Atsinaujinusioje Kauno rotušėje – unikali ekspozicija, parodos ir renginiai

Liepos 12 d. po 2,5 metų trukusių atnaujinimo darbų lankytojams duris atvers vienas žymiausių Kauno simbolių – „baltąja gulbe“ vadinama istorinė miesto rotušė. Daugiau nei 1500 kv. m. pastatas po didžiausio remonto per pastaruosius kelis dešimtmečius pasitiks su unikalia, Kauno miestui skirta ekspozicija, parodoms ir edukacijai skirtomis erdvėmis, kavine. 

Kauno miesto muziejus (KMM) atnaujintoje Kauno rotušėje pristatys unikalią, iš 18 erdvių sudarytą ekspoziciją, kuri kvies inovatyviai žvelgti į Kauno raidą bei susiformavusį kaunietišką savitumą, nagrinės, kas yra miestas ir koks miestas yra Kaunas.  

„Kauno rotušė nuo šiol bus vieta, nuo kurios prasidės miesto svečių pažintis su Kaunu, o kauniečiai įsikvėps mąstyti apie Kauną, jo praeitį, dabartį bei ateitį“, – teigė KMM direktorius Gabrielius Sužiedėlis. 

Ekspozicijos sukūrimo ir įrengimo darbus kartu su KMM komanda įgyvendina architektų studija „Processoffice“, parengusi ir rotušės pastato pritaikymo muziejaus funkcijai projektą. Kaunui skirtą ekspoziciją rengė ir prie jos kūrimo prisidėjo per 100 įvairių specialistų: istorikų, muziejininkų, architektų, urbanistų, edukologų, taip pat kino režisierius, dramaturgės, antropologė, sociologas, menotyrininkė, garso ir vaizdo menininkai, dizaineriai.  

„Ekspoziciją kurti pradėjome prieš 7 metus. Tuomet supratome, kad tai bus vieta, kurioje kalbėsime tiek apie patį Kauną, jo istoriją ir tapatybes, tiek per šį pasakojimą plačiau atspindėsime miestus formavusias universalias idėjas ir iššūkius, su kuriais jie susiduria ir dabar. Džiaugiuosi, kad prie komandos vėliau prisijungęs, ekspozicijos koncepcijos kūrimo darbui vadovavęs režisierius Karolis Kaupinis pasiūlė idėją, kaip galima būtų šiuos tikslus apjungti, o ekspozicijos architektai – kaip juos atspindėti per įvairius erdvinius ir grafinius sprendimus. Viliuosi, kad kauniečiai šioje ekspozicijoje atpažins save ir savo miestą“, – dalinosi KMM inovacijų vadovė Justina Dziakevičienė. 

Rotušėje kauniečiai ir miesto svečiai pamatys Kauno miesto rajonus, kurių kiekvienas kalba apie tam tikrą miesto istorijos etapą bei miestams būdingas įtampas. Viduramžių laisvo ir save valdančio Kauno istoriją pasakos ir įtampą tarp to, kas autentiška ir saugotina bei nuolatinio kismo, tyrinės senamiesčiui skirtas stendas. Gyvenamiesiems rajonams skirtame stende bus kalbama apie miestui būdingą planą ir siekį daug ką sureguliuoti, kuris radikalią išraišką įgijo sovietinės okupacijos metais. Ekspozicijoje sutiksite net ir už oficialios miesto ribos esančius priemiesčius, kurie iliustruoja įtampą tarp noro gyventi patogiai ir mėgautis visais miesto privalumais, bei noro nuo jo pabėgti, džiaugiantis gamtos prieglobsčiu. 

Konceptualų muziejinį pasakojimą papildo autentiški eksponatai, kurių rotušėje rasite virš 800 – pustrečio šimto fizinių ir dar dukart tiek skaitmeninių. Nuo Santakoje atrasto XV a. lobio iki daiktų, kurie ir šiandien mieste atlieka savo funkciją, pavyzdžiui, realiu metu informaciją rodančios viešojo transporto švieslentės.  

„Mums svarbu kuo nuosekliau ir įdomiau iliustruoti miesto istoriją autentiškais objektais, tad neapsiribojome tik savo fondais. Esame labai dėkingi partneriams – muziejams, archyvams, kitoms organizacijoms ir institucijoms, kurios ilgam laikotarpiui skolina savo eksponatus. Taip pat mus ypač džiugina pavienių asmenų muziejui padovanoti eksponatai”, – teigė KMM Kauno istorijos skyriaus vadovė dr. Inga Puidokienė. 

