Viešojo sektoriaus iššūkis: IT įmonės kviečiamos siūlyti inovatyvius sprendimus

Nuo inovatyvaus sprendimo dvigubo finansavimo prevencijai iki virtualios realybės sprendimo gyvosios atminties išsaugojimui – tokius projektus planuoja įgyventi 10 Lietuvos viešojo sektoriaus organizacijų. Jos savo iššūkius, kuriuos siekia spręsti šiuolaikinių technologijų pagalba, pristatė trečiadienį Vilniuje vykusiame „GovTech iššūkių Demo Day“ renginyje.

Inovacijų agentūros „GovTech iššūkių serijos“ programos projektų įgyvendinimui ir inovatyvių skaitmeninių sprendimų prototipų kūrimui Ekonomikos ir inovacijų ministerija skyrė daugiau nei 500 tūkst. eurų finansavimą. Liepą iššūkius pristačiusios organizacijos skelbs viešuosius pirkimus ir organizuos projektų konkursus, kuriuose kvies dalyvauti startuolius, inovacijų kūrėjų komandas ir informacinių technologijų įmones. Kiekviename iš konkursų tris perspektyviausius sprendimus pasiūliusioms įmonėms bus skirti piniginiai prizai, o su geriausios idėjos autoriais bus pasirašoma prototipo kūrimo sutartis.

Inovacijomis sieks gerinti procesus ir paslaugas

„Šiuolaikinių technologijų potencialas sprendžiant viešojo sektoriaus iššūkius yra išties didelis. Pasitelkus skaitmeninius spendimus neabejotinai galima efektyvinti viešojo sektoriaus procesus ir pagerinti teikiamas paslaugas. Tuo pačiu viešojo sektoriaus iššūkių sprendimas atveria galimybes pažangių inovacijų kūrimui ir plėtojimui rinkoje. Tad kviečiame startuolius ir inovacijas kuriančias įmones nepraleisti galimybės ir dalyvauti konkursuose, kuriuos jau netrukus skelbs viešojo sektoriaus įstaigos“, – sako Inovacijų agentūros „GovTech Lab“ skyriaus vadovė Liucija Sabulytė.

Programos projektai atrinkti iš 40 viešojo sektoriaus organizacijų pasiūlytų spręstinų iššūkių. Jais siekiama tobulinti valstybės paslaugas piliečiams ir verslui, efektyvinti vidinius institucijų procesus bei spręsti su duomenų analize susijusius uždavinius.

Šiemet finansavimas skirtas projektams, kuriais siekiama didinti skaidrumą ir patikimumą valstybės bei rinkos procesuose. Finansų ministerija sieks sukurti pažangų sprendimą dvigubo projektų finansavimo prevencijai, Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba sieks tobulinti nesaugių produktų aptikimo mechanizmą, Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos kurs dirbtinio intelekto technologija paremtą sprendimą sukčiavimo siekiant gauti paramą prevencijai. Taip pat į programą buvo atrinkti projektai, kuriais siekiama mažinti administracinę naštą piliečiams, verslui bei viešajam sektoriui.

„Registrų centras“ ieškos technologinio sprendimo, kaip panaudoti decentralizuoto registro technologiją visuotiniuose akcininkų susirinkimų balsavimuose, LR Valstybės kontrolė kurs įrankį finansinio audito procedūrų atlikimui, Kauno rajono savivaldybės administracija kurs įrankį laukinių gyvūnų žalos identifikavimui, o Druskininkų savivaldybė ketina pasitelkti dirbtinio intelekto technologijas išmokų prašymų nagrinėjimo asistentui sukurti. Kitais projektais yra siekiama gerinti piliečių aptarnavimą ir patirtį naudojantis viešosiomis paslaugomis. Viešųjų pirkimų tarnyba sieks efektyvinti klientų konsultacijų procesą, Kauno miesto poliklinika kurs inovatyvų skambučių centro asistentą, o Lietuvos etnografijos muziejus skaitmeninių technologijų pagalba bandys ateities kartoms išsaugoti unikalią tremtinės Irenos Saulutės Špakauskienės istoriją.

Prisideda prie kompetencijų inovacijų srityje ugdymo

„GovTech iššūkių serija“ – tai 9 mėnesių trukmės eksperimentavimo programa, kuria siekiama spręsti viešojo sektoriaus problemas kuriant inovatyvius skaitmeninius sprendimus. Jų ieškoma viešojo sektoriaus organizacijai bendradarbiaujant su startuoliais ir inovatyviomis įmonėmis bei pasitelkiant naujausias technologijas, tokias kaip dirbtinis intelektas, debesų kompiuterija, blokų grandinės (angl. blockchain), daiktų internetas, didieji duomenys ir kt.

„Į programą atrinktų projektų įgyvendinimui skiriamas finansavimas, tačiau tai yra ne vienintelė nauda. Svarbu ir tai, kad per dalyvavimą programoje didinamos viešojo sektoriaus įstaigų kompetencijos inovacijų srityje. Programos dalyviams suteikiama ekspertų pagalba ir stiprinami ryšiai su kitomis inovacijas kuriančiomis komandomis viešajame sektoriuje ir rinkoje. Programos metu taip pat vyksta mokymai, konsultacijos ir renginiai įvairiomis su technologijų diegimu susijusiomis temomis“, – sako L. Sabulytė.

Inovacijų agentūra „GovTech iššūkių serijos“ programą įgyvendina jau penktus metus.

Pranešimą paskelbė: Inovacijų agentūra, Všį
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal