Valstybės dienos išvakarėse iš Lenkijos atskraidintas donorinis organas recipientui Lietuvoje suteiks viltį pasveikti ir kokybiškai gyventi

Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos / NTB praneša apie Lietuvą pasiekusį neįkainojamos vertės krovinį. Liepos 5 dieną 21 val. 39 min. Vilniaus oro uoste nusileido Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų / KOP lėktuvas L-410. Orlaivis su NTB koordinatorių komanda išskrido iš Vilniaus oro uosto ir iš Krokuvos (Lenkija) parskraidino donorinį organą, kuris recipientui Lietuvoje suteiks viltį pasveikti.

Anot NTB direktorės, neretai pasitaiko atvejų, kuomet užsienio partneriai savo šalies viduje neranda tinkamo recipiento, kuriam tiktų donorinis organas. „Tokiais atvejais gerbiamas artimųjų ištartas „taip“ organų donorystei ir neįkainojama dovana iškeliauja į kitas ES šalis, kuriose yra tinkamas recipientas. Tai jau antras donorinis organas per šiuos metus, kuris, neradus tinkamų recipientų Lenkijoje, atkeliauja Lietuvos recipientams. Dėkoju kolegoms Lenkijoje iš transplantacijų organizavimo ir koordinavimo centro „Poltransplant“ už bendradarbiavimą koordinuojant procesą ir gydytojams už pagalbą eksplantuojant organą bei perduodant NTB koordinatoriams. Nuoširdi užuojauta ir padėka mirusio Donoro artimiesiems. Negali būti nieko kilniau, nei netekus savo artimojo, gelbėti sunkiai sergančiųjų gyvybes.“

Donorinių organų Lietuvoje laukiant šimtams, NTB jų ieško ir užsienio tarptautinėje donorinių organų mainų platformoje FOEDUS, kurioje talpinami pasiūlymai arba prašymai apie donorinius organus. „Jei organas atitinka keliamus kriterijus ir tinka laukiančiam recipientui Lietuvoje, tuomet vienintelė reali galimybė jį pargabenti į Lietuvą yra oro transportas“, – pasakoja NTB vadovė A. Būziuvienė.

Donorystės ir transplantacijos procese brangi kiekviena minutė – donoriniai organai turi labai ribotą laiką, per kurį turi būti persodinti jų laukiantiems recipientams. Prireikus kuo skubiau įveikti atstumą, gydytojams transplantologams mielai gelbėja Lietuvos kariuomenės Karinės oro pajėgos (KOP) ar Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT). Skrydžiai užtikrina ne tik greitesnį, bet ir saugesnį donorinio organo pristatymą.

NTB pernai su KOP atnaujino bendradarbiavimo sutartį, pagal kurią buvo išplėsta skrydžių geografija. Nuo 2023 metų KOP gali padėti atsiskraidinti donorinius organus ne tik iš Latvijos, bet ir iš toliau esančių Europos valstybių. Tarp jų: Lenkijos, Vokietijos ar Čekijos.

Vien per praėjusius metus tarptautinių donorinių organų mainų dėka vilties gyventi ir pasveikti Lietuvoje sulaukė 7 recipientai. Iš Latvijos buvo atgabenta po 3 donorinius inkstus ir kepenis. Iš Lenkijos pasiekė viena inkstų pora. Per šiuos metus donorinių organų mainų dėka iš Lenkijos sulaukta 2-jų donorinių organų.

Ačiū visiems donorystės ir transplantacijos proceso dalyviams Lietuvoje ir Lenkijoje, tarptautiniams partneriams, gydytojams, slaugytojams, laboratorijų specialistams, orlaivių pilotams, Greitosios pagalbos vairuotojams, Lietuvos policijos pareigūnams. Jūsų pasiaukojimas gelbsti gyvybes!

---

Šiuo metu organų ir audinių transplantacijos laukia daugiau kaip 300 žmonių: 94 – inksto, 24 – širdies, 3 – plaučių, 4 – širdies-plaučių komplekso, 3 – kasos-inksto komplekso, 29 – kepenų, 154 – ragenų transplantacijos. Iš jų – 6 vaikai.

Pritarimas organų donorystei nieko nekainuoja, tačiau gali padovanoti neįkainojamą dovaną – išsaugoti gyvybę ar pagerinti sveikatą 7-iems transplantacijos laukiantiems žmonėms. Sutikimą galima užpildyti internetu https://ntb.lt, Nacionaliniame transplantacijos biure, per renginius, kuriuose dalyvauja Biuro darbuotojai, taip pat – vaistinėse, pas šeimos gydytojus ar kraujo centre.

Pranešimą paskelbė: Nacionalinis transplantacijos biuras
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-07-05 22:14
Sveikata, grožis, Medicina, farmacija
Prisegti failai
1
2
3
4
5
6
pasidalinti
atgal