Verslo sinergija – stoginė su saulės moduliais 

Viena ryškiausių pastarojo meto tendencijų – atsinaujinančios energijos naudojimas namų ūkiuose. KONTESTA, bendradarbiaudama su saulės modulius į rinką tiekiančia įmone AUTONOMECO, jau antrus metus gamina automobiliams statyti skirtas stogines, terasas su saulės moduliais. Tokias stogines įmonės demonstravo ir RESTA parodos lankytojams.

Stoginė su saulės moduliais vartotojui suteikia daugybę privalumų, pradedant nuo reikšmingo energijos ir sąnaudų taupymo, automobilių apsaugos ir elektromobilių įkrovimo galimybių iki ilgalaikės ekonominės naudos ir nekilnojamojo turto vertės padidinimo. Šie privalumai daro saulės modulių integravimą į stogines patraukliu sprendimu tiek individualiems namų savininkams, tiek verslo ir viešiesiems sektoriams. 

Aliuminio konstrukcijos – individualūs gaminiai su pridėtine verte vartotojams ir architektams

Nestandartiniai aliuminio konstrukcijų gaminiai tiek statant, tiek projektuojant suteikia praktiškai neribotų galimybių. Tokius gaminius nesudėtinga pritaikyti ir prie jau esančių pastatų, statinių. Šios medžiagos savybės nestandartines aliuminio konstrukcijas daro vienu iš moderniausių ir efektyviausių statybos produktų.

Neretai statybininkai sako, kad architektų idėjos nesutampa su statybos ir gamybos galimybėmis, nes naudojami standartiniai gaminiai, kuriems reikia standartinių sprendimų.

„Išeitis – nestandartiniai gaminiai, kurie architektams atriša rankas, nes nereikia derintis prie standartinio gaminio, standartinio matmens. Nestandartiniai gaminiai leidžia surasti sprendimus kiekvienai nišai: slankiosioms konstrukcijoms, stogeliams, turėklams, tambūrams, pastatus jungiančioms galerijoms ir pan., nes daromi pagal konkrečią situaciją, faktinius matmenis“, – sako įmonės KONTESTA, gaminančios nestandartines aliuminio konstrukcijas, direktorius Nerijus Žukauskas.

Kiekvienai konstrukcijai gaminamos matricos

Kiekvienai nestandartinei aliuminio konstrukcijai įmonė ruošia matricas, kurios padeda užtikrinti gaminių kokybę, tikslumą ir efektyvumą gamybos procese. Matrica leidžia tiksliai formuoti aliuminio lakštus arba profilius pagal konkrečius dizaino ir inžinerinius reikalavimus. Naudojant matricą, užtikrinamas aukštas gaminio detalių tikslumas, nepriklausomai nuo jų sudėtingumo. Gaminant nestandartinius aliuminio gaminius, matrica yra būtina norint išgauti unikalią formą ir dizainą. Tai ypač svarbu projektuose, kuriuose reikalingi individualūs sprendimai, tokie kaip specifinės architektūrinės detalės, unikalios fasado konstrukcijos. Kai kuriais atvejais nestandartiniai gaminiai turi sudėtingas geometrines formas, kurių negalima pasiekti naudojant įprastus apdirbimo metodus. Matrica leidžia formuoti sudėtingas trimates struktūras, kurios kitu atveju būtų sunkiai įgyvendinamos.

N.Žukauskas atkreipia dėmesį, kad tiksliai suformuojant aliuminį pagal matricą, mažėja atliekų kiekis, tad efektyviau naudojamos žaliavos, mažinamos gamybos sąnaudos ir tausojami gamtiniai ištekliai.

Aliuminio pasirinkimą lėmė išskirtinės jo savybės

Užsakovai, ieškodami nestandartinių gaminių, tikisi kokybės, ilgaamžiškumo ir estetikos. Visa tai ir dar daugiau verčių teikia aliuminis. Jis yra lengvas, tvirtas, atsparus korozijai, ilgaamžis, gerų eksploatacinių savybių.

