Lietuva pasirašė Europos deklaraciją dėl kvantinių technologijų

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė pasirašė Europos deklaraciją dėl kvantinių technologijų. Taip Lietuva prisijungė prie šalių, kurios susitarė bendradarbiauti šioje didelį potencialą turinčioje srityje ir prisidėti kuriant pasaulinio lygio kvantinių technologijų ekosistemą Europoje.

„Kvantinės technologijos gali atverti daug naujų galimybių įvairiose srityse – nuo kompiuterijos iki kosmoso tyrinėjimų. Tai strateginės svarbos technologijos, nuo kurių priklausys visos Europos konkurencingumas. Turime dirbti kartu ir sujungti šalių mokslinį bei technologinį potencialą, kad Europa taptų pirmaujančia kvantinių technologijų ir inovacijų kūrėja pasaulyje“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė A. Armonaitė. 

Deklaracija, kurią yra pasirašiusios jau 24 Europos Sąjungos šalys, sutariama koordinuoti Europos, nacionalines ir regionines mokslinių tyrimų ir plėtros programas bei iniciatyvas kvantinių technologijų srityje. Taip pat ketinama drauge kurti pažangią infrastruktūrą šių technologijų vystymui ir paspartinti perėjimą nuo laboratorijos prie pramoninio panaudojimo, skatinant mokslo ir verslo bendradarbiavimą ir investuojant į kvantines inovacijas kuriančius startuolius.

Europos Komisija kvantines technologijas priskiria prie svarbiausių technologijų sričių, kurios padės užtikrinti Europos ekonominį saugumą ir technologinį savarankiškumą. Kvantinės technologijos turėtų paskatinti pažangą daugelyje sektorių, įskaitant kompiuteriją, saugų ryšį, energetiką, sveikatos priežiūrą, gamybą, saugumą, kosmoso tyrinėjimus.

„Turime išnaudoti mokslines kompetencijas kvantinių technologijų srityje ir paskatinti mokslinių tyrimų rezultatų komercializavimą, tad itin svarbus mokslo ir verslo bendradarbiavimas. Taip pat svarbu ir toliau investuoti į inovacijų ekosistemos stiprinimą ir numatyti programas, pagal kurias būtų ugdomi šiai sričiai būtini įgūdžiai ir pritraukiama talentų“, – sako ekonomikos ir inovacijų viceministrė Neringa Morozaitė-Rasmussen.

Deklaracija buvo pristatyta Lietuvos kvantinių technologijų ekosistemos renginyje, kurį organizavo „Baltic Sandbox Ventures“. Renginio metu apžvelgti naujausi pasiekimai ir tendencijos kvantinių technologijų srityje, taip pat buvo diskutuojama apie šių technologijų komercializavimą ir ekosistemos vystymą Lietuvoje.

Praėjusių metų pabaigoje buvo įkurta Lietuvos kvantinių technologijų asociacija, kuri siekia suburti mokslo ir verslo atstovus, norinčius plėtoti kvantines technologijas bei prisidėti prie šalies pažangos šioje srityje, ir jau sutelkė ekosistemos atstovus bendroms diskusijoms.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos ekonomikos ir inovacijų ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-20 10:54
Verslas, ekonomika, finansai
pasidalinti
atgal