Seimo Ateities komiteto DI darbo grupės vadovė R. Petrauskienė: „Mes nesiekiame tiesiog įšokti į DI traukinį – mes norime jį vairuoti“

2024 m. birželio 25 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

 

Birželio 21 d. Seimo Ateities komitetas surengė ypač svarbų posėdį, kuriame aptarė Ateities komiteto Dirbtinio intelekto (DI) darbo grupės veiklos progresą ir ambicingas ateities vizijas. Šis posėdis žymi reikšmingą žingsnį Lietuvos kelyje tapti viena iš pirmaujančių Europos Sąjungos (ES) šalių DI srityje.

Darbo grupės pirmininkė Rasa Petrauskienė, kalbėdama apie Lietuvos DI strategiją, pabrėžė revoliucinį ir visą apimantį požiūrį: „Mes nesiekiame tiesiog įšokti į DI traukinį – mes norime jį vairuoti. Mūsų visapusiška DI strategija nėra vien technokratinis dokumentas, tai yra naujos epochos manifestas Lietuvai. Šiandien mes jungiame nematytą koaliciją: nuo technologijų gigantų iki smulkių startuolių, nuo akademikų iki menininkų, nuo politikos formuotojų iki eilinių piliečių. Ši sinergija leidžia mums kurti DI strateginius žingsnius, kurie ne tik atspindi technologines galimybes, bet ir įkūnija mūsų tautos vertybes bei siekius.“

Posėdžio metu buvo išskirti keli esminiai aspektai:

Teisinės bazės stiprinimas: akcentuota būtinybė stiprinti teisinę bazę ir užtikrinti skaidrų DI naudojimą. Darbo grupės pirmininkė jau pristatė Seimui rezoliuciją dėl DI technologijų naudojimo viešajame sektoriuje, kuri numato aiškias gaires ir etinius standartus DI taikymui valstybės institucijose. Ši rezoliucija yra svarbus žingsnis kuriant DI reguliavimo sistemą Lietuvoje.

Seimo Statuto nuostatos dėl DI projektas: ypatingas dėmesys skirtas Seimo Statuto pataisai, kuri numato atsakingą ir skaidrų DI naudojimą Seime. „Šia pataisa siekiame ne tik reguliuoti DI naudojimą, bet ir rodyti pavyzdį visai šaliai, kaip atsakingai integruoti naujas technologijas į kasdienį darbą,“ – paaiškino R. Petrauskienė. Ši pataisa, pasak Seimo narės, gali tapti precedentu kitoms valstybinėms institucijoms.

Darbo grupės veiklos tęstinumas: priimtas sprendimas tęsti Darbo grupės veiklą iki 2024 m. lapkričio 1 d., užtikrinant nuolatinę DI plėtros klausimų priežiūrą ir koordinavimą. Tai leis įgyvendinti nuoseklų ir tvarų DI integracijos procesą į šalies visuomenės gyvenimą.

Lietuvos dirbtinio intelekto priežiūros tarnybos (DIPT) steigimas: inicijuotas kreipimasis į Vyriausybę dėl tarpžinybinių konsultacijų dėl specializuotos DI tarnybos steigimo. Ši tarnyba būtų atsakinga už ES Dirbtinio intelekto akto nuostatų įgyvendinimo priežiūrą, reguliavimą ir etikos standartų užtikrinimą visoje šalyje bei atliktų kitas svarbias funkcijas.

R. Petrauskienė, kalbėdama apie planuojamą Lietuvos DIPT įsteigimą, pabrėžė jos transformacinę reikšmę: „DIPT įsteigimas – tai ne eilinis biurokratinis žingsnis, o tikras lūžio taškas Lietuvos kelyje į DI lyderystę. Ši tarnyba taps mūsų šalies DI kompasu, nukreipiančiu mus į atsakingos, etiškos ir skaidrios technologinės ateities uostą. DIPT bus ne tik reguliuojanti institucija, bet ir inovacijų katalizatorius. Ji veiks kaip tiltas tarp mokslo, verslo ir visuomenės, užtikrindama, kad DI revoliucija Lietuvoje vyktų ne chaotiškai, o harmoningai ir tikslingai.“

Darbo grupės nariai ne tik mano, bet ir yra tvirtai įsitikinę Lietuvos potencialu tapti DI inovacijų švyturiu Europoje. Šis įsitikinimas grindžiamas ne vien optimizmu, bet ir konkrečiais Lietuvos pranašumais: aukštu skaitmeninių technologijų įsisavinimu, stipria IT sektoriaus baze ir lanksčia reguliacine aplinka.

R. Petrauskienė, apibendrindama Darbo grupės viziją, išdėstė ambicingą ir visapusišką Lietuvos kelią į DI lyderystę, pabrėžė: „Mes stovime ant precedento neturinčio technologinio proveržio slenksčio. DI nėra vien tik dar viena inovacija – tai fundamentalus pokytis, galintis pakeisti visą mūsų gyvenimo ir darbo sanklodą. Todėl mūsų užduotis – ne tik pasyviai stebėti šį procesą, bet aktyviai jį formuoti, siekiant, kad DI taptų galingiausiu įrankiu mūsų nacionaliniam klestėjimui ir kiekvieno piliečio gerovei.“

Skaitmeninė Lietuva yra vienas iš prioritetinių Ateities komiteto darbotvarkės klausimų.

Daugiau informacijos:

Rasa Petrauskienė

Seimo Ateities komiteto Dirbtinio intelekto (DI) darbo grupės pirmininkė

El. p. [email protected]

Parengė

Seimo Ateities komiteto biuro patarėjai

Miglė Paulauskė, tel. (+370 5) 239 6894, el. p. [email protected]

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai žiniasklaidai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-25 09:20
Politika, ITT
pasidalinti
atgal