„Mūsų aliuminio gaminiai yra dažomi 200 laipsnių kameroje milteliniu būdu, todėl neblunka, nebijo saulės, vandens – atsparūs aplinkos sąlygoms, – sako N.Žukauskas, jau keliolika metų stebintis šiuo gaminius savo artimoje aplinkoje. – Tai didelė vertė vartotojui, nes aliuminis atsparus korozijai dėl apsauginio oksido sluoksnio, kuris susidaro ant jo paviršiaus. Tai ypač svarbu konstrukcijoms, naudojamoms lauko sąlygomis, kur jos yra veikiamos drėgmės ir kitų koroziją skatinančių faktorių. Aliuminio konstrukcijos reikalauja mažiau priežiūros ir yra ilgaamžiškesnės, palyginti su kitais metalais, kurie gali surūdyti.“

Tad aliuminio konstrukcijos gali būti naudojamas net ir esant nepalankioms oro sąlygoms, pavyzdžiui, prie jūros (pvz., pernai KONTESTA įrengė aliuminio konstrukcijų terasą Palangos „Medūzoje“), ar pramoninėse zonose, kuriose dažnai susiduriama su agresyvia aplinka. Ši savybė užtikrina, kad konstrukcijos iš aliuminio išlaikys savo estetinę ir funkcinę vertę ilgą laiką be papildomos priežiūros ar specialių dangų.

Aliuminio plastiškumas atveria kelią konstrukcijoms kurti

Aliuminis yra labai plastiškas metalas, kurį lengva formuoti ir pritaikyti įvairiems dizaino reikalavimams. Tai leidžia architektams ir dizaineriams kurti sudėtingas ir unikalių formų konstrukcijas, kurios gali atitikti tiek estetinius, tiek funkcinius reikalavimus. Be to, aliuminis gali būti dažomas įvairiomis spalvomis, o tai suteikia dar daugiau dizaino galimybių.

Įmonė koncentruojasi gaminti vadinamąsias šaltas sistemas – nestandartinius, individualius gaminius: terasas, stogines, pavėsines ir pan. Šiuo atveju, aliuminis leidžia vizualiai atkartoti vadinamąsias šiltas, brangias sistemas, dizainui suteikia išskirtinių akcentų.

Gamina stogines su saulės moduliais

Viena ryškiausių pastarojo meto tendencijų – atsinaujinančios energijos naudojimas namų ūkiuose. KONTESTA, bendradarbiaudama su saulės modulius į rinką tiekiančia įmone AUTONOMECO, jau antrus metus gamina automobiliams statyti skirtas stogines, terasas su saulės moduliais.

Tiek stoginėms, tiek terasoms su saulės moduliais reikia atitinkamų nuokrypių, kurie lengvai realizuojami su aliuminio konstrukcijomis, kuriose paprasta paslėpti laidus, montavimo varžtus, lietaus surinkimo sistemą.

„Neretai klientai pageidauja stoginių su saulės moduliais prie jau esančių pastatų. Naujieji statiniai turi nesugadinti bendros estetikos, o techniniai sprendimai nekelti vizualinės taršos. Visa tai įmanoma realizuojant nestandartinius gaminius, kurių gamintojais mes ir esame. Tokius statinius galima komplektuoti su sandėliuku, pagalbine patalpa, nes aliuminio konstrukcijų surinkimas panašus į LEGO – galima daug ką sugalvoti ir padaryti, ypač kuriant architektų, modulių tiekėjų ir aliuminio konstrukcijų gamintojų sinergiją“, – dalijasi mintimis N.Žukauskas.

Nestandartinės aliuminio konstrukcijos leidžia įgyvendinti didelius tarpatramius, taip išvengiant vaizdą vizualiai skaidančių kolonų. Aliuminio konstrukcijų gaminiai su stiklais tokius statinius daro perregimus, atveria aplinką, leidžia grožėtis gamta, sukuria gerą nuotaiką ir padeda išvengti vizualinės taršos.

Perregimi statiniai tarnauja ne tik kaip terasos, namus jungiančios galerijos. Riešės mokykloje įrengiama perregima valgykla.

Klientus kviečia pasidairyti ne tik ekspozicijoje, bet ir po cechą

Riešėje (Vilniaus rajonas) įsikūrusi įmonė klientams sudarė sąlygas ne tik realiai pamatyti konstrukcijas, bet ir suteikė galimybę stebėti gamybos procesą. Čia veikia salonas su gaminių ekspozicija ir gamybos cechas, kuriame klientai taip pat kviečiami pasidairyti, dar viena ekspozicija ruošiama po atviru dangumi. Toks modelis pasiteisino – ne visiems užtenka pamatyti gatavus gaminius. Nemaža klientų dalis apsisprendžia tik apsilankę ceche, kuris sukuria patikimumą, leidžia suvokti, kad čia bus pagaminta individualius kliento poreikius atitinkanti konstrukcija. Verslininkas suskaičiavo, kad pvz., iš 100 gaminių vos 2 yra vienodi.

