EIMIN: Lietuva – tarp Europos Sąjungos skaitmeninimo lyderių

Kasmet gerindama viešąsias skaitmenines paslaugas, kuriomis naudojasi mūsų šalies gyventojai, Lietuva išlaiko aiškias lyderės pozicijas, rodo Europos Komisijos atlikta 2024 metų Europos skaitmeninio dešimtmečio pažangos vertinimo ataskaita. Pasak Europos Komisijos, mūsų šalis pažengė visose vertintose srityse.

„Norime, kad Lietuvos gyventojai gautų kiek įmanoma daugiau patogių skaitmeninių paslaugų, t. y. galėtų tobulėti ir tobulinti skaitmeninius įgūdžius, gauti patogias viešąsias paslaugas, naudotis greitu internetu ar kompiuterine debesija. Tad matydami sparčią ir kitų šalių pažangą, turime nesustoti vietoje ir toliau tobulinti skaitmeninimo sritį“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė. 

Pagal Europos Komisijos 2024 m. skaitmeninio dešimtmečio ataskaitą, Lietuvos gyventojų skaitmeninių įgūdžių lygis augo 4,1 proc., dirbančių informacinių ir ryšių technologijų specialistų skaičius – 11,4 proc., vystoma kompiuterinė debesija – 10,1 proc., o gerinama 5G ryšio aprėptis – 9,8 proc.

Taip pat augo skaitmeninių paslaugų gyventojams (86,7 proc.) ir verslui (95,9 proc.) naudojimas. 

„Lietuva skaitmeninimui skiria apie 2 proc. BVP. Šiomis lėšomis skatiname daugiau žmonių naudotis skaitmeninėmis paslaugomis, darome jas patogesnes ir siekiame išlaikyti Lietuvos, kaip vienos labiausiai skaitmenizuotų pasaulio valstybių, konkurencinį pranašumą“, – sako ekonomikos ir inovacijų viceministrė Erika Kuročkina.

Mūsų šalies pažangą skaitmeninimo srityje Europos Komisija vertino ir pagal tai, kaip buvo įgyvendinamas Lietuvos nacionalinis skaitmeninio dešimtmečio planas. Europos Komisija pažymi, kad šis Lietuvos planas yra išties ambicingas ir ženkliai prisideda prie visų Europos skaitmeninio dešimtmečio programos pažangos rodiklių įgyvendinimo. 

Į Lietuvos nacionalinį skaitmeninio dešimtmečio planą įtrauktos 22 priemonės, kurioms įgyvendinti Lietuvoje iš visų finansavimo šaltinių surinktas biudžetas sudaro beveik 1,5 mlrd. eurų. Jomis finansuojami skaitmeninimo projektai, kurie prisidėjo gerinant Lietuvos pozicijas Europoje.

Europos Komisijos 2024 metų skaitmeninio dešimtmečio ataskaita taip pat atkleidė, kad Lietuva pažangių technologijų srityje gali pasiekti dar daugiau, pavyzdžiui, plačiau naudoti dirbtinį intelektą ir debesiją įmonėse, sparčiau kurti ir plėtoti skaitmeninės ir žaliosios pertvarkos sinergiją.

ES tyrimo eurobarometro „Skaitmeninis dešimtmetis 2024“ duomenimis, 75 proc. Lietuvos piliečių patenkinti kasdieninėmis skaitmeninėmis viešosiomis ir verslo paslaugomis ir mano, kad jų skaitmeninimas palengvina gyvenimą.

Europos Komisijos paskelbtą 2024 metų Europos skaitmeninio dešimtmečio pažangos vertinimo ataskaitą galite rasti čia.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos ekonomikos ir inovacijų ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-07-11 09:04
ES, Verslas, ekonomika, finansai
Kontaktinis asmuo
Saulius Šimkevičius
Ryšių su visuomene skyriaus
Vyriausiasis specialistas
Lietuvos Respublikos ekonomikos ir inovacijų ministerija
[email protected]
pasidalinti
atgal