Kviečiame startuolius dalyvauti NATO gynybos inovacijų akceleratoriaus DIANA atrankoje

Ekonomikos ir inovacijų ministerija kviečia šalies startuolius ir inovatorius dalyvauti NATO gynybos inovacijų akceleratoriaus DIANA iššūkių programoje. Šiemet NATO kviečia teikti paraiškas pagal penkias iššūkių temas: ypatingos svarbos infrastruktūros ir logistikos, energetikos, duomenų ir informacijos saugumo, žmogaus sveikatos ir veiklos bei jutimo ir stebėjimo. Praėjusiais metais į DIANA iššūkių programą buvo atrinktos ir dvi inovatyvios įmonės iš Lietuvos – „Astrolight“ ir „Vistareader“.

„DIANA iššūkiai – tai galimybė inovatyviems mūsų šalies gynybos sektoriaus startuoliams pristatyti savo kuriamus sprendimus ir būti pastebėtiems tarptautiniu mastu. Tuo pat metu tai galimybė atkreipti dėmesį į augančią ir didelį inovacijų potencialą turinčią šalies gynybos pramonę“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

NATO gynybos inovacijų akceleratoriaus DIANA programa skirta dvejopo naudojimo ir giliųjų technologijų vystymui. DIANA misija yra suvienyti novatorius visose NATO šalyse ir paskatinti juos kurti ir plėtoti pažangius sprendimus taip išlaikant aljanso technologinį pranašumą.

Ypatingos svarbos infrastruktūros ir logistikos iššūkis yra skirtas nacionalinės ir tarptautinės kritiškai svarbios infrastruktūros bei pasaulinių tiekimo grandinių apsaugai. Energetikos iššūkiu daugiausia dėmesio skiriama energijos sistemų atsparumui tiek energijos gamybos, tiek energijos saugojimo, paskirstymo ir kt. požiūriu.

Duomenų ir informacijos saugumo iššūkis kviečia teikti technologinius sprendimus, kurie skirti informacijos ir duomenų apsaugai įvairiose srityse ir apima ryšių sistemų, techninės ir programinės įrangos sprendimų kūrimą.

Žmogaus sveikatos ir veiklos iššūkis kviečia ieškoti sprendimų, kurie pagerina supratimą apie žmonių sveikatą ir gerą savijautą – tiek fizinę, tiek psichologinę – įvairiose jų veiklos srityse ir erdvėse, įskaitant kosmosą. Jutimo ir stebėjimo iššūkis skirtas inovatyvių žvalgybos ir stebėsenos sprendimų paieškai visose gynybos erdvėse: sausumos, jūros, oro, kosmoso ir kibernetinėje erdvėje.

Taip pat inovatoriai gali teikti trijų kompleksinių temų – kosmoso, atsparumo ir tvarumo – pasiūlymus visuose penkiuose iššūkiuose.

„Mūsų šalies gynybos ir saugumo sektoriaus stiprybė – pažangių gynybos ir dvejopo naudojimo technologijų ir sprendimų kūrimas. Praėjusiais metais DIANA iššūkiams buvo pateikta 17 paraiškų iš Lietuvos ir dvi mūsų įmonės atrinktos dalyvauti programoje. Tikimės, kad ir šiemet lietuvių inovatoriai aktyviai dalyvaus atrankoje“, – sako ekonomikos ir inovacijų viceministrė Erika Kuročkina.

Įmonės, patekusios į DIANA akceleravimo programą, gauna naujų technologijų vystymui skirtą paramos paketą, joms teikiama ekspertinė pagalba bei užtikrinamos galimybės išbandyti technologijas ir sprendimus realioje aplinkoje. Startuoliai, patekę į pirmąjį etapą, gauna 100 tūkst. eurų subsidiją, o atrinkti į antrąjį etapą – 300 tūkst. subsidiją.

Įmonės taip pat turi prieigą prie technologijų ir DIANA bandymų centrų. Šeši DIANA bandymų centrai veikia ir Lietuvoje – jie specializuojasi gyvybės mokslų, dirbtinio intelekto, žaliųjų technologijų, duomenų mokslo, kosmoso, kibernetinio saugumo srityse.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija NATO akceleratoriaus DIANA veiklas kuruoja nuo 2022 m.

Daugiau apie šių metų iššūkių programas galite rasti čia: https://www.nato-diana.org/s/

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos ekonomikos ir inovacijų ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-07-12 09:33
Verslas, ekonomika, finansai
Kontaktinis asmuo
Liudvikas Vilimas
Ryšių su visuomene skyriaus vyriausiasis specialistas
Lietuvos Respublikos ekonomikos ir inovacijų ministerija
+37069138626
[email protected]
pasidalinti
atgal