S. Kairys: „Europos kultūros keliai – didžiulė galimybė mažesnių vietovių paveldui, kultūrai ir verslui“

„Šiandien Lietuvoje kultūrinis pulsas itin aktyvus. Tačiau net ir kultūros keliais kultūra nevaikšto viena. Jai reikia kuo tvirtesnės sinergijos. Labai svarbu ir regionų bendradarbiavimo, ir savivaldos, ir verslo, ir ypač tarptautiškumo dėmenys. Kuo labiau visi sieksime sinergijos – kuo geresnis bus rezultatas“, – kalbėjo kultūros ministras Simonas Kairys šiandien Vilniuje prasidėjusiame Kultūros keliams skirtame tarptautiniame seminare. Jis Europoje surengtas pirmą kartą ir yra vienas iš oficialių Lietuvos pirmininkavimo Europos Tarybos ministrų komitetui renginių.

Renginyje didelę patirtį Kultūros kelių, kultūros paveldo ir turizmo srityse sukaupę ekspertai bei sertifikuotų Europos Tarybos kultūros kelių atstovai iš Ispanijos, Italijos, Norvegijos, Liuksemburgo, Prancūzijos, Jungtinės Karalystės, Suomijos ir kitų šalių išsamiai pristatys Kultūros kelių kuriamą pridėtinę vertę, poveikį ekonomikai, tvaraus turizmo ir vietos vystymui, visuomenės įtraukimo į šį procesą skatinimui, dalinsis gerąja patirtimi.

Kaip pabrėžia ministras S. Kairys, kai Europoje 1987 m. prasidėjo Kultūros kelių istorija, Lietuva dar buvo okupuota priešiškų jėgų, tačiau jau tada atkakliai daužėme akliną sieną, o kultūra buvo ir vienas pagrindinių tos sienos skaldymo įrankių, ir vienas svarbiausių kelių pasiekti laisvą pasaulį.

Kultūros ministro teigimu, šiandien kultūrą privalome suvokti kaip horizontalią vertybę, kuri susipina su daugeliu kitų mūsų gyvenimo sričių. S. Kairys akcentuoja, kad Europos kultūros keliai yra ypač reikšminga galimybė ne sostinėms, ne didiesiems miestams: „Kultūros keliai į dėmesio epicentrą iškelia ir atokesnes vietoves. Tai didžiulis šansas ne tik mažesnių vietovių paveldui ir kultūrai, bet ir verslui. Pilyje, dvare, istoriniame parke žmogus gali apsilankyti vieną kartą, o gali ir nuolat ten grįžti. Tai priklauso nuo visos patirties, kurią sukuriame lankytojui: nuo įdomiai pateikto pasakojimo iki geros kavos puodelio, patogių dviračių takų ar patrauklios nakvynės vietos.“

Europos Tarybos kultūros kelių programa, prasidėjusi nuo Santjago de Compostela piligrimų kelio Europoje, iš viso jungia 47 Europos Tarybos sertifikuotus kelius. Tarp jų – Šv. Jokūbo piligrimų, Europos Žydų kultūros paveldo, Hanzos, Europos pasakų, Impresionizmų, Reformacijos, Napoleono, Istorinių parkų, Geležinės uždangos, Euro Velo 13, ATRIUM – XX a. Europos totalitarinių režimų architektūros, Europos kapinių, Europos pramoninio paveldo ir kt.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos kultūros ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-19 14:51
Kultūra
pasidalinti
atgal