Prezidentas įteikė valstybės apdovanojimus už nuopelnus Lietuvai ir jos vardo garsinimą

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda Liepos 6-osios – Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) ir Tautiškos giesmės dienos proga už nuopelnus Lietuvos Respublikai ir už jos vardo garsinimą pasaulyje valstybės ordinais ir medaliais apdovanojo Lietuvos ir užsienio valstybių piliečius. Prezidento dekretu šią dieną iš viso apdovanoti 75 asmenys.

„Iš Karaliaus Mindaugo mes visi sulaukėme karališkų dovanų. Mums jis paliko ne tik turtingą valstybingumo tradiciją, bet ir apsisprendimą sukti į krikščioniškuosius Vakarus. Visa likusi Lietuvos istorija tebuvo pastangos įgyvendinti šį pirminį sumanymą – užimti deramą vietą pasaulio šalių žemėlapyje“, – ceremonijoje sakė Prezidentas.

Pasak šalies vadovo, patyrę šlovingų pergalių, bet taip pat ir apmaudžių nesėkmių, atlaikę brutalios priespaudos laikotarpius, visada išlikome orūs ir atkaklūs, pasirengę išdidžiai visam pasauliui giedoti savo išsvajotą – laisvės ir nepriklausomybės – Dainų dainą.

„Šiandien, ir per amžius, Karalius Mindaugas kviečia mus drąsiai kurti savo valstybės istoriją. Nuo neatmenamų laikų Lietuvos stiprybė buvo jos veržlūs, vieningi ir laisvę mylintys žmonės. Su didžiausiu užsidegimu gindami ir saugodami Lietuvos valstybingumą, tautos istorijos puslapiuose jie įspaudė iš kartos į kartą perduodamą pažangos ir kūrybos troškimą“, – susirinkusiems sakė šalies vadovas.

Prezidentas padėkojo visiems ceremonijoje apdovanotiems Lietuvos ir užsienio piliečiams už tai, kad veržli ir kūrybinga Lietuva vis ryškiau matoma dabarties pasaulyje. Kad jie aistringai ir neretai peržengdami valstybių sienas garsina Lietuvos vardą. Kad tarnaudami profesiniam pašaukimui ir žmogiškiesiems idealams, stiprina ne tik atskiros bendruomenės, šalies, bet ir viso pasaulio tvarką.

Prezidento dekretu Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro didžiuoju kryžiumi už ypatingus nuopelnus puoselėjant ir plėtojant Lietuvos ir Vokietijos valstybių santykius, už išskirtinį indėlį į Lietuvos saugumo stiprinimą apdovanotas generolas, Vokietijos kariuomenės vadas Carstenas Breueris, už tvirtą JAV ir Lietuvos bendradarbiavimo saugumo ir gynybos srityse palaikymą, už Baltijos regiono saugumo stiprinimą – Jungtinių Amerikos Valstijų Atstovų Rūmų narys, Kongreso Baltijos draugystės grupės bendrapirmininkis Rubenas Marinelarenas Gallego.

Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro kryžius įteiktas Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos direktoriui Sauliui Greičiui.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro kryžių Prezidentas įteikė rabinui Andrew Bakeriui – už tarptautinių Holokausto epochos problemų Europoje sprendimą ir kovą su antisemitizmu, už atstovavimą Lietuvos žydų interesams mūsų šalyje ir pasaulyje, už aktyvų dalyvavimą Geros valios fondo veikloje.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro kryžius taip pat įteiktas generolui, Nyderlandų kariuomenės vadui Onno Eichelsheimui – už ypatingus nuopelnus stiprinant Lietuvos kariuomenę, svarų indėlį plėtojant Lietuvos ir Nyderlandų gynybinę partnerystę ir tarptautinį karinį bendradarbiavimą.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžius įteiktas mokytojai, muziejininkei Birutei Žemgulienei – už ilgametę pedagoginę, muziejinę ir visuomeninę veiklą, Mažosios Lietuvos istorinės ir kultūrinės tapatybės puoselėjimą bei reikšmingą indėlį saugant ir aktualinant Martyno Jankaus bei kitų XIX a. – XX a. pražios lietuvių kultūros šviesuolių atminimą.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžius įteiktas Lietuvos Carito generalinei sekretorei Deimantei Bukeikaitei – už ypatingus nuopelnus įveikiant nelegalios migracijos krizę, priimant nuo karo bėgančius ukrainiečius Lietuvoje, teikiant humanitarinę pagalbą Ukrainai, padedant Lietuvos žmonėms įveikti skurdą ir atskirtį regionuose.

Iš viso iškilmingoje ceremonijoje Prezidento rūmų Baltojoje salėje apdovanojimai įteikti 63 mokslo ir švietimo, kultūros atstovams, Lietuvai nusipelniusiems visuomeninių ir pilietiškumo iniciatyvų puoselėtojams, ambasadoriams, valstybės pareigūnams.

Valstybės apdovanojimai – tai Respublikos Prezidento dekretu skiriami ordinai, medaliai ir kiti pasižymėjimo ženklai, įteikiami Vasario 16-ąją ir Liepos 6-ąją.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-07-06 11:44
Politika, Kultūra
pasidalinti
atgal