Seimo delegacija dirba Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos sesijoje

2024 m. birželio 28 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Strasbūre (Prancūzijos Respublika), susirinkusi į savaitę trunkančią plenarinę sesiją, dirba Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja. Joje dalyvauja Lietuvos parlamento delegacija: delegacijos Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje pirmininkas Emanuelis Zingeris, pirmininko pavaduotojas Arminas Lydeka, nariai Rasa Budbergytė ir Lukas Savickas.

Vienas svarbiausių sesijos akcentų – 46 organizacijos šalių narių parlamentarai rinko Europos Tarybos generalinį sekretorių. Juo tapo šveicaras Alanas Bersė (Alain Berset). Į svarbų postą taip pat kandidatavo estas Indrekas Saras (Indrek Saar) ir belgas Didjė Reindersas (Didier Reynders). Pirmojo turo rezultatai pasiskirstė taip: 92 (už šveicarą), 78 (už estą) ir 70 (už belgą). Po antrojo turo ryškių pokyčių buvo nedaug: atitinkamai 114, 85 ir 46.

Kaip pastebi Lietuvos parlamento delegacijos narys Lukas Savickas, nuo generalinio sekretoriaus priklauso, kryptimi bus dirbama artimiausius metus. Parlamentaras pažymi, kad vykstanti plenarinė sesija ypatinga ir toliau sprendžiant itin jautrų Ukrainos klausimą. „Dalyvaujame intensyviose diskusijose ir bendros strategijos kūrime siekiant užtikrinti visavertį atsaką rusijai dėl pradėto karo Ukrainoje. Rusija turi prisiimti visą atsakomybę už savo padarytus siaubingus nusikaltimus.

Sesijos metu sutarėme, kad jau seniai metas įsteigti specialų tarptautinės apimties tribunolą, kuris nagrinėtų agresijos nusikaltimus prieš Ukrainą. Taip pat turime nedelsiant pašalinti esančias spragas taikomoms sankcijoms, kad agresorius ir jo palaikytojai neturėtų galimybių jų apeiti“, – sako L. Savickas.

Seimo delegacijos atstovas L. Savickas atkreipia dėmesį, kad balsuojant dėl agresoriaus atsakomybės klausimų, beveik vienbalsiai pavyko priimti visas su tuo susijusias rezoliucijas: „Tai rodo, kad Europa yra vieningai nusiteikusi parodyti agresoriui, kad nė viena šalis nebus palikta viena.“

Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos sesijoje vyko bendra parlamentarų diskusija dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą teisinių ir žmogaus teisių aspektų, sankcijų. Taip pat inicijuota skubioji diskusija iššūkių demokratijai Gruzijoje klausimu. Vyko Europos Žmogaus Teisių Teismo teisėjų rinkimai – rinkti Suomijos, Austrijos ir Serbijos atstovai.

Sesijoje buvo pažymėtas Europos Tarybos 75-metis ir į Asamblėją įnešta 2024 metų Paryžiaus olimpinių žaidynių ugnis.

Ministrų komiteto pirmininkas – Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis – pristatė savo pranešimą ir atsakė į ETPA (angl. PACE) narių klausimus. Kalbą sakė Europos Tarybos generalinė sekretorė Marija Pejčinovič Burič (Marija Pejčinović Burić).

Sesijos dalyviams buvo pristatytas gegužės 23 ir 24 d. Lietuvos Respublikos Seime dirbusio Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja Biuro ir Nuolatinio komiteto pranešimas. Taip pat aptarti Šiaurės Makedonijos prezidento ir parlamento rinkimų stebėjimo rezultatai.

Pirmą kartą už išskirtines iniciatyvas ir laimėjimus moterų įgalinimo bei lyčių lygybės srityse buvo įteikta Vigdis (Vigdís) premija už moterų įgalinimą. ETPA šį apdovanojimą įsteigė 2023 m.

Seimo delegacija susitiko su Europos Žmogaus Teisių Teismo teisėju Gediminu Sagačiu ir atstovybės Strasbūre ambasadoriumi Andrium Krivu.

Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos plenarinės sesijos laikotarpis birželio 24–28 d.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-28 09:07
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal