Seimo Pirmininko pavaduotojas Andrius Mazuronis dalyvauja XI Pietryčių Europos šalių bendradarbiavimo proceso Parlamentinės Asamblėjos plenarinėje sesijoje

2024 m. birželio 20 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

 

Seimo Pirmininko pavaduotojas Andrius Mazuronis dalyvauja Skopjėje (Šiaurės Makedonijos Respublika) vykstančioje XI Pietryčių Europos šalių bendradarbiavimo proceso Parlamentinės Asamblėjos (SEECP PA) plenarinėje sesijoje.

Šiaurės Makedonijos, pirmininkavusios SEECP PA nuo 2023 m. liepos mėn., pasirinktas pirmininkavimo šūkis – „Mažinti susiskaldymą, kurti pasitikėjimą“ (angl. Bridging Divides, Building Trust), kuris rodo norą šiuo sudėtingu metu žemyne vykstant karui grįžti į buvusią padėtį. Kaip pabrėžia Seimo Pirmininko pavaduotojas Andrius Mazuronis, Skopjės pirmininkavimo prioritetai panašūs į Baltijos Asamblėjoje diskutuojamus klausimus: „Tai ir demokratijos stiprinimas, daugiausia dėmesio skiriant kovai su korupcija, saugumui ir atsparumo hibridinėms grėsmėms didinimui, taip pat klimato kaitos iššūkiai ir žaliojo augimo skatinimas kartu diversifikuojant energijos šaltinius, pereinant prie atsinaujinančiosios energijos gamybos ir didinant efektyvumą, transeuropinių transporto koridorių kūrimas, investuojant į tvarius jungčių tinklus ir skatinant tvarų ir atsakingą turizmą bei kultūrinius mainus, ekonomikos augimo skatinimas, plėtojant prekybą, investuojant į žmogiškąjį kapitalą, didinant privataus sektoriaus konkurencingumą ir skatinant regionines vertės grandines.“

Pasisakydamas plenarinėje sesijoje Seimo Pirmininko pavaduotojas A. Mazuronis atkreipė parlamentarų dėmesį, kad Baltijos Asamblėja labai vertina SEECP PA ir Baltijos Asamblėjos bendradarbiavimą – abi organizacijos yra orientuotos į regioninio solidarumo užtikrinimą ir siekia stiprinti regioninį bendradarbiavimą bei ryšius tarp parlamentų. A. Mazuronis taip pat išreiškė Baltijos Asamblėjos paramą Ukrainai. „Vienas iš pagrindinių Baltijos Asamblėjos prioritetų – ir toliau yra tvirta parama Ukrainai šio žiauraus Rusijos karo prieš šalį metu. Nuo pat pirmos dienos supratome, kad tai yra svarbiausias mūsų vaidmuo, ir toliau darysime viską, ką galime, kad Ukraina vėl būtų laisva, o iš Rusijos pareikalauta atsakomybės už sukeltas kančias.

Baltijos Asamblėja yra tvirtas Ukrainos gynėjas užtikrinant jos europinę ir transatlantinę integraciją. Žinome, kad norėdami tapti stipresni ir atsparesni, turime palaikyti vieni kitus ir visada sakėme, kad Ukrainos pergalė yra saugumo garantija ne tik Ukrainai, bet ir visai Europai“, – kalbėjo Seimo Pirmininko pavaduotojas, Seimo delegacijos Baltijos Asamblėjoje narys A. Mazuronis.

 

Pietryčių Europos šalių bendradarbiavimo proceso Parlamentinė Asamblėja (SEECP PA) yra 20 metų trunkanti regioninė iniciatyva, rodanti, kad įsitraukę parlamentai yra suinteresuoti ieškoti naudingų vystymosi ir sinergijos būdų. SEECP PA tikslai yra susiję su konkrečiai Pietryčių Europos regionui aktualiomis temomis bei su bendrais Europos politikos ir Europos integracijos klausimais. Parlamentinė Asamblėja, šalių parlamentų inicijuotas formatas, veikia kaip Pietryčių Europos regiono valstybių tarptautinio bendradarbiavimo platforma. Pagrindinis SEECP PA tikslas – stiprinti visų dalyvaujančių valstybių parlamentų bendradarbiavimo ir koordinavimo veiklą, skatinti ir toliau užtikrinti taiką, saugumą, stabilumą, solidarumą ir gera kaimynyste paremtą bendradarbiavimą regione, atsižvelgiant į piliečių, šalių ir visos Europos interesus.

Organizacijos tikslai grindžiami regioninės atsakomybės ir Europos integracijos principais.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal