Atsinaujinusi KVAPŲ NAKTIS pakvies į šokančių fontanų ir šviesų vakarą

Renginio tipas: Šventė
Renginio data: penktadienis, 2024 liepos 12
Renginio pradžia: 15:00
Renginio vieta: VDU Botanikos sodas Kaune

Jau daugiau kaip dešimtmetį Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sodas kauniečius ir miesto svečius kviečia į vidurvasario naktį – didžiausią botaninę šventę Lietuvoje KVAPŲ NAKTIS. Šiemet ši tradicinė visai šeimai skirta šventė vyksta liepos 12 d., penktadienį, ir yra botaninio festivalio BOTANINĖS NAKTYS dalis, todėl temstant sodą nuspalvins spalvų, šviesų, šokančių fontanų ir teminių instaliacijų šou.

Kaip visada, KVAPŲ NAKTIES lankytojų laukia gausi programa, kurioje sau įdomių temų ir veiklų atranda bet kokio amžiaus dalyviai: mokslininkų paskaitos ir uogininkų derliaus degustacijos, kvapų gamybos dirbtuvėlės ir pažintis su moderniąja parfumerija, kultūrinės ir meninės edukacijos, dirbtuvės, pamokos.

Šiemet – ypač gausus VDU Botanikos sodo bičiulių būrys: jau nuo 15 val. lankytojų lauks savo unikalias programas paruošę Kaišiadorių – Lietuvos kultūros sostinės 2024 – TIC, Lietuvos zoologijos sodo, Lietuvos švietimo muziejaus, Ąžuolyno bibliotekos, Kauno rajono muziejaus, Kauno valstybinio lėlių teatro erdvės, kur dideli ir maži bus įtraukti į edukacijas, parodas, paskaitas ir atradimus.

Šalia žalių, išpuoselėtų sodo vejų, įsikurs maitintojų zonos ir vilios piknikų pievelės – todėl lankytojai kviečiami atsinešti pledukus ir pasiruošti maloniam, neskubiam pasibuvimui gamtoje, tarp ypač gausiai žydinčių gėlynų kolekcijų.

Žirgai, alpakos ir drugiai

Sode lauks žolininkų ir parfumerių paskaitos, vaikus pasitiks žirgeliai ir alpakos, čia pat vyks pirmosios pagalbos mokymai, į medžius pakilti pakvies parodomoji arboristų programa.

Vienai savaitei – nuo liepos 9 iki 14 d. – į sodo oranžeriją sugrįžta ir tropiniai drugiai: šįkart Tropiniame drugių sode daugiausiai plasnoja Hypolimnas bolina, Parthenos sylvia ir Caligo memnon rūšių drugių, kurie visi yra atogrąžų miškų gyventojai iš Azijos, Australijos, Meksikos ir Centrinės bei Pietų Amerikos. Pirmosios dvi rūšys aktyvios dieną, trečia – prieblandoje. Hypolimnas bolina patinėliai gina savo užsiimtą teritoriją, tokią jų elgseną galima pastebėti ir parodoje.  Parthenos sylvia drugiams būdingas savitas skrydis – jie labai vikrūs, sparneliais mojuoja greitai ir nedidele amplitude. Caligo memnon – didžiausi drugiai parodoje, dideliais sparnais mojuoja gana lėtai, linkę užtūpti ant lankytojų, jei juos sudomina kvepalų aromatas, ir mėgsta vaišintis vaisių sultimis. Jų sparnelius puošia į pelėdos akis panašus raštas, skirtas baidyti priešams.

Muzikinė dalis išves į šviesų naktį

Saloje aidės Jono Chockevičiaus autorinės dainos, o į šviesų naktį išves vakaro koncertas – specialiai KVAPŲ NAKČIAI sukurtas Kauno muzikinio teatro atlikėjų pasirodymas Lietuvos kompozitorių ir poetų kūrybos motyvais „TOLI... SENIAI... TENAI... BUVAI...“ (atlikėjai: Akvilė Garbenčiūtė (sopranas), Kristina Siurbytė ( sopranas), Virginija Kochanskytė (aktorė), Gintaras Visockis (judesys), Beata Vingraitė (klavišiniai)).

Sutemus,  nuo 22 val. iki pat 1 val. nakties, sodo parką, gėlynus, tvenkinius ir oranžeriją užlies magija, kurią kurs šviesų instaliacijos, šokantys muzikiniai fontanai ir lazerių šou. Nepamirštamus botaninius pasivaikščiojimus žada įspūdinga vizualinė programos dalis: parko tvenkiniuose bus sumontuota beveik 100 įvairių vandens fontanų, kurie, apšviesti galingų spalvotų prožektorių ir lazerių, „šoks“ pagal skirtingų žanrų muziką. Čia pat įrengtuose dviejuose dideliuose vandens ekranuose skleisis tos dienos temai dedikuoti žiedai ir vaizdai.

Iš viso parko teritorijoje bus įrengta net apie 20 skirtingų instaliacijų, tarp kurių – miško atmosferą kurianti Stebuklų giraitė, nežemiškas Lazerių miškas, pažintinis Planetariumas ar asmenukių besiprašantis Tunelis.

Liepos 12 d. KVAPŲ NAKTIES programa prasidės 15 val. ir tęsis iki 1 val. nakties.

VDU Botanikos sodo adresas: Ž. E. Žilibero g. 4, Kaunas

Detali renginio programa: https://botanika.vdu.lt/aktualijos/kvapu-nakties2024-programa

Pranešimą paskelbė: VDU Kauno botanikos sodas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-07-09 10:41
Laisvalaikis, pramogos
Renginio pradžia
2024-07-12, penktadienis15:00
Renginio vieta
VDU Botanikos sodas Kaune
pasidalinti
atgal