Muziejaus ekspozicijai buvo specialiai sukurta ir programėlė – skaitmeninis vedlys, kuris leis daugiau sužinoti apie ekspozicijoje tyrinėjamas temas bei pažintį su Kaunu pratęsti ir už rotušės ribų. Lankytojai savo išmaniuosiuose įrenginiuose žymėsis juos dominančias istorijas, tyrinės miestą išbandydami muziejininkų, dramaturgės, antropologės ir garso menininko paruoštus maršrutus.  

Be nuolatinės ekspozicijos, rotušėje lankytojus pasitiks ir specialiai atidarymui kurtos parodos. Vienoje įspūdingiausių ir didžiausią pokytį rotušėje patyrusių erdvių – jos palėpėje – pristatoma menininkių dueto Eye Gymnastics (Gailė Griciūtė ir Viktorija Damerell) kurta garsinė instaliacija „Tėkmė be upės“. Paprašytos sukurti garso kūrinį apie Kauną menininkės pasirinko pažvelgti į miestą iš kartu muzikuojančių šios srities profesionalų, mėgėjų ir kurčiųjų bendruomenės perspektyvos. Kūrinyje nagrinėjami klausimai apie tai, kaip galima kurti ryšį ir praktikuoti bendruomenę per garsą. 

Vieną mažiausių ir paslaptingiausių rotušės erdvių, į kurią patekti galima tik pro nedideles duris Baltosios salės sienoje, muziejus paskyrė laikinoms parodoms, kuriose bus pristatomos asmeninės ir bendruomeninės miestiečių istorijos. Subjektyvios patirtys ir pasakojimai dažnai neatranda vietos bendroje ir objektyvumo siekiančioje istorijoje, todėl muziejus nusprendė buvusią miesto archyvo patalpą skirti parodoms, kurias kuruotų patys parodos herojai ir muziejaus kuratoriai. Pirmoji jų skirta dar neseniai šioje erdvėje dirbusiam, prie miesto istorijos ir ritualų reikšmingai prisidėjusiam Kauno rotušės ceremonmeisteriui Kęstučiui Ignatavičiui. 

Atnaujintos ir patrauklios erdvės, inovatyvūs sprendimai, įkvepiantys pasakojimai ir galimybės patiems atrasti bei tyrinėti miesto paslaptis taps nauju traukos šaltiniu. Tikimasi, kad tai pritrauks įvairaus amžiaus smalsuolių. 

Liepos 11 d. Kauno rotušės atnaujinimą švęsti kviečia Kauno miesto savivaldybė, organizuojanti šventę Rotušės aikštėje. 21.30 val. prasidės nostalgiška kelionė per skirtingas Kauno epochas, skambus vakaro koncertas su žinomais atlikėjais ir ryškūs šiuolaikinio šokio meistrų pasirodymai pačioje miesto širdyje. Dalyvavimas šventėje – nemokamas. 

Rotušės pokyčius iš vidaus galėsite pamatyti jau kitą dieną, kuomet KMM atvers šio atnaujinto padalinio duris. Liepos 12–18 dienomis, muziejus ne tik pristatys išskirtinę ekspoziciją, bet ir kvies dalyvauti edukacinėse veiklose bei renginiuose, kurie leis iš arčiau pažinti atsinaujinusią rotušę ir jos turinį. Renginių programoje – diskusija, parodų pristatymai, edukacinės veiklos šeimoms ir senjorams, Miglės Vilčiauskaitės (MIGLOKO) balso dirbtuvės, muzikos grupių „Knygų vaikai“ ir „Superkoloritas“ koncertai. Visa renginių programa skelbiama muziejaus internetinėje svetainėje kaunomuziejus.lt. 

Po rotušės atidarymo, įsitraukti į miesto pažinimą kvies nauja edukacinė ir renginių programa, jaukiai pailsėti – kavinė. Į rotušę sugrįš ir Turizmo informacijos centras, netolimoje ateityje – čia registruojamos civilinės santuokos.  

Kauno rotušės atidarymo informacinis partneris: LRT Plius. Renginių dalyvius gaivins KMM rėmėjas – mineralinis vanduo „Akvilė“.

Pranešimą paskelbė: Kauno miesto muziejus
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal