Fejerverkai ir JAV Nepriklausomybės diena: Tradicija, kuri gyvuoja nuo 1776 metų

Net jei niekada nebuvote Jungtinėse Amerikos Valstijose, tikriausiai girdėjote apie tai, kad neatsiejamas šios šventės atributas yra fejerverkai. Kodėl gi taip nutiko? Kartu su fejerverkų ekspertais iš saliutas.lt papasakosime jums kaip ši tradiciją atsirado ir kodėl vis dar yra neatsiejama nuo nepriklausomybės dienos iškilmių.

Ne paslaptis, kad fejerverkai jau šimtmečius yra kultūrinių švenčių dalis, ypač Kinijoje, tačiau JAV valstybės kūrėjai greitai juos priėmė kaip patriotinio išdidumo išraišką. 1776 m. būsimasis prezidentas John Adams išsiuntė laišką savo žmonai Abigail, kuriame aprašė, kaip turėtų būti švenčiama šalies nepriklausomybė nuo Anglijos. Jis rašė, kad šią dieną reikėtų minėti „su paradais, šou, žaidimais, sporto renginiais, laužais, varpais ir šviesomis nuo vieno žemyno galo iki kito, nuo šio laiko ir amžinai.“

Pasak Amerikos universiteto istoriko James R. Heintze, jau kitais (1777) metais Filadelfijoje liepos 4-osios fejerverkų šventė prasidėjo ir baigėsi 13 fejerverkų salve „Vakaro šventės pabaigoje skambėjo varpai, o naktį vyko didingas fejerverkų pasirodymas, kuris prasidėjo ir baigėsi trylikos raketų salve, visas miestas buvo nuostabiai apšviestas“, rašė jis. „Viskas vyko su didžia tvarka ir pagarba, o miestiečių veiduose galima buvo matyti džiaugsmą ir pasididžiavimą.“

Maždaug po penkerių metų fejerverkų šou jau buvo neatsiejamas nepriklausomybės dienos minėjimo akcentas. Fejerverkų šou taip pat tobulėjo ir anksčiau minėtas trylikos raketų salves pakeitė įvairiausių spalvų ir formų fejerverkai.

Taigi štai: JAV švenčia savo nepriklausomybę su fejerverkais ir piknikais, nes šalies kūrėjai norėjo, kad toks ir būtų šis šventinės dienos minėjimas.

Fejerverkų populiarumas ir mastai nuo tų ankstyvųjų švenčių laikų tik augo. Šiandien JAV kasmet išleidžiama apie 1 milijardą dolerių fejerverkams, iš kurių 375 milijonai skiriami viešiesiems pasirodymams, miestų ir valstybinėms šventėms, o likusieji 645 milijonai tai gyventojų kasmet išleidžiama suma fejerverkams. Nemaža dalis kurios tenka būtent nepriklausomybės dienos šventei.
Pagal Amerikos pirotechnikos asociacijos duomenis, per kiekvieną liepos ketvirtąją visoje JAV vyksta daugiau nei 16 000 fejerverkų šou, suburiančių įvairių miestų bei regionų bendruomenes švęsti su įspūdingais pirotechnikos pasirodymais.

Fejerverkų saugumas taip pat tapo svarbiu šių švenčių aspektu. Vartotojų produktų saugos komisija pranešė, kad 2023 m. buvo užregistruota apie 10 000 su fejerverkais susijusių sužalojimų, iš kurių beveik 70 % įvyko liepos 4-osios šventės metu. Dažniausiai pasitaiko nudegimai rankose, pirštuose ir veiduose.

Siekiant sumažinti riziką, daugelis valstijų turi griežtas taisykles dėl fejerverkų - kur ir kam galima parduoti, kaip naudoti. Tačiau fejerverkų teikiamas malonumas išlieka neatsiejama Nepriklausomybės dienos švenčių dalimi.

Pagrindiniai šalies miestai konkuruoja dėl įspūdingiausių fejerverkų pasirodymų. Ypač garsūs yra „Macy's“ liepos 4-osios fejerverkai Niujorke, kurie yra vieni didžiausių ir garsiausių, su daugiau nei 75 000 šūvių, paleidžiamų iš kelių baržų palei East River, pritraukiantys milijonus žiūrovų tiek stebinčių gyvai, tiek per televizoriaus ekraną.

Fejerverkai neapsiriboja vien dideliais viešais pasirodymais - daugelis amerikiečių mėgaujasi fejerverkais ir per asmenines šventes. Iš tiesų, mažmeniniai fejerverkų pardavimai labai išaugo, ypač COVID-19 pandemijos metu, kai daugiau žmonių rinkosi šventes namuose. Vien per 2020 m. fejerverkų pardavimai gyventojams išaugo 115 % lyginant su ankstesniais metais.

Fejerverkų tradicija Nepriklausomybės dienos proga ir toliau džiugins JAV gyventojų akis, tačiau pagrindinė idėja išlieka ta pati - laisvė, vienybė ir džiaugsmas būti Amerikos istorijos dalimi.

Pranešimą paskelbė: UAB Potissimus
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai žiniasklaidai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-22 17:52
Laisvalaikis, pramogos, Kiti pranešimai
pasidalinti
atgal