Pasibaigusioje Tarptautinėje antikorupcijos konferencijoje IACC 2024 – padėkos Lietuvai ir jos žmonėms

Šią savaitę  Vilniuje vyko Tarptautinė antikorupcijos konferencija (IACC2024), į kurią susirinko kovos su korupcija ekspertai, politikos formuotojai, praktikai, akademinė bendruomenė – daugiau kaip 2 000 dalyvių iš daugiau kaip 140  šalių. Joje dalyvavo Lietuvos Prezidentas ir Ministrė Pirmininkė, EBPO, Europos Tarybos, Jungtinių Tautų Europos ekonomikos komisijos generaliniai, vykdomieji sekretoriai, Pasaulio Banko, Europol, Interpol, „Transparency International“ vadovai, JAV valstybės departamento pasaulinės kovos su korupcija koordinatorius, Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos kovos su korupcija srities vadovė ir kt. Paskutiniąją konferencijos dieną pasirašyta Vilniaus deklaracija, kurioje – padėkos Lietuvai ir jos žmonėms.

„Korupcija yra didelis iššūkis, griaunantis taiką, saugumą ir tvarų vystymąsi. Ji griauna visuomenės pasitikėjimą, silpnina institucijas ir kelia grėsmę demokratijos ir teisės viršenybės pamatams. Norėdami išlikti vieningi ir stiprūs – kaip laisvų ir nepriklausomų valstybių bendruomenė, turime visi išlaikyti ir stiprinti savo atsparumą. Skaidrumas vienija mus, korupcija skiria mus – leiskime šiems žodžiams įkūnyti mūsų bendrą ryžtą!“, – konferencijoje kalbėjo Prezidentas Gitanas Nausėda.

Konferencijoje prie bendro diskusijų stalo susirinko daugiau nei 30  lyderių iš įvairių šalių teisėsaugos ir kovos su korupcija institucijų aptarti visiems aktualius iššūkius ir jų sprendimo būdus. Pagrindiniai aptarti akcentai: aukšto lygio korupcijos schemų tyrimai, aukščiausio lygio korumpuotų pareigūnų patraukimas atsakomybėn ir antikorupcinių institucijų nepriklausomumo užtikrinimas. Susitikime buvo priimtas bendras pareiškimas, simbolizuojantis vieningą įsipareigojimą kovoti su aukšto lygio korupcija ir laikytis teisinės valstybės principų, taip pat raginimas visas nacionalines ir tarptautines teisėsaugos ir kovos su korupcija institucijas bendradarbiauti stiprinant tyrimų ir prokuratūros pajėgumus patraukti atsakomybėn tuos, kurie užsiima korupcine veikla aukščiausiuose valdžios lygiuose.

EBPO generalinis sekretorius Mathias Cormann kalbėjęs konferencijoje akcentavo, kad šalyse aukštesnis skaidrumo lygis ir mažesnis korupcijos lygis yra tiesiogiai susiję su didesnėmis investicijomis, didesniu ekonomikos augimu, geresnių darbo vietų kūrimu, didesnėmis pajamomis ir geresniu gyvenimo lygiu.

Konferencijos uždarymo kalboje Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktorius Linas Pernavas sakė: „Baigdami šią konferenciją nepamirškime bendradarbiavimo, inovacijų ir solidarumo jausmo, kuris mus vienijo šiomis dienomis. Ir toliau dirbkime kartu siekdami ateities be korupcijos, kurioje vyrauja teisingumas, atskaitomybė ir etiškas valdymas. Šiandien pasirašę Vilniaus deklaraciją išvyksime su bendru įsipareigojimu skatinti teigiamus pokyčius mūsų bendruomenėse. Bendromis pastangomis galime kurti pasaulį, kuriame skaidrumas taptų pagrindiniu principu“.

Finalizuojant įvykusią konferenciją tradiciškai paskelbiamas baigiamasis dokumentas. Šiandien priimta Vilniaus deklaracija, kuria išsakomi visų konferencijos dalyvių lūkesčiai ir įsipareigojimai kovos su korupcija srityje, keli iš jų: ginti tuos, kurie kovoja su korupcija, stiprinti pranešėjų apsaugą, kovoti su nusikaltimais aplinkai, raginant vyriausybes, verslą ir pilietinę visuomenę kovoti su korupcija vykdant klimato projektus ir skatinti tvarią ekonominę politiką. Deklaracijoje taip pat dėkojama Lietuvos žmonėms ir išskirtinai STT už sėkmingą, kokybišką ir vieną didžiausių per IACC istoriją vykusių konferencijų.

Konferencijoje vyko daugiau kaip 90 seminarų ir mokymų, 8 plenarinės sesijos. STT vadovybė dalyvavo daugiau kaip 20 dvišalių susitikimų su kitų šalių delegacijomis, kuriuos inicijavo ne tik Tarnybos atstovai, bet ir kitų institucijų vadovai. Viename jų – su Bazelio valdymo instituto atstovais pasirašytas Bendradarbiavimo memorandumas, kurio tikslas bendradarbiauti teikiant paramą Bulgarijos Vyriausybei, siekiant sustiprinti jos gebėjimą skatinti skaidrumą, kovoti su korupcija ir susigrąžinti nusikalstamu būdu įgytą turtą pagal Antikorupcijos programos tikslus.

Sprendimą Tarptautinę antikorupcijos konferenciją organizuoti Lietuvoje IACC taryba priėmė po Lietuvos Respublikos Prezidento pateiktos Lietuvos kandidatūros konferenciją organizuoti Vilniuje, 2023 metais buvo pasirašytas oficialus susitarimas, kuriam pritarė Lietuvos Respublikos Vyriausybė pavesdama STT organizuoti šią konferenciją. 

Daugiau nuotraukų iš Vilniuje vykusios IACC2024 galima rasti čia

IACC – tai svarbiausias pasaulinis antikorupcinis forumas, siekiantis kovoti su didžiausiomis korupcijos grėsmėmis šiuolaikiniame pasaulyje bei nuo 1983 m. sėkmingai darantis įtaką pasaulinei politinei ir ekonominei darbotvarkei. Kas dvejus metus IACC organizuojama vis kitoje pasaulio šalyje: 2022 metais IACC vyko JAV, 2020 m. – Pietų Korėjoje, 2018 m. – Danijoje.

Pranešimą paskelbė: Specialiųjų tyrimų tarnyba
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-21 17:21
Tarptaut.santykiai, Kiti pranešimai
pasidalinti
atgal