Prezidentas EVT: atėjo laikas stiprinti Europos gynybos pramonę

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį dalyvauja Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitikime Briuselyje. Pirmoji EVT susitikimo diena skirta Ukrainos, gynybos ir saugumo klausimams aptarti, taip pat diskusijai dėl kandidatų į ES institucijų vadovų pareigas.

Vadovų diskusijoje Ukrainos klausimu Prezidentas teigė, kad situacija mūšio lauke Ukrainoje tiesiogiai atspindi Vakarų sprendimus dėl karinės paramos, todėl būtina šią paramą spartinti ir daryti viską, siekiant pergalės prieš agresorių. Lietuvos vadovas pasveikino ES ir Ukrainos susitarimą dėl saugumo įsipareigojimų ir pabrėžė, kad Lietuva su Ukraina šiandien taip pat pasirašė dvišalį susitarimą dėl bendradarbiavimo saugumo srityje.

„Ukrainiečiams reikia daugiau amunicijos ir karinės įrangos. Mūsų parama turi atitikti šį poreikį. Privalome kuo greičiau sutarti dėl Europos taikos priemonėje numatyto 6,6 milijardo eurų vertės paketo Ukrainai, kad ši parama pasiektų su agresoriumi kovojančią šalį laiku“, – kalbėjo šalies vadovas.

Prezidentas pasidžiaugė įvykusiomis tarpvyriausybinėmis konferencijomis su Ukraina ir Moldova. Pasak G. Nausėdos, tai istorinė akimirka, žyminti praktinę Ukrainos ir Moldovos integracijos į ES pradžią.

Kreipdamasis į ES vadovus Lietuvos vadovas taip pat akcentavo būtinybę tęsti ES sankcijų Rusijai politiką, toliau jas griežtinant, ir ragino ieškoti būdų panaudoti visas įšaldytas Rusijos lėšas, ne tik iš jų gaunamas pajamas, Ukrainos atstatymo tikslams.

Diskusijoje saugumo ir gynybos tema Prezidentas teigė, kad Europos gynybos ir saugumo pramonės stiprinimas tapo ES prioritetu. Dabar būtina užtikrinti priimtų sprendimų tinkamą įgyvendinimą, siekiant suteikti ES gynybos pramonės įmonių gamybos pajėgumų plėtrai tiek politines garantijas, tiek tinkamą finansavimą. Lietuvos vadovas akcentavo būtinybę stiprinti ES sienos su Rusija ir Baltarusija apsaugą, investuojant į reikiamą infrastruktūrą.

„Norint, kad mūsų gynybos pramonė dirbtų visu pajėgumu, reikia ne tik politinio aiškumo, bet ir tikslingo, tvaraus finansavimo. Esame pasiruošę kalbėti apie naujas ES finansines priemones, skirtas būtent gynybos pramonės reikmėms“, – kalbėjo Lietuvos vadovas.

Europos lyderiai trečiadienio popietę taip pat aptarė situaciją Artimuosiuose Rytuose, o vakare pratęs diskusijas apie kandidatus į ES institucijų vadovų pareigas.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-27 18:08
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal