Respublikinėje Šiaulių ligoninėje – svečiai iš Ukrainos

Respublikinėje Šiaulių ligoninėje lankėsi Ukrainos Mečnikovo ligoninės delegacija. Vizito metu pasirašytas bendradarbiavimo memorandumas pagal Ukrainos sveikatos apsaugos ministerijos projektą, remiant tarptautinę medikų partnerystę ir pirmosios ponios Olenos Zelenskajos iniciatyvą.

Draugystė tarp ligoninių užsimezgė dar 2023 metų vasarą, kuomet Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Mindaugas Pauliukas atostogų metu užsuko į Mečnikovo ligoninę. Jau tada kilo mintis apie tarptautinį bendradarbiavimą, mat abi ligoninės yra panašios tiek dydžiu, tiek žmogiškaisiais ištekliais.

Pirmąją vizito dieną Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius M. Pauliukas su delegacijos nariais Mečnikovo ligoninės atstovais Oleksandru Tulubajevu, Sergejumi Kosulnykovu bei Lietuvos respublikos ambasados Ukrainoje garbės konsulo Dniepropetrovsko srityje Vitalijaus Pivnyako padėjėjomis Hanna Podliesna ir Irina Latiš lankėsi pas LR sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį. Ukrainiečiai įteikė ministrui simbolinių dovanų ir buvo maloniai nustebinti A. Dulkio kabinete išvydę relikvijų iš Ukrainos mūšių laukų – šalmą, skeveldros fragmentą ir kt.. Ministras atviravo, kad nuo karo pradžios Ukrainoje jau lankėsi keletą kartų ir džiaugėsi, kad būdama nedidele valstybe, Lietuva geba didžiausią iš visų ES šalių BVP dalį skirti paramai Ukrainai. Svečiai ministrui sakė jaučiantys didžiulį Lietuvos palaikymą ir dėkojo už lietuvių tautos rodomą bendruomeniškumą ir geranoriškumą.

Antroji diena prasidėjo iškilmingu bendradarbiavimo memorandumo pasirašymu bei apsikeitimu valstybinėmis vėliavomis. Tiesa, Ukrainos vėliavą simboliškai puošė nuoširdžios Ukrainos medikų padėkos lietuvaičiams. Pasak svečių, jau dešimtmetį jie jaučia Lietuvos žmonių paramą ir humanitarinę pagalbą. O pastaruosius metus yra itin dėkingi ne tik už priimtus karo pabėgėlius, bet ir Ukrainos kariams teikiamą gydymo ir reabilitacijos pagalbą Lietuvoje.

Ukrainos medikai susirinkusiems Respublikinės ligoninės darbuotojams bei atstovams iš kitų Lietuvos gydymo įstaigų iš pirmųjų lūpų pasakojo, kaip pasikeitė gydymo įstaigos darbo intensyvumas ir pacientų srautai nuo karo pradžios. „Jei kažkada galvojome, kad 100 operacijų per mėnesį yra gan daug, tai karo metu tiek pat per savaitę yra jau visai normalu. Jei kuris iš Lietuvos medikų nori tikrai geros, realios praktikos dirbant su sužeistaisiais karo lauke, atvykęs pas mus į ligoninę per dvi savaites jis gali jos gauti tiek, kiek negaus nei vienoje kitoje šalyje per 10 metų“, - sako Mečnikovo ligoninės Chirurgijos komplikacijų centro vadovas Sergijus Kosulnikovas. Jis susirinkusiems pristatė praktines minų sprogstamųjų žaizdų chirurginio gydymo galimybes, atskleidė vertingos informacijos apie turniketo sindromą bei kitas komplikacijas. Paklaustas,  kaip reaguoja personalas į pavojaus sirenas, nuoširdžiai atsako: „Pradžioje reaguodavome, o dabar aš asmeniškai tai prašau jas išjungti, kad dirbti netrukdytų ir neblaškytų manęs. Ne vienas iš personalo nesitraukia nuo operacinės stalo ir laimei, kol kas joks sprogmuo į mūsų gydymo įstaigą nebuvo pataikęs, tiesa, langai nuo sprogimo bangos yra išbyrėję, tačiau ir tada visi tęsėme operaciją. Apie savo psichologinę emocinę būseną mūsų medikai šiuo metu negalvoja, nes tiesiog nėra laiko, turime rūpintis tais, kas gina mūsų šalį, turime stengtis dėl jų.“

Pasak Mečnikovo ligoninės medicinos direktoriaus pavaduotojo skubiajai medicinos pagalbai Oleksandro Tolubaevo per trečius metus besitęsiantį karą bemaž visas ligoninės personalas gyvena be atostogų, o sužeistųjų skaičius per visą tą laiką svyravo nuo 30-300. „Darbo rankų žinoma niekada nebus per daug, nuo karo pradžios darbuotojų yra šiek tiek daugiau, įdarbiname iš okupuotų teritorijų pasitraukusius gydytojus ir slaugytojus, tačiau pasitaiko, kad medikai neatlaikę krūvio ar dėl kitų priežasčių, išvyksta į kitas šalies ligonines ar užsienį“,- sako O. Tulubaevas.

Svečiai lankėsi įvairiose Respublikinės ligoninės skyriuose, bendravo su personalu, domėjosi turima įranga. Ypač maloniai nustebo Intensyvios terapijos skyriuje sutikę kraštietę, dirbančią slaugytojos padėjėja Anya iš Dniepro.

Nuotraukų autorystė: Robertas Riabovas / BNS ir E. Kazlauskienė

Pranešimą paskelbė: Respublikinė Šiaulių ligoninė, VšĮ
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal