Lietuvos, Estijos, Latvijos ir Lenkijos vadovai ragina ES stiprinti pasienio su Rusija ir Baltarusija apsaugą

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda kartu su Estijos, Latvijos ir Lenkijos vadovais pasirašė laišką, adresuotą Europos Komisijos Pirmininkei Ursulai von der Leyen ir Europos Vadovų Tarybos (EVT) Pirmininkui Charles‘iui Micheliui, dėl ES gynybos stiprinimo, ypatingą dėmesį skiriant ES sienos su Rusija ir Baltarusija apsaugai.

Baltijos šalių ir Lenkijos vadovų pasirašytame laiške teigiama, kad Rusijos ambicijos vykdyti kaimynų invaziją ir didinti konfrontaciją su Vakarais ir toliau auga. Savo laiške vadovai akcentuoja Rusijos aktyviai vykdomas hibridines atakas prieš kaimynines valstybes – pasikartojančius instrumentalizuotos migracijos epizodus, sabotažą, dezinformaciją ir kibernetines atakas.

„Gyvename karo šešėlyje ir mūsų šalys kaip niekas kitas žino, ką reiškia būti ES pasienio valstybe. Matome neigiamą ekonominį poveikį savo pasienio su Rusija ir Baltarusija regionams ir bendruomenėms, tačiau tai nepadarė įtakos mūsų apsisprendimui besąlygiškai remti Ukrainą. Padarėme tikrai daug, kad atgrasytume ir apsigintume nuo augančios agresijos grėsmės – tiek nacionaliniu, tiek ES lygmeniu“, – rašoma vadovų laiške.

Atsižvelgiant į Rusijos ir Baltarusijos ES pasienyje keliamas grėsmes, Lietuvos, Estijos, Latvijos ir Lenkijos vadovai ragina ES imtis priemonių užtikrinant geresnę ES teritorijos apsaugą, atgrasymą ir gynybą.

„Gynybos infrastruktūros sistemos įrengimas prie ES išorinės sienos su Rusija ir Baltarusija atlieptų neatidėliotiną būtinybę apsaugoti ES nuo kylančios karinės ir hibridinės grėsmės. Reikia gynybos iniciatyvos apsaugoti Europą šiandien ir ateinančius metus“, – rašoma vadovų laiške.

Lietuvos, Estijos, Latvijos ir Lenkijos vadovų pasiūlymas bus aptariamas su kitais ES šalių lyderiais šiandien Briuselyje vykstančiame Europos Vadovų Tarybos susitikime.

Su laiško tekstu galima susipažinti čia.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-27 14:38
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal