Ligoninės medikai, „gelbėję“ karių gyvybes, džiaugiasi naudingais mokymais

Šiaurės Lietuvoje, Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) Prisikėlimo apygardos 6-osios rinktinės atsakomybės rajone, vyko pratybos „Tvirtas skydas 6“, kurių dalyviais tapo ir Respublikinės Šiaulių ligoninės medikai. Prisikėlimo rinktinės kariai treniravosi planuoti ir vykdyti gynybos operacijas, o medikai „teikė“ medicinos pagalbą sužalojimus patyrusiems statistams. Medikai džiaugiasi galimybe tobulinti įgūdžius, gydant sunkias traumas patyrusius pacientus, nes realiai tokios galimybės labai retos.
Įvertinti karių įgūdžiai
Pratybose vertinimai buvo skirtingi. KASP Prisikėlimo apygardos 6-osios rinktinės štabo ir pėstininkų kuopų skyrių karių buvo vertinami įgūdžiai planuoti, vykdyti karines operacijas realioje vietovėje, realiu laiku bei vykdyti bendrų veiksmų koordinavimą ir sąveiką su kitais Lietuvos kariuomenės vienetais ir sąjungininkais. Pratybose dalyvavo apie 1000 karių.
Pratybose kartu su rinktinės kariais dalyvavo ir kitų Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vienetai, Lietuvos Šaulių sąjungos šauliai bei NATO sąjungininkų kariai iš Jungtinės Karalystės, JAV, Latvijos, Prancūzijos, Danijos ir Vokietijos.
Kariai treniravosi Akmenės, Joniškio, Kelmės, Mažeikių, Pakruojo, Radviliškio, Šiaulių miesto, Šiaulių rajono ir Telšių savivaldybių teritorijose. Pratybos vyko šviesiu ir tamsiu paros metu: kariai judėjo pėsčiomis arba su ratinėmis karinėmis transporto priemonėmis, naudojo imitacinius šaudmenis bei sprogstamuosius užtaisus, specialiąsias priemones, dūminius paketus.
Stebėjo ir vertino gydytojus
Mokymuose dalyvavo ir karių medicinos būrys. Kariai teikė pirmąją pagalbą mūšyje „sužeistiems“ kariams-statistams. Sunkias traumas po sprogimų patyrę penki sunkiai sužaloti kariai buvo atvežti į Respublikinės Šiaulių ligoninės Skubiosios medicinos pagalbos skyrių, kur jų jau laukė apie mokymus informuoti medikai: skubiosios medicinos gydytoja Vaida Vasiliauskaitė, skubiosios medicinos rezidentas Martynas Zaremba, traumatologas, chirurgas, slaugytojos.
„Sužalojimus“ patyrę kariai-statistai buvo kritinės būklės: „pašauti“, „nukentėję“ sprogimo metu, kuriems diagnozuotos kontuzijos, kaulų lūžiai, vidinis kraujavimas, veido sužalojimai. Pasak gydytojos V. Vasiliauskaitės, sužeidimai imituoti labai tikroviškai, pirmoji pagalba suteikta teisingai, „pacientai“ sutvarstyti, pagal sužalojimus nudažyti dažais, tad medikams buvo nesunku įsijausti, diagnozuoti traumas ir teikti reikiamą pagalbą.
Ne pirmą kartą tokiuose mokymuose dalyvaujantys ligoninės medikai teigiamai vertino ir tai, kad pirmą kartą kiekvieną sužeistą karį lydėjo ir medikų darbą vertino stebėtojai. Jungtinės Karalystės, JAV, Latvijos, Prancūzijos, Danijos ir Vokietijos kariai, dirbantys medicinos būriuose, komentavo gydytojams apie sužalojimus, net apibūdino, kaip keičiasi „paciento“ savijauta, suteikus pagalbą. Tai, pasak skubiosios medicinos gydytojos V. Vasiliauskaitės, palengvino priimant sprendimą dėl tolesnio gydymo. „Pacientai“ iš Skubiosios medicinos pagalbos skyriaus buvo vežami į Chirurgijos reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyrių, operacinių bloką arba Chirurgijos skyrių.
Stebėtojai įvertino ligoninės medikų darbą, teikiant medicinos pagalbą „sužeistiesiems“. Pasak jų, visų karių gyvybės buvo išgelbėtos: diagnozės nustatytos tiksliai, pagalba suteikta profesionaliai. skirtas teisingas gydymas.
Nuotr.
Respublikinės Šiaulių ligoninės medikai teikė skubią pagalbą ir nustatė tolesnį gydymą mūšyje „sužalotiems“ kariams.
(Mariaus Jackevičiaus nuotr. )

Pranešimą paskelbė: Respublikinė Šiaulių ligoninė, VšĮ
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-20 11:44
Medicina, farmacija
pasidalinti
atgal