„Mūsų pranašumas, išskirtinumas, kad esame ne perpardavinėtojai, o gamintojai, todėl galime pasiūlyti individualius gaminius, už kuriuos garantuojame – suteikiame garantiją ir gaminiams, ir montavimui, – sako N.Žukauskas. – Iš 20 mūsų įmonės darbuotojų net 18 dirba nuo pat įsikūrimo, tad jau 16 metų. Tai rodo, kad žmonės geba suprasti ir patenkinti klientų poreikius.“ 

Kaip maksimaliai efektyviai išnaudoti saulės modulius, įrengiant stogines bei terasas

Ant automobilių stoginių – tiek namų ūkiuose, tiek viešosiose erdvėse – vis dažniau įrengiami saulės moduliai. Tinkamai išdėstyti ir integruoti moduliai gali užtikrinti maksimalią energijos gamybą, o apgalvotas dizainas didina statinio patrauklumą ir funkcionalumą. Pasitelkiant patyrusius specialistus ir geriausius rinkoje modulius, galima sukurti stoginę, bet kokį kitą statinį, kuris ne tik taupo energiją, bet ir puošia aplinką.

Saulės modulius į rinką tiekianti įmonė AUTONOMECO ir aliuminio konstrukcijų gamintoja KONTESTA jau antrus metus bendradarbiauja įrengdama automobiliams skirtas stogines su saulės moduliais.

„Bendradarbiavimas tarp saulės modulių tiekėjų ir automobiliams skirtų stoginių gamintojų yra naudingas tiek verslui, tiek vartotojams – visoms pusėms suteikia reikšmingą pridėtinę vertę. Šis bendradarbiavimas sukuria sinergiją, kuri skatina inovacijas, didina tvarumą ir teikia ekonominę naudą“, – aiškina Ramūnas Žukauskas, įmonės AUTONOMECO technikos direktorius.

Stoginė su saulės moduliais – efektyvi infrastruktūra

Pirmiausia, akcentuoja R.Žukauskas, saulės modulių tiekėjai ir stoginių gamintojai bendradarbiaudami gali sukurti sprendimus, kurie maksimaliai panaudoja saulės energiją. Integruojant modulius į stoginių dizainą, vietoje gaminama švari energija, kurią galima naudoti ne tik elektromobiliams įkrauti, bet ir kitoms reikmėms, taip didinant infrastruktūros efektyvumą ir tvarumą, nes stoginė tarnauja ne tik kaip apsauga nuo oro sąlygų.

Toks dviejų sričių įmonių bendradarbiavimas leidžia abiem pusėms pasinaudoti ir technologiniais bei dizaino privalumais: modulių tiekėjai gali pasiūlyti naujausius technologinius sprendimus, padidinančius energijos gamybos efektyvumą, o stoginių gamintojai gali pritaikyti savo konstrukcijas taip, kad jos būtų funkcionalios ir estetiškai patrauklios.

„Tokiu būdu mes generuojame inovatyvius dizaino sprendimus, kurie pagerina stoginių išvaizdą ir padidina jų naudą vartotojams. Pavyzdžiui, moduliai gali būti integruoti į stogines taip, kad maksimaliai išnaudotų saulės šviesą, o tuo pačiu metu suteiktų pavėsį ir apsaugą automobiliams“, – sako R.Žukauskas ir atkreipia dėmesį, kad klientas gauna visiškai baigtą sprendimą.

Kuo svarbus santykis tarp stogo ploto ir modulių skaičiaus

Efektyvi saulės modulių integracija į automobilių stoginę, siekiant užtikrinti tiek energijos gamybos efektyvumą, tiek konstrukcinį patvarumą ir estetinį patrauklumą, reikalauja kruopštaus planavimo ir inžinerinių sprendimų. Šiuo atveju įmonių bendradarbiavimas turi lemiamos reikšmės.

