Seime prisiekė Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda

Šiandien, liepos 12 d., Seimo Kovo 11-osios salėje įvyko Lietuvos Respublikos Seimo posėdis, skirtas Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos priesaikai priimti.

Respublikos Prezidento priesaiką priėmė Konstitucinio Teismo pirmininkas Gintaras Goda . Prisiekęs G. Nausėda įgijo visus Respublikos Prezidento įgaliojimus penkerių metų kadencijai.

Antrajai kadencijai prisiekęs G. Nausėda inauguracinėje kalboje pabrėžė, kad per tuos penkerius metus pasaulis pasislinko arčiau bedugnės: „Žmonija, kurdama tokias technologijas kaip dirbtinis intelektas, šiandien stovi ant didžiulio technologinio lūžio slenksčio. Tuo pat metu ir ant susinaikinimo slenksčio. Todėl šiuo egzistencinio pavojaus Lietuvai metu valstybės saugumas bus viena svarbiausių mano, kaip valstybės vadovo, užduočių. Nes jei nebus valstybės, nebus nieko“.

G. Nausėda pažymėjo atkaklios, nuoseklios ir tęstinės užsienio politikos svarbą, išskyrė santykius su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis.

„Be Jungtinių Valstijų įsitraukimo Europa negali išlikti nei vieninga, nei saugi. Lietuva buvo ir bus stiprių transatlantinių saitų ir jų nepakeičiamumo rėmėja. Padarysiu viską, kas nuo manęs priklauso, kad Jungtinių Valstijų dėmesys Lietuvai ir mūsų regionui nemažėtų“, – sakė Respublikos Prezidentas.

Šalies vadovo įsitikinimu, Lietuva stipri būsi tiek, kiek vieningi bus jos žmonės. Todėl gerovės valstybės kūrimą ir visų rūšių atskirties mažinimą G. Nausėda vadino ne tik teisingumo, bet ir nacionalinio saugumo klausimu.

Respublikos Prezidentas kvietė toliau aktyviai dalyvauti kovojant su klimato kaita, tapti pavyzdžiu kitoms valstybėms. Ragino Lietuvą sukurti sėkmės istoriją dirbtinio intelekto eroje, tam skiriant daugiau investicijų į pažangiausius mokslo atradimus, darbuotojų kvalifikacijos pokyčius, sparčiau skaitmenizuojant šalies pramonę.

Savo kalboje G. Nausėda atkreipė dėmesį ir į būtinybę spręsti susisiekimo problemas regionuose, būtinybę užbaigti integraciją į europinį geležinkelių tinklą.

Sveikindama G. Nausėdą Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen atkreipė dėmesį į tai, kad su prezidento institucija siejami nemaži lūkesčiai, kurie kartais yra perdėti, neįvertinant faktinių institucijos pajėgumų. Seimo Pirmininkė pabrėžė bendro darbo svarbą: „Visi mes, įskaitant ir Prezidentą, esame nariai valstybinės komandos, kurios suderintas veikimas yra visos valstybės sėkmės ir gerovės garantas. Esu įsitikinusi, kad turime dažniau, ypač turint galvoje tarptautinę aplinką, mąstyti savitarpio pagalbos, bendradarbiavimo, komandinio veikimo kategorijomis“.

Seimo posėdyje invokaciją sakė Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-07-12 13:23
Politika
Kontaktinis asmuo
Seimo kanceliarijos
Informacijos ir komunikacijos departamento
Spaudos biuro vyriausioji specialistė
Saulė Eglė Trembo
Tel. (8 5) 239 6203, el. p. [email protected]

pasidalinti
atgal