Prezidentas sveikina Kauną atidengus paminklą Aleksandrui Jogailaičiui

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pasveikino Kauną ir visą šalį paminklo Lietuvos Didžiajam Kunigaikščiui ir Lenkijos Karaliui Aleksandrui Jogailaičiui atidengimo proga.

Šalies vadovas vaizdo sveikinime nurodė, kad neatsitiktinai paminklas atidengiamas liepos 15-ąją – Žalgirio mūšio dieną.

„Būtent su Aleksandro vardu galime sieti sparčią šalies raidą po garsiosios pergalės. Jam teko užduotis stiprinti valstybingumą, skatinti teisinės ir rašto kultūros plėtrą, vakarietiško tipo miestų savivaldos augimą“, – sakė Prezidentas.

Šalies vadovas pabrėžė, kad Aleksandras Jogailaitis gynė Europos civilizacijos vertybes visoje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės teritorijoje, taip pat ir dabartinėje Ukrainoje.

Prezidentas dėkojo monumento idėjos autoriams ir įgyvendintojams, tarp jų Lietuvos istorijos puoselėtojui, kultūros mecenatui Pranui Kizniui, už plečiamą Aleksandro Jogailaičio atminties įprasminimo Lietuvoje žemėlapį.

Šalies vadovas taip pat išreiškė viltį, kad paminklas skatins geriau pažinti Lietuvos istoriją, kuri yra mūsų dabarties pasirinkimų ir ateities darbų pamatas bei kelrodis.

Monumentas Lietuvos Didžiajam Kunigaikščiui Aleksandrui Jogailaičiui pirmadienį atidengtas Ramybės parke Kaune.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-07-15 16:32
Politika, Kultūra
Kontaktinis asmuo
Prezidento komunikacijos grupė
[email protected]

Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
S. Daukanto a. 3, LT-01122 Vilnius
www.prezidentas.lt
pasidalinti
atgal