Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos pranešimas: „Liberalai kasdien taiko Prezidento įvardytą principą auginti savivaldybių savarankiškumą“

2024 m. birželio 25 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Lietuvos Prezidentui Gitanui Nausėdai savo metiniame pranešime pastebėjus, kad „būtent savivaldybėms reikia suteikti daugiau laisvės priimti savarankiškus sprendimus“, Seimo liberalai pabrėžia: būtent šis principas – savivaldybių savarankiškumo auginimas – yra kasdienės liberalų darbotvarkės dalis.

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno pavaduotojos, parlamentinės buvusių merų grupės pirmininkės Editos Rudelienės teigimu, vien per pastaruosius metus liberalų ir kitų frakcijų sutelktinėmis pastangomis savivaldybėms buvo grąžinta galimybė skolintis, kuri, anot Prezidento, „nuteikia pozityviai“.

„Pastaruoju metu priėmėme ne vien liberalesnes fiskalines taisykles savivaldai. Buvome budrūs, kad Lietuvos paštui atleidinėjat paštininkus nebūtų silpninama ir naikinama regioninė žiniasklaida ir apskritai regioninė politika. Kiek anksčiau nustatėme naujas rinkimų ir valdžios savivaldoje pusiausvyros taisyklės, o priėmę žemės reformą savivaldybėms perdavėme valdyti valstybinę žemę. Praėjusių metų rudenį Seimo liberalai taip pat paragino rajoninių kelių priežiūrą perleisti savivaldybėms, kartu joms atiduodant atitinkamą kelių programos lėšų dalį. Tiesa, ne viskas pavyko: Seimas nesusitarė priimti nekilnojamo turto mokesčio, kurio dydį būtų galėjusios nustatyti pačios savivaldybės ir jo įplaukomis gausinti savo biudžetus“, – sako E. Rudelienė.

Ji atkreipia dėmesį, kad dar praėjusią savaitę liberalai blokavo iniciatyvą 125 mln. eurų gynybos reikmėms perimti iš savivaldybių pajamų – šis siūlymas apginti savivaldos savarankiškumą sulaukė didžiulio palaikymo Seime.

Joniškio mero liberalo Vitalijaus Gailiaus pastebėjimu, savo gebėjimus tvarkytis savivaldybės įrodė kritinėmis situacijomis: per pandemijos, karo, pabėgėlių krizes, įvykus stichinėms nelaimėms. „Natūralu, kad kuo mažiau ribojimų, tuo daugiau galios spręsti problemas. Nebijokime drąsiai deleguoti atsakomybę savivaldybėms ir nebijokime savivaldybėse ją prisiimti“, – teigia jis.

Seimo liberalo Ričardo Juškos vadovaujamas Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas, be to, buvo pirmasis politinis subjektas, sureagavęs į praėjusių metų kovo mėnesį prasidėjusią kampaniją „Skaidrinam“. Komitetas 2023 m. balandžio 20 d. įpareigojo Vyriausybės atstovus apskrityse išnagrinėti išmokų skyrimo reglamentus visose 60 savivaldybių. Šis veiksmas virto vėliau įgyvendintos „čekučių“ reformos pagrindu.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
2024-06-25 11:33