ACER iš dalies keičia ES elektros energijos balansavimo taisykles, siekdama pagerinti PICASSO platformos veiksmingumą

2024 m. liepos 9 d. Europos Sąjungos energetikos reguliavimo institucijų bendradarbiavimo agentūra (ACER) priėmė du sprendimus (Sprendimas Nr. 08/2024 ir Sprendimas Nr. 09/2024), kuriais iš dalies keičiamos ES elektros energijos balansavimo taisyklės, įskaitant PICASSO platformos įgyvendinimo sistemą ir balansavimo kainų nustatymo metodiką visose ES balansavimo platformose.

Elektros energijos pasiūlos ir paklausos subalansavimas yra labai svarbus elektros energijos sistemos stabilumui. Perdavimo sistemos operatoriai (PSO) siekdami padėti išlaikyti  sistemos balansą aktyvuoja balansavimo energiją iš tokių rinkos dalyvių kaip gamintojai, kaupimo paslaugų teikėjai ar kiti subjektai, kurie gali greitai koreguoti į tinklą tiekiamą ar iš tinklo išimamą elektros energijos kiekį.

Rinkos dalyviams dalijantis balansavimo energija didinamas Europos elektros energijos atsparumas ir taupomos lėšos. 2017 m. pradėtas taikyti Elektros energijos balansavimo reglamentas, kuriuo reglamentuojamas sklandus tarpvalstybinis keitimasis balansavimo energija.

Balansavimo platformos

Nuo reglamento įsigaliojimo perdavimo sistemos operatoriai, nacionalinės reguliavimo institucijos ir ACER daug nuveikė siekdami pažangos kuriant visos Europos elektros energijos balansavimo rinką, kurioje balansavimo paslaugų aktyvavimas būtų pigesnis Europos vartotojams. PICASSO, MARI ir TERRE – tai perdavimo sistemos operatorių projektai, kuriais kuriamos trys Europos elektros energijos balansavimo platformos.

PICASSO platforma pradėta naudoti 2022 m. birželio mėn. automatinio dažnio atkūrimo rezervo (aFRR) mainams. Šiuo metu šia platforma naudojasi Vokietijos, Austrijos ir Čekijos PSO. Teisinių išimčių, leidžiančių Europos PSO vėliau prisijungti prie šios balansavimo platformos, galiojimo pabaiga – 2024 m. liepos mėn.

Pradėjus veikti PICASSO platformai, buvo pastebėta jos trūkumų. Siekdami juos pašalinti, 2024 m. vasario mėnesį PSO pasiūlė pakeisti taisykles, reglamentuojančias tai, kaip:

- PSO atspindi savo paklausą PICASSO platformoje;

- platformoje nustatomos kainos.

ACER mano, kad užtikrinti veiksmingą PICASSO platformos veikimą yra svarbu, siekiant sustiprinti pasitikėjimą rinka ir užtikrinti, kad laiku prisijungtų daugiau PSO, o tai savo ruožtu padidintų likvidumą, užtikrinantį geresnį koordinavimą visoje Europoje ir mažesnes sąnaudas vartotojams.

Kokie yra pagrindiniai pakeitimai?

Sprendimu Nr. 08/2024 ir Sprendimu Nr. 09/2024 ACER peržiūrėjo PSO pasiūlymus ir iš dalies pakeitė šias taisykles:

- Kainų nustatymo metodiką, pagal kurią nustatomas harmonizuotas kainų apskaičiavimo visoje ES balansavimo platformoje, įskaitant PICASSO platformą, metodas. ACER pakeitė tarpvalstybinės ribinės kainos apskaičiavimo būdą ir technines kainų ribas.

- Įgyvendinimo sistemą, kurioje aprašomas PICASSO platformos dizainas. ACER nustatė galimybę PSO naudoti elastingą paklausą, kad jie galėtų efektyviai rasti balansą tarp papildomų sąnaudų ir geresnės dažnio kokybės.

Siekdama informuoti apie sprendimų priėmimo procesą, ACER bendradarbiavo su suinteresuotosiomis šalimis per viešas konsultacijas (2024 m. kovo – balandžio mėnesiais) ir internetinį seminarą (surengtą 2024 m. balandžio mėnesį).

Kas toliau?

Europos perdavimo sistemos operatoriai per mėnesį nuo ACER sprendimų priėmimo turi įgyvendinti reikiamus pakeitimus elektros energijos balansavimo platformose.

Skaitykite daugiau.

Pranešimą paskelbė: Valstybinė energetikos reguliavimo taryba
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-07-11 13:29
Energetika
Kontaktinis asmuo
Simona Stankė
Vyr. specialistė
Valstybinė energetikos reguliavimo taryba
+37069027365
[email protected]
pasidalinti
atgal