Saulės moduliai turi būti išdėstyti taip, kad saulės šviesos maksimaliai gautų per visą dieną. Tam būtina sukurti optimalų – 11–35 laipsnių – kampą ir tinkamą kryptį. Visa tai turi būti numatyta projektuojant. Moduliai gaminami standartinių išmatavimų, todėl reikia surasti idealų santykį tarp stogo ploto ir modulių skaičiaus bei jų dydžio, kad moduliai padengtų visą stogą. Paprastai tokios elektrinės ant stoginių generuoja nuo 4 kW iki 10–12 kW galios, kurios pakanka tiek vietiniams apšvietimo ir elektros poreikiams patenkinti, tiek elektromobiliams įkrauti. 20 kW ir didesnės elektrinės paprastai įrengiamos prie komercinių, viešųjų pastatų.

AUTONOMECO į rinką tiekia žinomų prekinių ženklų – JINKO SOLAR, TRINA SOLAR, LONGI – modulius, kurių efektyvumas – 20–22 proc. ir daugiau.

Sinergija suteikia pranašumą rinkoje

Lietuviai, kaip ir skandinavai, dažniausiai renkasi juodos spalvos saulės modulius – jie atkartoja pastatų stogų spalvą, mažiau pastebimi. Tačiau modulius įrengiant ant stoginių, terasų, siūlomi skaidrūs, iš abiejų pusių padengti stiklu moduliai, kad neužgožtų šviesos. Tokie statiniai atrodo skaidrūs, lengvi, bet jie apsaugo tik nuo saulės. Galima rinktis ir kitokius sprendimus, skirtus sandarioms stoginėms.

„Įmonės neretai prašo parinkti modulius pagal stoginės plotą, bet yra rizika palikti tuščią, tad ir neišnaudotą vietą, nes neįmanoma visko padengti moduliais. Todėl KONTESTA, bendradarbiaudama su AUTONOMECO, rinkoje turi pranašumą, nes parenkami optimaliausi konkrečiu atveju moduliai, pagal juos projektuojamas stogas be tuščio ploto. Šiemet RESTOJE mes kartu pristatėme tokią stoginę, kur pademonstravome, kaip atrodo stoginė su maksimaliai išnaudotu plotu“, – patirtimi ir sprendimais dalijasi R.Žukauskas.

Išmanus inverteris valdo energijos srautus

Siekiant maksimalios naudos, elektrinėse gali būti diegiami išmanūs sprendimai – dirbtinio intelekto (DI) valdomi inverteriai, kurie padidina elektrinės efektyvumą, valdymo galimybes ir integraciją su kitomis energijos sistemomis.

Išmanūs inverteriai, be įprastų DI sprendimų, gali būti integruoti su sistemomis, kurios leidžia kaupti perteklinę energiją ir naudoti ją vėliau, kai saulės energijos nėra arba elektros kainos aukštos. Tokie inverteriai gali valdyti energijos srautą tarp saulės modulių, baterijų ir elektros tinklo, optimizuojant energijos naudojimą ir taupant sąnaudas arba leidžiant perteklinę energiją perduoti į elektros tinklą ir gauti už tai atlygį pagal saulės energijos tiekimo sutartis. Skaičiuojama, kad per dieną galima sukaupti 5–48 kilovatvalandes.

Estetiškas, itin išmanus inverteris SIGENERGY su energijos kaupimu ir EV krovimu gali būti sumontuotas lauke, šalia stoginės arba tiesiog pakabintas ant stoginės krašto. „Man neteko rinkoje matyti tokių estetiškų, išmanių, taip lengvai montuojamų ir valdomų inverterių, kaip SIGENERGY“, – pastebi R.Žukauskas. Jo žodžiais, kad ir kokie išmanūs ir efektyvūs būtų prietaisai, gaminiai, lemiantis faktorius yra montavimo kokybė, todėl verta rinktis tik patikimas įmones.

Patikimumas svarbus ir galvojant apie pasenusių arba sugadintų, sudaužytų modulių keitimą. Žinomi prekiniai ženklai, turintys ilgą istoriją, leidžia tikėtis, kad ir po kelerių metų bus galima rasti, kuo tokius modulius pakeisti.

Įmonės KONTESTA ir AUTONOMECO yra valdomos brolių Žukauskų – Nerijaus ir Ramūno. Tad sinergija, kuriama šeimos įmonių, yra dar vienas patikimumo faktorius ir efektyvaus, funkcionalaus statinio garantas.

Įmonių KONTESTA ir AUTONOMECO nuotr. 

Pranešimą paskelbė: MB „Redakcija plius"
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-07-11 11:35
NT, statyba
Kontaktinis asmuo
Lida Lapkienė
Direktorė
MB „Redakcija plius"
+370 672 60123
[email protected]
pasidalinti
atgal