Seime vyks konferencija apie Baltarusijos ir Ukrainos vaikų išnaudojimą karo nusikaltimuose

2024 m. birželio 26 d. pranešimas žiniasklaidai

Birželio 27 d., ketvirtadienį, 13 val., Seimo lankytojų centre, (Gedimino pr. 60) vyks konferencija „Baltarusijos ir Ukrainos vaikų išnaudojimas karo nusikaltimuose A. Lukašenkos režimo propagandoje“. Konferencijos iniciatorė – Seimo narė, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narė Dovilė Šakalienė.

Konferencijos tikslas – suvienyti Baltarusijos ir Lietuvos visuomenininkų pastangas, siekiant plėsti informaciją apie dabartinio režimo vykdomus vaikų teisių ir teisėtų interesų pažeidimus Baltarusijos teritorijoje. Taip pat skatinti bylų dėl įrodytų vaikų teisių ir interesų pažeidimų Baltarusijos teritorijoje tyrimą, pasitelkiant tarptautinės baudžiamosios justicijos mechanizmą.

 „Jau ne pirmą kartą Seime kalbame apie Baltarusijos režimo nusikaltimus prieš vaikus – nuo vaikų-politinių kalinių iki represuojamų disidentų vaikų traumavimo. Deja, Lukašenka šiandien vykdo represijas ne tik prieš Baltarusijos piliečius, bet ir aktyviai įsitraukia į karo nusikaltimus prieš Ukrainą, laikydamas Baltarusijoje beveik pustrečio tūkstančio pagrobtų ukrainiečių vaikų“, – pastebi Seimo narė D. Šakalienė.

2024 m. sausio 16 d. duomenimis yra įkalinti aštuoni politiniai kaliniai, kurie už grotų sulaukė 18-ojo gimtadienio arba vis dar yra nepilnamečiai: Nikita Zolotariou, Eduardas Kudyniukas, Maksimas Imhovikas, Ivanas Patejčukas, Oleksandras Viniarskis, Pavlo Piskunas, Olehas Dobrydnevas ir Nikita Brui. Visi jie sulaikymo metu buvo nepilnamečiai ir vėliau nuteisti laisvės atėmimo bausmėmis.

 „Nuo 2020 m. nuolat fiksuojami Baltarusijos valstybinių institucijų vykdomi baltarusių ir ukrainiečių vaikų teisių pažeidimų atvejai. Nuo protestų Baltarusijoje pradžios tūkstančiai vaikų patyrė represijas dėl tėvų sulaikymo ir kriminalizavimo, o dešimtys jų atsidūrė už grotų. Per karą į Baltarusiją per Rusiją taip pat buvo neteisėtai išvežta daugiau kaip 2440 ukrainiečių vaikų nuo 6 iki 17 metų. Jie, be kita ko, buvo siunčiami į karinius mokymus“, – teigia Volha Vialichka.

Prieš konferenciją, birželio 27 d., ketvirtadienį, 10.30 val., Seimo Spaudos konferencijų salėje vyks spaudos konferencija, skirta aptarti konferenciją „Baltarusijos ir Ukrainos vaikų išnaudojimas karo nusikaltimuose A. Lukašenkos režimo propagandoje“.

Spaudos konferencijoje dalyvaus: Seimo narė, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narė D. Šakalienė, žmogaus teisių gynėja, psichologė, buvusi Gardino vaikų hospiso direktorė Volha Vialichka, teisininkas, netekęs advokato statuso dėl politinių kalinių gynimo Baltarusijoje, žmogaus teisių gynėjas Michailas Kyryliukas, teisininkė, Baltarusijos Helsinkio komiteto narė Kateryna Deykalo, Teisingumo ministerijos tarptautinio bendradarbiavimo ir žmogaus teisių politikos grupės vadovė Aistė Mikočiūnienė.

Konferencija Seimo lankytojų centre vyks anglų kalba.

Programa

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-26 09:48
Tarptaut.santykiai, Politika
Renginio pradžia
2024-06-27, ketvirtadienis13:00
Renginio vieta
Seimo lankytojų centras (Gedimino pr. 60, Vilnius)
pasidalinti
atgal