LGGRTC kviečia į akciją, kurios tikslas atkreipti politinių kalinių situaciją Baltarusijoje

„EKSPERIMENTAS – KALĖJIMAS“

 Baltarusijos nevyriausybinė žmogaus teisių gynimo organizacija „Teisinė iniciatyva“ (Pravovaja iniciativa) rengia neįprastą eksperimentą Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Okupacijų ir laisvės kovų muziejuje Vilniuje. Eksperimento dalyviai, daugiausia užsieniečiai, bus kviečiami kelias valandas praleisti vienoje iš kamerų, kartu su kitais „suimtaisiais“, kad per savo asmeninę patirtį sužinotų, ką A. Lukašenkos režimas daro su nelaisvėje esančiais baltarusiais.

Akcijos tikslas – atkreipti dėmesį į politinių kalinių situaciją Baltarusijoje.

 Po suklastotų 2020 m. prezidento rinkimų Baltarusija susidūrė su precedento neturinčiu smurtu ir represijomis. Taikūs piliečiai buvo sulaikomi gatvėse, žiauriai mušami ir kalinami be teismo. Kameros buvo perpildytos penkis-septynis kartus: patalpose, skirtose 6 žmonėms, buvo laikoma nuo 35 iki 40 žmonių. Šie žiaurumai tęsiasi iki šiol. Kiekvieną dieną Baltarusijoje vyksta kratos ir areštai.

Šiandien Baltarusijoje yra 1374 politiniai kaliniai.

 Norėdama parodyti, ką ši sausa statistika reiškia iš tikrųjų, nevyriausybinė žmogaus teisių gynimo organizacija „Teisinė iniciatyva“ (Pravovaja iniciativa) inicijuoja šį eksperimentą. Kiekvienas norintis gali dalyvauti ir pabandyti suprasti, ką patiria A. Lukašenkos diktatoriškam režimui besipriešinantys baltarusiai.

 Dalyviai 6 valandas praleis perpildytoje buvusio KGB vidaus kalėjimo kameroje, kuri labai panaši į Baltarusijos kalėjimų kameras. Po eksperimento dalyvavusieji pasidalins įspūdžiais diskusijos metu.

 Svarbi informacija: Kiekvienas dalyvis bet kuriuo metu gali priimti sprendimą išeiti iš kameros ir baigti eksperimentą. Prireikus, pagalbą suteiks budintis psichologas.

Organizatoriai: „Teisinė iniciatyva“ ir Tarptautinis kankinimų Baltarusijoje tyrimo komitetas, LGGRTC Okupacijų ir laisvės kovų muziejus

Adresas: LGGRTC Okupacijų ir laisvės kovų muziejus, Aukų g., 2A, Vilnius

Kada: birželio 27 d., ketvirtadienis, 10.00–18.00 val.

Daugiau informacijos:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScGNw_Sqh20uySxy1Cl-N5Vz9EGsd6bUzSsDtFdWafYRxzXYQ/viewform

Atsakingas asmuo: Viktorija Fiodorova +370 650 62137 [email protected]

Pranešimą paskelbė: Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-25 14:07
Kultūra
Renginio pradžia
2024-06-27, ketvirtadienis10:00
Renginio pabaiga
2024-06-27
Renginio vieta
LGGRTC Okupacijų ir laisvės kovų muziejus (Aukų g.2A,Vilnius)
Prisegti failai
pasidalinti
atgal