Seimas pritarė brigados generolo Raimundo Vaikšnoro skyrimui Lietuvos kariuomenės vadu

Seimas vieningai pritarė brigados generolo Raimundo Vaikšnoro skyrimui Lietuvos kariuomenės vadu.

„Ateinate vadovauti Lietuvos kariuomenei laikotarpiu, kurio tikrai nepavadinsime lengvu, geopolitinė situacija tolydžio blogėja, atsiranda didžiuliai tarptautiniai politiniai blokai, formuojasi naujos koalicijos, vyksta daug įvairių procesų Europos Sąjungoje. Jums gali tekti kovoti. Šitas klausimas yra labai rimtas ir karininkų korpusas, Lietuvos kariuomenė turi taip gyventi, kad gali tekti kovoti, tai nėra taip lengva. Praeitos kadencijos kariuomenės vadas sugebėjo padaryti daug darbų, kurie nukreipė kariuomenės vystymąsi reikalinga kryptimi, su Krašto apsaugos ministerijos parama, su visų mūsų parama iš tikrųjų buvo priimti esminiai sprendimai. Dabar šitą sumanymą, šitą planą, šituos pinigus reikia paversti realia kovine galia“, – sakė Seimo narys Valdas Rakutis.

Už Seimo nutarimą „Dėl pritarimo skirti Raimundą Vaikšnorą Lietuvos kariuomenės vadu“ (projektas Nr. XIVP-3909) vieningai balsavo 110 balsavime dalyvavusių Seimo narių. Nutarimas įsigalioja liepos 24 d.

  1. Vaikšnoro gyvenimo aprašymas.

 

Seimas taip pat pritarė generolo Valdemaro Rupšio atleidimui iš Lietuvos kariuomenės vado pareigų pasibaigus pareigų ėjimo terminui Už tai numatantį nutarimą Nr. XIVP-3908 balsavo 97, nė vienas nebuvo prieš, susilaikė vienas Seimo narys.

„Tie metai, kuomet kariuomenės vadas ėjo pareigas, buvo pažymėti dideliais iššūkiais. Norėjau padėkoti nueinančiam kariuomenės vadui, nes kūrė ne gražias iškabas, o realius gynybinius pajėgumus ir netylėjo, jei buvo ir matė nedaromus darbus, organizavo tą sąveiką su kitomis institucijomis, kurios reikėjo: paramą sienos apsaugai nuo Aliaksandro Lukašenkos hibridinės atakos ar civilių evakuaciją iš Izraelio. Kariuomenės vadas baigė kadenciją turėdamas du batalionus, pilnai perginkluotus naujoms pėstininkų kovos mašinoms, veikiantį oro gynybos pajėgumą, batalionus kariniuose miesteliuose ir išties pereita į naują kokybišką kariuomenės kūrimo etapą su mobiliomis raketinėmis sistemomis, koviniais dronais. Kai 2022 metų vasario mėnesį reikėjo paremti Ukrainą ginkluote, vadui teko labai greitai organizuoti Kijevo gynybai stingerių pristatymą ir Ukrainos karių apmokymą. Tai buvo padaryta vos per kelias savaites, o jau prasidėjus invazijai, pačiomis pirmomis dienomis, tiesą sakant, antrą invazijos dieną iš Lietuvos kariuomenės arsenalo parama buvo pasiekusi Ukrainą. Norėjau padėkoti vadui už jo tarnybą nuo pat 1990 metų“, – sakė buvęs krašto apsaugos ministras Seimo narys Arvydas Anušauskas.

Nutarimas įsigalioja. liepos 23 d.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-20 12:51
Politika, Krašto apsauga, saugumas
pasidalinti
atgal