Europos reikalų ir Užsienio reikalų komitetuose pristatytas Belgijos pirmininkavimas Europos Sąjungos Tarybai ir pirmininkavimą perimančios Vengrijos programa

2024 m. liepos 4 d. pranešimas žiniasklaidai (daugiau naujienų)

Liepos 3 d. bendrame Seimo Europos reikalų ir Užsienio reikalų komitetų posėdyje Vengrijos Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Janosas Berešas (János Béres) pristatė Vengrijos pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) Tarybai programą. Nuo liepos pradžios pradėjusi pirmininkauti ES Tarybai, Vengrija yra išsiskyrusi septynis pirmininkavimo prioritetus: 1) Naujasis Europos konkurencingumo susitarimas; 2) Europos gynybos politikos stiprinimas; 3) Nuosekli ir nuopelnais grindžiama plėtros politika; 4) Nelegalios migracijos priežasčių šalinimas; 5) Ateities sanglaudos politikos formavimas; 6) Į ūkininką orientuota ES žemės ūkio politika; 7) Demografinių iššūkių sprendimas. J. Berešas išreiškė įsitikinimą, kad vengrų pirmininkavimo ES Tarybai programa yra „gerai subalansuota ir orientuota į ateitį“.

2024 m. pirmąjį pusmetį ES Tarybai pirmininkavusios Belgijos rezultatus pristatė Belgijos Karalystės nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Rikas Van Drugenbrokas (Rik Van Droogenbroeck). Belgų ambasadorius džiaugėsi, kad Belgijos pirmininkavimas buvo ypač sėkmingas nes pasiekta labai daug užsibrėžtų tikslų. R. Van Drugenbrokas išskyrė tokius reikšmingus pasiekimus, kaip susitarimai ES plėtros kontekste su Ukraina ir Moldova, patvirtinti 13-tas ir 14-tas paketai dėl sankcijų rusijai. Taip pat Belgijos ambasadorius akcentavo ES mastu pasiektą susitarimą dėl naujojo Migracijos ir prieglobsčio pakto, tobulinamo Šengeno sienų kodekso, parengto Demokratijos gynybos paketo ir Dirbtinio intelekto akto, užtikrinsiančio geresnes sąlygas novatoriškoms technologijoms kurti.

Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Arminas Lydeka padėkojo pirmininkavimą ES Tarybai baigusiai Belgijai už visą reikšmingą darbą pirmininkavimo ES Tarybai metu. A. Lydeka teiravosi Vengrijos ambasadoriaus, kokią poziciją Vengrijos paskelbtuose prioritetuose užima klausimai svarbiausių geopolitinių iššūkių tema: dėl paramos Ukrainai, efektyvių spaudimo priemonių agresorei rusijai, valstybių narių ekonominio saugumo ir energetinės nepriklausomybės priemonių politikos.

Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis dėkojo Belgijos ambasadoriui už ypatingą pirmininkavusios Belgijos įdirbį pagalbos Ukrainai kontekste, ypač dėl pradėtų Ukrainos ir Moldovos stojimo į ES derybų. Šiame kontekste Ž. Pavilionis ragino Vengrijos ambasadorių dėti pastangas pagreitinti stojimo į ES procesą šalims kandidatėms Ukrainai ir Moldovai.

Komiteto nariai domėjosi, koks Vengrijos požiūris į migracijos instrumentalizaciją: dirbtinai sukeltą migraciją ir dezinformuotus migrantus iš trečiųjų šalių prie Lietuvos, Lenkijos ir Latvijos sienų. Keltas klausimas, ko reikėtų imtis ES mastu, kad sankcijų rusijai paketai iš tiesų pradėtų efektyviau veikti, taip pat domėtasi kitais ES darbotvarkės klausimais.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai žiniasklaidai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-07-04 12:01
Politika, ES
pasidalinti
atgal