Festivalyje „Muzika Jašiūnų dvare“ – unikalios muzikinės istorijos

Birželio 30 d. Jašiūnuose prasideda devintasis festivalis „Muzika Jašiūnų dvare“. Iki pat rugpjūčio 11 d. Jašiūnų dvaro rūmuose skambės gyvai atliekama įvairių žanrų muzika. Nemokamuose festivalio koncertuose susilies istorinė erdvė, gamta ir muzikos garsai.

Devintąjį sezoną rengiamo festivalio programa apims platų geografinį atlikėjų spektrą – klausytojų laukia muzikinės staigmenos ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Lenkijos, Sakartvelo, Italijos. Septyniuose festivalio koncertuose skambės klasika, šiuolaikinė akademinė muzika, džiazas, įvairių tautų folkloras. Jašiūnų dvaras taps patrauklus ne tik savo unikalia istorija ar muziejaus ekspozicijomis, bet ir profesionaliosios muzikos koncertų gausa. Šalčininkų rajono savivaldybės kultūros centro darbuotojai įsitikinę, kad turiningos muzikinės popietės didins rajono kultūrinį patrauklumą ir skatins kultūrinį turizmą.

„Muzika Jašiūnų dvare“ – gražus Lietuvos nacionalinės filharmonijos ir Šalčininkų rajono savivaldybės kultūros centro bendradarbiavimo vaisius. Filharmonijai bendradarbiaujant su regionais, vyksta tradiciniai festivaliai įvairiose Lietuvos vietovėse. Filharmonijos direktorė Rūta Prusevičienė džiaugiasi, kad koncertuoti į Jašiūnų dvarą noriai vyksta ne tik Lietuvos nacionalinės filharmonijos kolektyvai, bet ir kiti Lietuvos atlikėjai bei svečiai iš užsienio. „Tai yra viena iš tų patrauklių ir daug publikos iš įvairių miestų pritraukiančių vietų“, – sako R. Prusevičienė.

Sėkminga ilgamete partneryste džiaugiasi ir festivalio „Muzika Jašiūnų dvare“ iniciatoriai ir šeimininkai, Šalčininkų rajono savivaldybės kultūros centro darbuotojai. „Malonu, kad šių metų festivalis tęsia vasaros kelionę ir kviečia muzikos meno mylėtojus susiburti prasmingam bendrabūviui. Labai džiaugiuosi ir festivalio publikai suteikiama unikalia galimybe išgirsti išskirtinius atlikėjus“, – sako Šalčininkų rajono savivaldybės kultūros centro direktorė Gražina Zabarauskaitė.

Festivalis prasidės žaisminga gaida. Birželio 30-ąją, pradžios koncerte „Negirdėta Lietuva“, skambės originalūs Lietuvos ir užsienio kompozitorių kūriniai bei įvairios džiazo aranžuotės. Koncertuos Lietuvos policijos reprezentacinis pučiamųjų orkestras (meno vadovas Artūras Maniušis) ir dainininkė Girmantė Vaitkutė, diriguos Eimantas Anskaitis.

Liepos 7 d. festivalio svečių lauks teatralizuotas operos koncertas „Dolce far niente“ (it. „Saldusis dykinėjimas“). Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro muzikinis spektaklis (režisierė ir idėjos autorė – Agnė Ambrozaitytė, scenografė – Andrėja Puskunigytė, kostiumų dailininkė – Toma Stašytė) sudarytas iš publikai gerai žinomų skirtingų operų arijų, duetų, ansamblių. Atskiri numeriai susilieja į naują pasakojimą. „Dolce far niente“ kvies žiūrovus dalyvauti saldžioje ir kiek chaotiškoje aristokratų šeimos vakarienėje, kurioje įtraukias situacijas kurs vokalistai Arūnas Malikėnas, Regina Šilinskaitė, Mindaugas Jankauskas, Gabrielė Bukinė, Evelina Volodkovič, Karolis Kašiuba ir pianistė Lina Giedraitytė.

Liepos 14 d. koncertas – unikali galimybė išgirsti kartvelų polifoninį dainavimą, kurį 2001 m. UNESCO paskelbė žodinio ir nematerialaus paveldo pasaulio šedevru. Kartvelų liaudies dainas, iš folkloro tradicijos išaugusias daugiabalses liturgines giesmes ir miesto folklorą atliks Tbilisio operos ir baleto teatro solistų vokalinis ansamblis „Suliko“.

Šiek tiek egzotikos į festivalį įneš koncertas „Spanish Night“ („Ispaniška naktis“), vyksiantis liepos 21-ąją. Įvairių laikotarpių ispanų kompozitorių (Manuelio de Fallos, Francisco Tárregos, Andrés Segovios, Isaaco Albénizo ir kitų) kūrinius atliks Varšuvos kamerinės operos orkestras „Musicae Antiquae Collegiun Varsoviense“. Šis kolektyvas unikalus tuo, kad groja autentiškais istoriniais instrumentais. Orkestrui diriguos Krzystofas Meisingeris – vienas charizmatiškiausių šių dienų gitaristų. Koncertą remia Mazovijos vaivadijos maršalka.

Liepos 28 d. festivalyje svečiuosis Luisa Sello – fleitininkė, Italijos kultūros ir muzikos ambasadorė, kuriai suteiktas žymios fleitų gamintojų kompanijos „Miyazawa“ menininkės vardas. Muzikos kritikų itin vertinama dėl gebėjimo derinti aistrą ir švelnumą, atlikėja kartu su Čiurlionio kvartetu koncerte „Mozartas ir užburianti fleita“ atliks įvairių laikotarpių lietuvių ir užsienio kompozitorių muziką.

