Lietuvos Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos kalba Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) ir Tautiškos giesmės dienos proga teikiant Valstybės apdovanojimus

Gerbiami iškilmių dalyviai, mieli svečiai,

džiaugiuosi galėdamas Jus pasveikinti Valstybės dienos proga.

Kiekvienais metais Liepos 6-oji mus kviečia iš naujo įvertinti pirmojo Lietuvos valstybės valdovo istorinius pasirinkimus.

Iš Karaliaus Mindaugo mes visi sulaukėme karališkų dovanų. Mums jis paliko ne tik turtingą valstybingumo tradiciją, bet ir apsisprendimą sukti į krikščioniškuosius Vakarus. Visa likusi Lietuvos istorija tebuvo pastangos įgyvendinti šį pirminį sumanymą – užimti deramą vietą pasaulio šalių žemėlapyje.

Patyrę šlovingų pergalių, bet taip pat ir apmaudžių nesėkmių, atlaikę brutalios priespaudos laikotarpius, visada išlikome orūs ir atkaklūs, pasirengę išdidžiai visam visam pasauliui giedoti savo išsvajotą – laisvės ir nepriklausomybės – Dainų dainą.

Šiandien, ir per amžius, Karalius Mindaugas kviečia mus drąsiai kurti savo valstybės istoriją.

Nuo neatmenamų laikų Lietuvos stiprybė buvo jos veržlūs, vieningi ir laisvę mylintys žmonės. Su didžiausiu užsidegimu gindami ir saugodami Lietuvos valstybingumą, tautos istorijos puslapiuose jie įspaudė iš kartos į kartą perduodamą pažangos ir kūrybos troškimą.

Tokie žmonės šiandien esate Jūs. Drąsiai ir ryžtingai kurdami ateities Lietuvą, stiprindami pilietinę visuomenę, savo žiniomis ir kasdieniu darbu liudijate laisvą ir veiklią lietuvišką dvasią.

Šiandien man didelė garbė įteikti valstybės apdovanojimus. Jais išreiškiame pagarbą ne tik iškiliems Lietuvos mokslo ir meno kūrėjams, sportininkams, pedagogams, visuomenės veikėjams, pareigūnams, bet ir ištikimiems mūsų bičiuliams iš užsienio, kurie stiprina Lietuvos ir regiono saugumą, tarptautinį bendradarbiavimą, prisideda prie lietuvių kalbos, istorijos, kultūros sklaidos.

Dėkoju Jums visiems už tai, kad veržli ir kūrybinga Lietuva vis ryškiau matoma dabarties pasaulyje. Kad taip aistringai ir neretai peržengdami valstybių sienas garsinate jos vardą. Kad tarnaudami profesiniam pašaukimui ir žmogiškiesiems idealams, stiprinate ne tik atskiros bendruomenės, šalies, bet ir viso pasaulio tvarką.

Kiekvieno iš Jūsų gyvenimo pavyzdys mums – didžiulis įkvėpimo šaltinis. Žvelgdami į Jus prisimename, kad valstybės puoselėjimas ir stiprinimas – nesibaigiantis procesas, kiekvienam siūlantis unikalių galimybių.

Valstybės dienos šventė skirta mums visiems. Pasauliui ji pasakoja apie Lietuvą kaip šeimą, kaip tautą, kaip pilietinę bendriją. Ir kaip Karaliaus pažadą, ateities kartoms skirtą – bei ištesėtą.

Tegul mūsų niekada nepalieka tas ypatingas – neišraunamas, nenugalimas, amžinas – pasididžiavimo Lietuva ir jos žmonių pasiekimais jausmas.

Gražios šventės visiems!

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-07-06 10:12
Politika
pasidalinti
atgal