Prezidentas: ES piliečių nuomonę privalome atliepti savo sprendimais

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį susitiko su Lietuvai akredituotais Europos Sąjungos (ES) šalių ambasadoriais aptarti Belgijos pirmininkavimo ES Tarybai rezultatus, aktualius ES darbotvarkės, paramos Ukrainai, saugumo ir gynybos klausimus, naująjį ES politinį ciklą.

Prezidentas susitikime su ES šalių ambasadoriais apžvelgė Lietuvos aktualijas, rinkimų į Europos Parlamentą rezultatus.

„Šiuo metu Europa yra svarbiame istorijos tarpsnyje. Mūsų pašonėje vyksta kova dėl laisvės ir Europos vertybių, sprendžiasi Europos ateitis. Europos Parlamento rinkimų rezultatai nurodo į besikeičiančias ES piliečių nuotaikas, kurias privalome atliepti savo sprendimais – ES strateginėje darbotvarkėje kuriant stiprią, konkurencingą ir demokratišką Europą“, – kalbėjo šalies vadovas.

Prezidentas pabrėžė, kad Europos vienijimo procesas turi būti užbaigtas su ES plėtra į tas šalis, kurios išreiškė norą tapti ES narėmis bei atitinka ES narystės kriterijus.   Prezidentas G. Nausėda  pabrėžė, kad jau birželio 25 d.  bus įgyvendinti Europos vadovų tarybos sprendimai – vyksiančioje Tarpvyriausybinėje konferencijose  bus pradėtos derybos su Ukraina ir Moldova dėl jų narystės ES.

Prezidentas apžvelgė savaitgalį Šveicarijoje vykusios Ukrainos taikos konferencijos rezultatus. Pasak Lietuvos vadovo, kolektyvinė sąjungininkų pareiga yra demonstruoti visišką solidarumą su Ukraina ir palaikyti ją iki pergalės. Šalies vadovas G. Nausėda akcentavo efektyvios karinės pagalbos Ukrainai svarbą bei būtinybę ne tik priimti sprendimus dėl paramos, bet ir juos vykdyti laiku.

Lietuvos vadovas pokalbio su ES ambasadoriais metu taip pat akcentavo, kad Europa privalo stiprinti savo gynybinius pajėgumus, didinti investicijas į gynybos pramonę, kurti naujus finansavimo instrumentus. Prezidento teigimu, ES taip pat būtina stiprinti  savo konkurencingumą ir išnaudoti visus bendros rinkos teikiamus privalumus. Pasak Prezidento G. Nausėdos, atskiras dėmesys turi būti skiriamas sienų apsaugai, kovai su nelegalia migracija bei nelegalios migracijos instrumentalizavimu politiniais tikslais.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-20 11:06
Politika, ES
pasidalinti
atgal