Vilniuje minima Pasaulinė pabėgėlių diena – festivalis „Kultūrų ritmu“

Ketvirtadienį, birželio 20 d., minint Pasaulinę pabėgėlių dieną Vilniuje sugrįžta festivalis „Kultūrų ritmu“, kurį organizuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) bei menų agentūra Artscape.

Sostinėje ketvirtadienio vakarą nuo 18 val. Bernardinų kieme vilniečiai, pabėgėliai ir prieglobsčio prašytojai gyvenantys Lietuvoje bei miesto svečiai rinksis klausytis įvairių šalių ir kultūrų muzikos, dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse, susipažinti su migracijos lauke dirbančiomis organizacijomis bendruomenių erdvėje.   

„Kultūrų ritmu“ – tai idėja, kad skirtingos kultūros turi savo unikalius ritmus, atspindinčius jų tradicijas, patirtis ir saviraišką. Tokiu šūkiu jau antrus metus kviečiama švęsti Pasaulinę pabėgėlių dieną birželio 20 d. nemokamame muzikos festivalyje.

Pasak organizatorių, festivalis siekia švęsti pabėgėlių ir prieglobsčio ieškančių žmonių indėlį, kūrybiškumą ir atkaklumą bei skatinti visuomenės sąmoningumą.

Ant festivalio scenos išvysime net 7 pasirodymus, kuriuos sukurs 17 muzikantų iš 8 šalių. Programa čia.

Drąsa kurti muziką

Vieni jų buvo priversti palikti savo gimtuosius namus dėl protesto kūrybos, tautinio persekiojimo, vykstančio karo, o kiti – stoja ant scenos palaikyti visų žmonių, kuriems reikia prieglobsčio, drąsos ir atnešamo indėlio į mūsų visuomenę.

Muzikantas ir dainininkas Yusuf Suleiman (uigūras) save pristato kaip uigūrų atstovą ir puoselėtoją. Būdamas uigūras ir gerai žinomas muzikantas, Yusufas susidūrė su grėsmėmis, priekabiavimu ir galimu nelegaliu deportavimu iš Turkijos atgal į Kiniją. Šiuo metu gyvena Švedijoje.

Zimbabvėje gimęs ir šiuo metu taip pat Švedijoje gyvenantis Cris Gera (Zimbabvė) muzikos pasaulyje yra nuo pat vaikystės. Jo kūryboje daugiausia atsispindi afropop, džiazo ir soulo ritmai, tačiau kai kuriose dainose galima išgirsti ir Zimbabvės tradicinius garsų bei gospelo elementų. Muzikantas taip pat yra aktyvus žmogaus teisių ir socialinio teisingumo gynėjas per muziką ir meną.

Marynos Pylypenko kvartetas (Ukraina, Lietuva) pristatys etnodžiazo programą, kurioje ukrainietiškos dainos atliekamos pagal džiazo aranžuotes. O JazzLingual Rhythms (Ukraina, JAV, Lietuva) grupės repertuaras apima įvairius stilius: nuo modernaus džiazo, funk, soulo, šiuolaikinės iki bosanovos ar latin muzikos, praturtintos spalvingomis įvairių šalių kalbomis.

Populiarėjanti grupė „Uphill7(Lietuva, Baltarusija, Afganistanas) yra penkių asmenų grupė, savo kelionę pradėjusi daugiakultūrėje terpėje – „Carito“ dienos centre Pabradėje. Muzikantai atlieka tiek savo kūrybos dainas, tiek perdainuoja jau plačiai žinomus hitus, o koncertuose nestokoja stipraus šokių ritmo.

Ant scenos išvysime ir labai gerai lietuviams pažįstama atlikėją AISTÈ (Lietuva). Ji žada koncerto metu perteikti intymias ir jausmingas savo debiutinio albumo dainų versijas, kurios skatina tikėti geresniu rytojumi. Vakarą užbaigs charizmatiškoji DJ Zay'Zemi (Venesuela) – tai daugiau nei 8 metų patirtį turinti DJ, kurios muzika pulsuoja genčių ir afroamerikietišku ritmu.

Oficialiai Lietuva prieglobsčio prašytojus priimančia šalimi tapo 1997 metais, ratifikavusi Ženevos konvenciją.

Birželio 13-20 dienomis Lietuvoje vyksta pabgėgėlių savaitė, kurios metu įvairios organizacijos kviečia švęsti pabėgėlių ir prieglobsčio ieškančių žmonių indėlį, kūrybiškumą ir atkaklumą įvairiuose renginiuose.

Festivalį finansuoja Europos Sąjunga.

Organizatoriai: Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerija ir menų agentūra ARTSCAPE. Didysis partneris – Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūra (UNHCR). Partneriai: Vilniaus miesto savivaldybė, Lietuvos kultūros taryba. 

Pranešimą paskelbė: Artscape
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal