Prezidentas Tarptautinėje antikorupcijos konferencijoje: kova su korupcija šiandien yra geopolitinė būtinybė

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį Vilniuje pasveikino Tarptautinės antikorupcijos konferencijos dalyvius.

Prezidentas kreipdamasis į konferencijos dalyvius pažymėjo, kad aukšto lygio dalyvių iš viso pasaulio buvimas didžiausioje tokio pobūdžio konferencijoje atspindi bendrą tarptautinės bendruomenės pasiryžimą įveikti korupciją ir apsaugoti demokratines vertybes.

„Korupcija tebėra didžiulis iššūkis, keliantis grėsmę taikai, saugumui ir tvariam vystymuisi – ji menkina visuomenės pasitikėjimą valdžia, silpnina institucijas, kelia grėsmę patiems demokratijos ir teisinės valstybės pagrindams, trikdo socialinę ir ekonominę gerovę. Tik išgyvendinę korupcijos apraiškas, galėsime padėti pamatus stipresnėms gerovės valstybėms, gebančioms panaudoti savo išteklius visuomenės labui“, – sakė Prezidentas.

Pasak šalies vadovo, Lietuvos kelionė nuo posovietinės valstybės iki Europos Sąjungos, NATO ir EBPO narės buvo įkvepianti: „Šiandien Lietuva gali pasigirti aukšto lygio sąžiningumo, skaidrumo ir atskaitomybės principais tiek viešajame, tiek privačiajame sektoriuose. Iš tarptautinės paramos gavėjų tapome kovos su korupcija patirties eksportuotojais.“

Prezidentas sveikinimo kalboje pažymėjo, kad kova su korupcija neapsiriboja valstybių sienomis, o visa tarptautinė santvarka šiuo metu susiduria su precedento neturinčiais iššūkiais.

„Didžiausią susirūpinimą kelia strateginės korupcijos atvejai, kuomet valstybiniai ir nevalstybiniai subjektai sąmoningai taiko korupcines priemones, siekdami daryti įtaką kitoms valstybėms ir destabilizuoti padėtį jose. Kadangi susiduriame su gudriu ir negailestingu priešininku, skaidrumo trūkumas tampa nacionalinio saugumo problema. Todėl mano noras yra, kad kovą su korupcija traktuotume ne tik kaip administracinę užduotį, bet kaip moralinį imperatyvą ar net geopolitinį būtinumą“, – sakė šalies vadovas.

Konferencijos dalyviams Prezidentas palinkėjo, kad Vilniuje vykstanti konferencija taptų pasaulinės kovos su korupcija lūžio tašku.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
2024-06-19 11:37