Seimo Pirmininkė Ukrainoje: „Atkurta fizinė infrastruktūra suteikia saugumo ir socialinio stabilumo“

2024 m. birželio 19 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Šiandien Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen dalyvavo Kozincių kaimo (Ukraina) vaikų darželio radiacinės slėptuvės, įrengtos Lietuvos ir Taivano lėšomis, atidaryme. Parlamento vadovės vadovaujama delegacija taip pat lankėsi kituose Lietuvos lėšomis atstatytuose civiliuose objektuose Borodiankoje ir Irpinėje.

„Lietuva nuo pat karo pradžios teikė ne tik politinę, diplomatinę, humanitarinę ir karinę pagalbą Ukrainai, tačiau ir pasisakė už kuo greitesnį šalies atkūrimą ir atstatymą, nelaukiant galutinės Ukrainos pergalės. Tai gyvybiškai svarbu, nes atkurta fizinė infrastruktūra kartu padeda gydyti emocines ir psichologines invazijos padarytas žaizdas, išlaikyti saugumą, socialinį stabilumą ir puoselėti geresnės ateities viltį“, – atidarydama Kozincių vaikų darželio slėptuvę sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo Pirmininkė įsitikinusi, kad kolektyvinis įsipareigojimas gali atverti kelią ilgalaikei gerovei Ukrainoje, todėl paragino kitas valstybes aktyviau įsitraukti į jos atkūrimo programas, pasisakyti už įšaldyto Rusijos turto panaudojimą Ukrainos atstatymui ir imtis kompleksinių priemonių teisingumui užtikrinti.

„Karas sukėlė neįsivaizduojamų kančių, išardė šeimas ir sugriovė gyvenimus. Didelis išbandymas tarptautinei bendruomenei yra neteisėtai į Rusiją ir Baltarusiją perkelti ukrainiečių vaikai. Būtina nustatyti šių pagrobtų vaikų vietą, užtikrinti, kad jie saugiai grįžtų į savo šeimas ar teisėtus globėjus, ir imtis priemonių, kurios palengvintų jų repatriaciją, reabilitaciją ir reintegraciją į Ukrainos visuomenę. Be to, būtina tvirta teisinė sistema, kad nepilnamečiams, nukentėjusiems dėl Rusijos Federacijos nusikalstamų veiksmų, būtų suteikta teisinga kompensacija“, – kalbėjo Seimo Pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen.

Lietuva buvo viena pirmųjų šalių, pradėjusi įgyvendinti Ukrainos atstatymo projektus, daugiausia dėmesio skirdama švietimui, įskaitant mokyklų ir slėptuvių statybą, karių reabilitacijai ir reintegracijai, energetikos infrastruktūrai, išminavimui.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal