Gedulo ir vilties dieną įgarsintas rekordinis skaičius tremtinių likimų

Birželio 14-ąją Lietuvoje minėjome Gedulo ir vilties dieną.

Jau devintą kartą Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos organizuojamojoje pilietinėje istorinės atminties akcijoje „06.14 Atminties neištremsi“ buvo skaitomi tremtinių ir politinių kalinių vardai, pavardės ir likimai (grįžo / negrįžo / likimas nežinomas).

Skaičiuojama, kad nuo sovietų represijų nukentėjo virš 200 000 lietuvių. Šiemet akcijos metu perskaityti 151 229 likimai. Pasak organizatorių, siekis buvo įgarsinti bent 150 000, tad toks skaičius – rekordinis. Skaitymuose dalyvavo valstybės vadovai, buvę tremtiniai, įvairaus amžiaus visuomenės atstovai.

Šie metai pasižymi ir tuo, kad skaitymai buvo organizuojami 24-iose Lietuvos savivaldybėse, iš kurių net dviejose – Vilniuje ir Lybiškiuose tremtinių likimai skambėjo visą parą. Tremtinių atminimą pagerbė ir užsienyje gyvenančios Lietuvių bendruomenės – tremtį ir kalinimus patyrusių tautiečių likimai skambėjo Nyderlanduose, Vašingtone, Niujorke, Austrijoje.

Siekiant skleisti bei ugdyti pilietiškumą nuo mažų dienų, 214-oje šalies mokyklų buvo vedamos specialios „06.14. Atminties neištremsi“ pamokos, kurių metu moksleiviai žiūrėjo edukacinius vaizdo įrašus, skaitė ištraukas apie gyvenimą tremtyje, vykdė įvairias praktines užduotis.

Prie akcijos įgyvendinimo prisidėjo Lietuvos Respublikos Kultūros ministerija.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos jaunimo organizacijų taryba ( LiJOT)
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal