„Eika Asset Management“: investicijų grąža – džiuginanti, planuojame rekordinius rezultatus investuotojams

„EIKA“ grupei priklausanti investicijų valdymo įmonė „Eika Asset Management“ (EAM), 2023 m. valdžiusi keturis investicijų fondus, sako, kad tai buvo naujų rinkų ir naujų produktų paieškos metai. Jau padarytų investicijų grąža džiugino, tad įmonė skyrė laiką nagrinėti naujoms galimybėms, kai kurios jų bus įgyvendintos jau šiais metais. Viktorija Orkinė, bendrovės vadovė, sako, kad įmonė visuomet laikosi taktikos gerai pasverti kiekvieną sprendimą ir pernelyg neskubėti – tai leidžia jiems užsitarnauti investuotojų pasitikėjimą ir toliau stabiliai augti.

Investicijų grąža – džiuginanti

EAM  2023 m. valdė keturis fondus – „Eika Residential Fund“ (ERF), „Eika Real Estate Fund“ (EREF), „Eika Development Fund“ (EDF)  ir „Eika Green Energy Fund“ (EGEF).

„Seniausias jų, gyvenamosios paskirties būsto vystymui skirtas „Eika Residential Fund“ šiais metais jau bus uždarytas ir planuoja rekordinius rezultatus investuotojams, tarp 28-30 proc.  vidinės grąžos normos (IRR)“, – skaičiavo  Viktorija Orkinė, EAM generalinė direktorė.

Didžiausias fondas, skirtas investicijoms į komercinį turtą – EREF, uždirbo 3,383 mln. eurų pelną, ir, ko gero, bus vienintelis NT fondas Lietuvoje, mokantis dividendus savo investuotojams už 2023 m. Fondas savo strategijoje yra nurodęs, kad kartą per metus investuotojams moka iki 5 proc. dividendų.

2023-ieji šio fondo veikloje prasidėjo aktyviai. Sausį buvo gautas naujojo „Tamro“ terminalo Kauno LEZ statybos darbų užbaigimo aktas –  netrukus šio pastato nuomininkas šventė įkurtuves,  o pastatas buvo nominuotas kaip vienas geriausių logistikos pastatų praėjusiais metais. Vasario pabaigoje EAM komanda užbaigė verslo centro Varšuvoje įsigijimo sandorį – dabar šis pastatas pilnai išnuomotas ir generuoja stabilų nuomos pajamų srautą.

„Tai  buvo pirmoji Fondo investicija Lenkijoje. Daugiau turto įsigijimo sandorių 2023 m. neįvyko, tačiau laiką išnaudojome gilesnei rinkos analizei ir skirtingų NT sektorių investicinės aplinkos pažinimui –  taip pasiruošėme dirvą ateities investicijoms Lenkijoje, kurių 2024 m. planuojame už maždaug 60 mln. eurų“,  – atskleidė V. Orkinė.

EREF 2023 m. taip pat pasirašė ilgalaikę nuomos sutartį su vaistinių tinklu „Camelia“ visam  5600 kv. m ploto pastatui, esančiam Kaune, IX-ojo forto gatvėje, kur „Camelia“ įsikūrė savo biurą bei pagrindinį sandėlį.

„Pasiektas puikus užimtumo rodiklis, kuomet iš 56 tūkst. kvadratinių metrų valdomo ploto laisvų tebuvo mažiau nei vienas procentas, o visos patalpos išnuomotos nemažesnėmis nei rinkos kainomis – tai lėmė gana ženklų EREF valdomų pastatų grynųjų pajamų (NOI) padidėjimą“, – komentavo V. Orkinė.

Sulėtėjusioje rinkoje reputacija itin svarbi

EDF veikia jau trejus metus ir 2023 m. vystė tris gyvenamosios statybos projektus Vilniuje.

„Kai rinka buvo itin aktyvi, buvo nesvarbu, kas vystė gyvenamuosius projektus – butus vis tiek nupirkdavo. Kai rinka yra sulėtėjusi ir sudėtingesnė, pirkėjai mieliau renkasi butus iš žinomų ir patyrusių vystytojų, nes žino, kad projektai bus pabaigti, taikomos statybinės garantijos“,  – sakė V. Orkinė.

EDF investicijos į projektus Vilniaus mieste 2023 m. siekė 11,7 mln. eurų, 2024 m. planuojama investuoti dar 37,5 mln. eurų. Didžiausia fondo investicija skirta prestižiniam Sodų projektui Vilniaus mieste, kuris papildo fondą ketvirtu projektu – taip EDF portfelis tampa pilnai diversifikuotas, jame yra ir ekonominės, ir vidutinės, ir prestižinės klasės būsto.

Pasak V. Orkinės, tai, kad portfelyje bene didžiausią dalį sudaro investicijos į prestižinį būstą, suteikia daugiau saugumo investuotojams, nes šios klasės būsto pirkėjai yra mažiausiai jautrūs aukštoms palūkanų normoms ir turi galimybėms būstą įsigyti net ir sunkesniais laikais.

EGEF praėjusiais metais naujų projektų neįsigijo, tačiau išvystė beveik 4MW parką Alytaus rajone ir pasirašė PPA dėl elektros tiekimo. Taip pat buvo toliau vystomi, bet dar nebaigti parkai Kipre.

Ateities planuose – Vakarų šalys

Orkinė pasakojo, kad 2023 m., ieškant naujų rinkų ir produktų, buvo priimtas sprendimas kurti bendro gyvenimo erdvių (angl. co-living) fondą, investuosiantį į projektus Baltijos šalyse ir Lenkijoje, taip pat nutarta įsteigti JAV „StepStone“ finansuojantįjį (angl. „feeder“) fondą, kuris investuos į antrinės rinkos privataus kapitalo fondų vienetus.

„Svarstome ir apie Fondus, kurie investuotų į NT Vakaruose, ypač Vokietijoje ar Ispanijoje. Nedarome skubotų sprendimų – pirmiausia ištiriame rinką, susipažįstame su teisine, mokestine aplinka, rinkos praktikomis ir tik tuomet, kuomet jaučiamės tvirtai, žengiame į kitą rinką“, – sakė V. Orkinė.

Pranešimą paskelbė: EIKA
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
Žiūrėti 15min.lt portale 2024-07-03 09:34
Verslas, ekonomika, finansai
Prisegti failai
pasidalinti
atgal