Išrinkti geriausi Baltijos šalių šeimos verslai: iš jų trys – lietuviški

Praėjusią savaitę, ISM Vadybos ir ekonomikos universitete įvykusios Baltijos šalių šeimos verslo instituto (BFFI) ir Europos bendrovių valdysenos instituto (ECGI) organizuotos konferencijos „Šeimos įmonių vaidmuo ilgalaikio tvarumo kontekste“ metu buvo išrinkti geriausi regiono šeimos verslai. Tarp apdovanotųjų ir trys verslai iš Lietuvos.

Trimis TOP Lietuvos šeimos verslais šiais metais buvo pripažintos viena didžiausių šalies duonos kepyklų „Biržų duona“, statybos ir projektavimo įmonė „ARCHIS“ bei transporto bendrovė „Motiejausko transportas“. „Biržų duona“ jau antrus metus iš eilės tampa Lietuvos TOP šeimos verslu.

Geriausiomis latviškomis šeimos įmonėmis buvo išrinktos optikos bendrovė „Optic GURU“, prekes bei paslaugas barams ir restoranams teikianti „Gemoss“ bei maisto atliekų perdirbėja „L. J. Linen Ltd.“. Estijos geriausiomis paskelbtos medinių namų statytoja „Palmatin Wooden Houses“, optikos bendrovė „OptiPRO OÜ“ bei statybų bendrovė „SA.MET AS“.

TOP šeimos verslai buvo atrinkti remiantis tiek kiekybiniais, tiek kokybiniais kriterijais, iš kurių svarbiausi buvo ilgalaikis atsparumas, antrosios šeimos kartos įsitraukimas į verslo valdymą bei šeimos vertybių puoselėjimas. Šeimos verslų iššūkius ir galimybes nagrinėjusioje konferencijoje dalyvavo daugiau nei 130 šeimos verslų atstovų, praktikai, akademinio pasaulio atstovai iš 15 skirtingų šalių.

„Lietuvoje apie 40 proc. visų verslų sudaro būtent šeimos verslai. Apie 70 proc. tokių verslų dar yra valdomi pirmosios kartos atstovų. Statistika yra panaši ir Latvijoje bei Estijoje. Tad itin svarbu būtent dabar kalbėti apie šeimos verslų valdyseną ir įpėdinystės planavimą. Jei šeimos verslai vystysis sėkmingai, Baltijos šalių ekonomikos pajus reikšmingą augimą“, – dėsto renginio rėmėjo, teisės firmos „Sorainen“ partneris ir Privačių klientų grupės vadovas advokatas Laimonas Skibarka. 

Konferencijos organizatoriai Baltijos šalių šeimos verslo institutas (angl. Baltic Family Firm Institute, BFFI), Europos įmonių valdymo institutas (angl. ECGI), ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas ir Stokholmo aukštoji ekonomikos mokykla Rygoje (SSE RIGA) pirmą kartą Lietuvoje kvietė dalyvius išsamiai analizuoti ir diskutuoti apie Baltijos šalių šeimos verslo problematiką. Pirmoji tokia metinė konferencija įvyko praėjusiais metais Estijoje, Tartu universitete, o kitąmet bus surengta Rygoje.

„Ši konferencija suteikė retą galimybę svarbiausiems šeimos verslo tyrimų specialistams iš viso pasaulio susirinkti į vieną vietą – tai yra puiki platforma užmegzti partnerystės ryšius ir keistis žiniomis su mokslininkais, konsultantais ir kitų šeimos įmonių atstovais“, – teigia viena organizatorių, Baltijos šalių šeimos verslo instituto valdybos narė, ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto profesorė dr. Valdonė Darškuvienė.

Pranešimą paskelbė: Grita Raibužytė, UAB „INK agency“
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-20 16:18
Verslas, ekonomika, finansai
Kontaktinis asmuo
Grita Raibužytė
Projektų asistentė
UAB „INK agency“
+37068462267
grita.raibuzyte@inkagency.lt
Prisegti failai
pasidalinti
atgal