Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos pranešimas: „Socialdemokratai nepritaria valdančiųjų užmojui pasisemti pinigų iš savivaldybių – regionų skurdinimas valstybės nestiprina“

2024 m. birželio 19 d. pranešimas žiniasklaidai (daugiau naujienų)

Socialdemokratai Seime užregistravo dar vieną pasiūlymą Vyriausybės teikiamiems projektams dėl gynybos finansavimo – siūlo atsisakyti idėjos atimti pinigus iš savivaldybių.

„Vyriausybės pateiktame Valstybės gynybos fondo įstatymo projekte numatoma iš savivaldybių biudžetams tenkančios Gyventojų pajamų mokesčio dalies kasmet paimti 25 mln. eurų.

Šios lėšos bus naudojamos Civilinės saugos stiprinimo ir plėtros programai įgyvendinti 2025–2030 m., bet suma, kuri numatyta šiai programai, nesutampa su ta suma, kurią valdantieji, ypač Laisvės partijos lyderiai, nori pasiglemžti iš savivaldos. Jie nori daugiau, negu reikia“, – komentuoja socialdemokratų pasiūlymo autorius, Seimo narys Eugenijus Sabutis.

Kaltina regionų žlugdymu

Pasak parlamentaro, toks „regionų apiplėšimas“ nedera su „Vyriausybės ir valdančiųjų propaganda apie regionų vystymą“.

Seimo narys atkreipia dėmesį, kad „laisviečių“ lyderė važinėja po regionus ir reiškia jiems paramą, bet paskui Seime registruoja projektus, kuriais skurdina savivaldybes.

„Pasiūlymą vien 2025 m. iš savivaldybių biudžetų atimti 60 mln. eurų vertiname kaip ekonomiškai nepagrįstą savivaldos diskriminavimą.

Neproporcingas lėšų paėmimas gali sukelti sutrikimų vykdant esmines savivaldybių funkcijas: nukentės švietimo, sveikatos apsaugos ir socialinės paramos paslaugų teikimas. Regionų skurdinimas niekaip nedera su siekiu stiprinti valstybę ir jos žmonių saugumą“, – įspėja E. Sabutis.

Parlamentaras mato grėsmę, kad gali būti stabdomas savivaldybėse suplanuotų projektų ar kitų įsipareigojimų įgyvendinimas, dėl to nukentės savivaldybių infrastruktūra ir plėtra.

Socialdemokratai siūlo išbraukti Vyriausybės skubinamo projekto 4 straipsnio 1 dalies visą 9 punktą.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-19 12:27
Savivalda, regionai, Politika
pasidalinti
atgal