Seime vyks konferencija „Asmeninė pagalba: konvencijoje, svetur ir Lietuvoje“

2024 m. birželio 20 d. pranešimas žiniasklaidai

Birželio 21 d., penktadienį, 10 val. Seimo Konstitucijos salėje (I rūmai) Seimo narė Monika Ošmianskienė su asociacija „Savarankiškas gyvenimas“ rengia tarptautinę konferenciją „Asmeninė pagalba: konvencijoje, svetur ir Lietuvoje“.

Konferencijos tikslas – aptarti, kaip Lietuvoje galėtų būti gerinamas asmeninės pagalbos įgyvendinimas remiantis Jungtinių Tautų Neįgaliųjų teisių konvencija, Švedijos ir Danijos patirtimis šioje srityje bei ko Lietuvoje trūksta, kad asmeninė pagalba atitiktų Jungtinių Tautų Neįgaliųjų  teisių konvencijos nuostatas.

Konferencijoje dalyvaus paslaugų gavėjų, žmonių su negalia asociacijų atstovai iš Lietuvos, Švedijos ir Danijos, Seimo nariai, Seimo kontrolierių įstaigos, Asmens su negalia teisių apsaugos agentūros ir savivaldybių atstovai. 

„Asmeninė pagalba žmonėms su negalia reiškia galimybę gyventi oriai, neapkraunant šeimos narių mokytis, dirbti, prasmingai leisti laisvalaikį. Šiuo metu nerimą kelia vis dažniau pasiekiantys skundai, kad asmeninė pagalba vienoje ar kitoje savivaldybėje nebebus teikiama. Suteikę viltį žmonėms su negalia gyventi oriai ir savarankiškai vėl ją atimame. Turime rasti sprendimus, kad asmeninė pagalba žmonėms, kuriems jos reikia, būtų užtikrinama ir ji būtų teikiama tokia, kokios žmogui reikia“, – sakė  Seimo narė M. Ošmianskienė. 

Konvencijos 19 straipsnio komentare aiškinama, kad sąvoka „gyvenimas savarankiškai“ reiškia, jog neįgalieji yra aprūpinti visomis priemonėmis, kurios jiems suteikia galimybę laisvai rinktis ir valdyti savo gyvenimą, priimti su juo susijusius sprendimus. Asmeninė laisvė ir apsisprendimas yra savarankiško gyvenimo pagrindas, suteikiantis galimybę naudotis teisėmis, susijusiomis su transportu, informacija, bendravimu ir asmenine pagalba, gyvenamąja vieta, darbu, asmeniniais santykiais, apsirengimu, mityba, higiena ir sveikatos priežiūra, religija, kultūra, seksualine ir reprodukcine sveikata.

„Lietuva jau 2010 metais ratifikavo Jungtinių Tautų Asmenų su negalia teisių konvenciją, tačiau praktikoje nematome jos nuostatų nuoseklaus įgyvendinimo. Asmeninė pagalba yra viena iš savarankiško gyvenimo priemonių ir yra būtina, kad asmenys su negalia būtų įtraukti į bendruomenę ir galėtų lygiomis galimybės dalyvauti su visais visose gyvenimo srityse. Švedija ir Danija jau turi beveik 40 metų patirtį įgyvendinant asmeninę pagalbą, todėl tikimės, kad šių šalių išgirsta patirtis konferencijos metu padės ir Lietuvai tobulinti asmeninės pagalbos įgyvendinimą“, – teigia Asmeninių asistentų asociacijos ir asociacijos „Savarankiškas gyvenimas“ prezidentas Žilvinas Mišeikis.

Programa

Renginys bus tiesiogiai transliuojamas Seimas „Youtube“ paskyroje „Atviras Seimas“

Transliacija anglų kalba

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-20 11:04
Politika
Renginio pradžia
2024-06-21, penktadienis10:00
Renginio vieta
Konstitucijos salė (Seimo I r., III a.)
pasidalinti
atgal