Seimo LSDP frakcijos pranešimas. „Socialdemokratai: gerai, kad Prezidentas primena valdantiesiems, kad valstybės pagalba žmonėms nėra gėdingas dalykas“

2024 m. birželio 25 d. pranešimas žiniasklaidai (daugiau naujienų)

Socialdemokratai reiškia pritarimą socialinei Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos metinio pranešimo krypčiai.

„Socialdemokratiniai šalies vadovo metinio pranešimo akcentai sutampa su svarbiausiais mūsų prioritetais. Deja, dabartinei valdančiajai daugumai ir jos Vyriausybei socialinės pareigos lieka didelis tabu, ypač Prezidento akcentuota Valstybės pareiga atsisukti į žmones, kuriems reikia pagalbos ir paramos“, – pažymi Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) Seimo frakcijos seniūno pavaduotoja Orinta Leiputė.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narė Dovilė Šakalienė pažymi Prezidento dėmesį gynybos politikai. „Pritariame Prezidento minčiai, kad sunkiausias šiandienos iššūkis yra gynyba. Vienodai vertiname būtinybę stiprinti gynybą ir auginti gynybos biudžetą – ir tai daryti laikantis socialinio teisingumo ir solidarumo principų. Akivaizdu, kad ši Vyriausybė bijo pelno mokestį priartinti prie visame regione dominuojančių 20–22 proc., tai lieka kitai Vyriausybei, kaip ir daugelis kitų darbų“, – komentuoja D. Šakalienė.

„Pritariame Prezidentui, kad socialiai jautrios valstybės kūrimas, nukreiptas į atskirties mažinimą, tiesiogiai prisideda prie nacionalinio saugumo užtikrinimo Lietuvoje. Gebėjimas apjungti ir sutelkti visuomenę yra kritiškai svarbus nacionaliniam saugumui ir visuotinės gynybos principo įgyvendinimui“, – pabrėžia D. Šakalienė.

 

Skurdo kultūra

Socialdemokratai išskiria G. Nausėdos keliamą „skurdo kultūros“ problemą, kai, pasak Prezidento, „iš kartos į kartą perduodamas skurdas, nusivylimas ir nepasitikėjimas valstybės institucijomis“.

„Gyvename sparčiai amžėjančioje visuomenėje, alinamoje demografinių problemų. Deja, vyresniųjų kartų gyvenimo kokybės klausimai vis dar sprendžiami vėžlio greičiu, tarsi tie žmonės galėtų „luktelėti“ dar kokių 100 metų“, – komentuoja O. Leiputė.

„Prezidentas taikliai akcentavo, kad dabartinės Vyriausybės užsispyrimas neleisti žmonėms naudotis II pakopos pensijų fonduose sukauptomis lėšomis yra padlaižiavimas privačių fondų valdytojams“, – pažymi parlamentarė.

Ji atkreipia dėmesį į G. Nausėdos raginimą atskiru įstatymu apibrėžti vyresnio amžiaus asmenų teises bei jiems skirtos politikos principus ir įsipareigojimus.

„Deja, socialdemokratų siūlymą Seime įsteigti Vyresnio amžiaus žmonių reikalų komisiją konservatorių buldozeris atmetė su trenksmu“, – primena O. Leiputė.

 

„Liepto galas“

Socialdemokratai drauge su Prezidentu įspėja dėl blogėjančios situacijos vaistų įperkamumo ir prieinamumo atžvilgiu.

„Vyriausybės kadencijos pradžioje buvo visiškai įstrigęs vaistų vertinimas – tiesiog nebuvo kam vertinti, todėl lėšos mestos specialistų mokymams. Nuo to laiko šioje srityje pasistūmėta labai nežymiai. O kada visi tie vaistai bus įvertinti ir įtraukti į kompensuojamųjų vaistų sąrašą – net sunku prognozuoti“, – komentuoja O. Leiputė.

Socialdemokratai išskiria Prezidento įspėjimą dėl mažųjų mokyklų naikinimo ir chaoso švietimo sektoriuje, regionų skurdinimo. 

„Liepto galas – taip prezidentas įvertino valdančiųjų regioninę politiką, ir su tuo negalima nesutikti. Katastrofiška kelių būklė, masiškai naikinami viešojo transporto maršrutai, tolstančios ir nykstančios sveikatos, švietimo, kultūros paslaugos – tai Vyriausybės pasiekimai, kuriuos jai sunku nuslėpti“, – pažymi O. Leiputė.

Daugiau:

Orinta Leiputė, Seimo LSDP frakcijos seniūno pavaduotoja

Mob. +370 656 10 911

El. p. [email protected]

 

 

 

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-25 12:48
Politika
pasidalinti
atgal