„Keturios gitaros 20 metų drauge“ rugpjūčio 4-ąją žymės Baltijos gitarų kvarteto 20-metį. Kvarteto nariai Zigmas Čepulėnas, Sergejus Krinicinas, Saulius S. Lipčius ir Lietuvoje gyvenantis belgas Chrisas Ruebensas klausytojams padovanos pluoštą spalvingų ir skirtingų kūrinių – Eduardo Balsio, Jono Švedo, Edwardo Elgaro, Fausto Latėno kūrinių aranžuotes bei originalias Mindaugo Stumbro ir Chriso Ruebenso kompozicijas.

Festivalis pasibaigs temperamentingais Georges’o Bizet–Rodiono Ščedrino „Karmen siuitos“ akordais. Rugpjūčio 11 d. baigiamojo koncerto „Karmen“ scenoje – Lietuvos kamerinis orkestras (meno vadovas Sergejus Krylovas), mušamųjų ansamblis „Giunter Percussion“ (vadovas Pavelas Giunteris). Diriguos Modestas Barkauskas.

Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Šalčininkų rajono savivaldybė. Visi festivalio koncertai yra nemokami, jų pradžia – 15 val. Kviečiame vasariškai pasimėgauti gražia muzika.

 

LNF inf.

***

 

FESTIVALIS „MUZIKA JAŠIŪNŲ DVARE 2024“. IX sezonas

 

Birželio 30rugpjūčio 11 d.

Rengėjai: Šalčininkų rajono savivaldybės kultūros centras, Lietuvos nacionalinė filharmonija

Renginį finansuoja Šalčininkų rajono savivaldybė ir Lietuvos kultūros taryba.

 

P R O G R A M A

 

Birželio 30 d., sekmadienį, 15 val.  Jašiūnų dvare, Šalčininkų raj.

Festivalio pradžios koncertas „Negirdėta Lietuva“

LIETUVOS POLICIJOS REPREZENTACINIS PUČIAMŲJŲ ORKESTRAS

(meno vadovas Artūras Maniušis)

Dirigentas EIMANTAS ANSKAITIS

Solistė GIRMANTĖ VAITKUTĖ (vokalas)

Programoje – Lietuvos ir užsienio kompozitorių kūriniai ir džiazo aranžuotės

Įėjimas laisvas

 

Liepos 7 d., sekmadienis 15 val.  Jašiūnų dvare, Šalčininkų raj.

Teatralizuotas operos koncertas „Dolce far niente“

Lietuvos nacionaliniS operos ir baleto teatrAS

Teatralizuoto koncerto režisierė ir idėjos autorė Agnė Ambrozaitytė, scenografė Andrėja Puskunigytė, kostiumų dailininkė Toma Stašytė

Atlikėjai:

Tėvas – Arūnas Malikėnas

Motina – Regina Šilinskaitė

Sūnus – Mindaugas Jankauskas

Sūnaus žmona – Gabrielė Bukinė

Dukra – Evelina Volodkovič

Padavėjas – Karolis Kašiuba

Lina Giedraitytė (fortepijonas)

Įėjimas laisvas

 

Liepos 14 d., sekmadienis 15 val.  Jašiūnų dvare, Šalčininkų raj.

Koncertas „Kartvelų balsai“

TBILISIO OPEROS IR BALETO TEATRO solistų vokalinis ansamblis SULIKO (Sakartvelas)

Programoje – Kartvelų liaudies dainos, daugiabalsės liturginės giesmės ir miesto folkloras

Įėjimas laisvas

 

Liepos 21 d., sekmadienis 15 val.  Jašiūnų dvare, Šalčininkų raj.

Koncertas Spanish Night

Varšuvos kamerinės operos orkestras „Musicae Antiquae Collegium Varsoviense“

Dirigentas KRZYSZTOF MEISINGER (gitara, Lenkija)

Programoje – garsiausios Manuelio de Fallos, Francisco Tárregos, Andréso Segovios, Luigi Boccherini, Isaaco Albénizo ir kt. dainos

Įėjimas laisvas

 

Liepos 28 d., sekmadienis 15 val.  Jašiūnų dvare, Šalčininkų raj.

Koncertas „Mozartas ir užburianti fleita“

ČIURLIONIO KVARTETAS

LUISA SELLO (fleita, Italija)

Programoje – Lietuvos ir užsienio kompozitorių klasikinė ir šiuolaikinė muzika

Įėjimas laisvas

 

Rugpjūčio 4 d., sekmadienis 15 val.  Jašiūnų dvare, Šalčininkų raj.

Koncertas „Keturios gitaros 20 metų drauge“

BALTIJOS GITARŲ KVARTETAS:

Zigmas Čepulėnas, Sergej Krinicin, Saulius S. Lipčius, Chris Ruebens (Lietuva, Belgija)

Programoje ­– Eduardas Balsys, Jonas Švedas, Mindaugas Stumbras, Edward Elgar, Faustas Latėnas, Chris Ruebens

Įėjimas laisvas

 

Rugpjūčio 11 d., sekmadienis 15 val.  Jašiūnų dvare, Šalčininkų raj.

Baigiamasis festivalio koncertas „Karmen“

LIETUVOS KAMERINIS ORKESTRAS (meno vadovas Sergej Krylov)

Mušamųjų ansamblis GIUNTER PERCUSSION (vadovas Pavel Giunter)

Dirigentas MODESTAS BARKAUSKAS

Programoje – Georges’o Bizet–Rodiono Ščedrino „Karmen siuita“

Įėjimas laisvas

Pranešimą paskelbė: Lietuvos nacionalinė filharmonija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal