Seimo nario Stasio Tumėno pranešimas: „Kviečiu dalyvauti fotografijų parodos „Ano meto atgarsiai: kaip 1988 metais eita į lietuvių kalbos valstybingumą“ atidarymo renginyje“

2024 m. birželio 25 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Birželio 27 d., ketvirtadienį, 13 val. Seimo III rūmų parodų galerijoje įvyks fotografijų parodos „Ano meto atgarsiai: kaip 1988 metais eita į lietuvių kalbos valstybingumą“ atidarymo renginys.

Parodos autoriai – fotomenininkas Algirdas Musneckis ir Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktorius Juozas Bindokas – fotografijose įamžino 1988 m. spalio 1 d. Šiauliuose, Saulės laikrodžio aikštėje, vykusią teatralizuotą Kalbos šventę. Prisimintina, kad pastaroji šventė buvo 1988 m. rugsėjo 30 d. Šiaulių inžinierių namuose surengtos konferencijos „Dabartinė kalbos situacija ir perspektyvos“ tąsa. Po Kalbos šventės organizacinės komisijos nariai kreipėsi į Aukščiausiąją Tarybą, kad lietuvių kalbai būtų suteiktas valstybinės kalbos statusas.

Fotografijos šiandien aktualina istorinę atmintį, komunikacinę atmintį, primena ne tik mūsų siekius ir pastangas, bet ir Lietuvos kultūros asmenybes: Vladą Bagdoną, Justiną Marcinkevičių (1930–2011), Laimoną Noreiką (1926–2007), Rūtą Staliliūnaitę (1938–2011) etc.

Fotografijų paroda siekiama ne tik prisiminti istorines Kalbos šventės akimirkas, bet ir atkreipti dėmesį į lietuvių kalbos, konstitucinės vertybės, situaciją šiandien. „Nusprendėme paminėti šitą sukaktį, nes mūsų lietuviškas žodis, deja, po 36 metų tapo varymo iš Lietuvos objektu“, – sako Seimo Kultūros komiteto narys, parodos iniciatorius dr. Stasys Tumėnas.

Renginio metu skambės Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktoriaus J. Bindoko, Seimo nario Roberto Šarknicko meninis žodis. Apie lietuvių kalbos situaciją šiandien kalbės Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkė dr. Violeta Meiliūnaitė.

Paroda Seimo III rūmų parodų galerijoje bus eksponuojama 2024 m. birželio 26 – liepos 10 dienomis.

„Kviečiu dalyvauti fotografijų parodos „Ano meto atgarsiai: kaip 1988 metais eita į lietuvių kalbos valstybingumą“ atidarymo renginyje, prisiminti mus įkvėpusį Atgimimo laikotarpį, amžinąsias tautos ir valstybės vertybes“, – sako Seimo narys dr. S. Tumėnas.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-25 10:05
Politika, Kultūra
pasidalinti
atgal