarbūs visi bendradarbiavimo formatai, parlamentinė diplomatija ir kolektyvinė jėga, ji bus pasiekta ne tik ginkluotose kovose.

„Daug kalbama apie raudonąsias linijas. Per pastaruosius dvejus su puse metų matome, kad dažnai jos yra primestos. Maskva siekia išnaudoti mūsų baimes ir dvejones. Kaip ir šachmatų partijoje, jei norime laimėti, turime įvesti savo taisykles ir nepaisyti agresorės grasinimų“, – įsitikinusi Seimo Pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen.

Pridedamos Seimo kanceliarijos nuotraukos (aut. Olga Posaškova).

 

Seimo Pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen

atstovė spaudai Ilona Petrovė

Tel.: +370 5 209 6030, mob. +370 698 42 071

El. p.  [email protected]

www.lrs.lt

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-18 14:54
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal