Lyg Dainų šventėje svetur: kuriose šalyse galima patekti į tikrą muzikos fiestą?

Lietuviai nuo seno garsėja kaip daininga tauta, o jos šimtmetį mininčios Dainų šventės tradicijos žavi ne tik tautiečius, bet ir užsienio svečius. Vis tik tautiečiai mėgsta dalyvauti ne tik savuose festivaliuose ir šventėse, tačiau mielai apsilanko ir kitose šalyse vykstančiuose muzikos renginiuose.

„Pastebime, kad svetur išsiruošę tautiečiai nori kuo daugiau įvairesnių pramogų, pagal tai kartais net planuoja savo atostogas. Vietinės tradicijos itin puoselėjamos ir lietuvių pamėgtose atostogų šalyse, kasmet daugybė švenčių bei festivalių vyksta Turkijoje, Italijoje, Ispanijoje, Graikijoje, Bulgarijoje, Kipre. Tad poilsiautojai mielai paplūdimio atostogas paįvairina ir apsilankymu įvairiuose šių šalių renginiuose“, – sako Sigita Vaitelė, „Tez Tour“ produkto vadovė.

Kelionių organizatoriaus atstovė pristato renginius, kuriuos keliautojams siūlo aplankyti dar šiais metais ir taip susipažinti su svečių šalių vietine kultūra.

Barselonoje – pažintis su katalonų kultūra

Vienos giliausių festivalių tradicijų – Katalonijos sostinėje Barselonoje. Čia vidurvasarį, 1929 metais pastatytame antikinio graikiško stiliaus teatre prasideda pusantro mėnesio trunkantis festivalis „Grec de Barcelona“. Kiekvieną vakarą – vis kitas teatro, šokių ar muzikinis pasirodymas.

O didžiausia fiesta Barselonoje vyksta rugsėjo pabaigoje, kai miesto gatvėse prasideda dar XIX amžiaus antroje pusėje pirmąkart surengta La Merce šventė. Savaitę trunkantis festivalis kasmet sutraukia apie kelis milijonus žmonių ir pristato katalonų kultūrą per gatvėje vykstančius paradus, koncertus, mitinius personažus ir nuolatinį būgnų mušimą. Iš viso suskaičiuojama apie 600 nemokamų renginių, o įspūdį sustiprina iš žmonių statomi gyvi bokštai.

Madeira kviečia į tarptautinį folkloro festivalį

Norintys prisiliesti prie vietinių tradicijų, turėtų atkreipti dėmesį į Madeirą. Rugpjūčio pabaigoje šioje Portugalijos saloje prasideda tris savaites trunkantis Ponta do Sol festivalis, suburiantis įvairius muzikos, sporto ir kitus renginius bei puoselėjantis vietines tradicijas.

Ne veltui svarbi šios šventės dalis – tarptautinis folkloro festivalis, pripildytas ne tik muzikos, dainavimo, bet ir vietiniams itin svarbių šokių. Pastariesiems įtakos turėjo tiek europietiški, tiek ir arabiški elementai, todėl išsivystė itin savitas jų stilius. Tad išvysti ar patiems išmėginti vietinius šokius viešint Madeiroje – tiesiog būtina.

Turkijos vietinės kultūros pristatymas šokių ir dainų festivalyje

Kaip ir Ispanijoje bei Portugalijoje, muzikos pilna ir Turkijoje. Pavyzdžiui, lietuvių pamėgtame Antalijos kurorte šiemet spalio 2–6 dienomis bus suorganizuotas tarptautinis šokių ir dainų festivalis „Turkijos rojus“. Šiuo įvairiuose miesto vietose vykstančiu festivaliu siekiama parodyti Antaliją kaip vieną geriausių vietų muzikos festivaliams ir per muziką bei dainas suburti skirtingas kultūras kartu.

„Tai puikus pavyzdys, kaip nuvykus į kitą šalį galima ją pamatyti visai kitokiomis akimis, pajusti ir geriau susipažinti su jos kultūra. Tai neabejotinai įneša papildomų spalvų ir į pačią išvyką bei palieka neišdildomus prisiminimus“, – dalijasi „Tez Tour“ atstovė.

Bulgarija – būtina stotelė melomanams

Viena geriausių krypčių vasarą melomanams – Bulgarija. Nuo birželio iki pat rugsėjo Varnoje vykta tarptautinis, pirmąkart dar 1926 metais suorganizuotas klasikinės muzikos festivalis. O liepą senojoje šalies sostinėje Veliko Tirnove prasideda kelis mėnesius trunkantis festivalis „Amžių scena“, kuris po atviru dangumi suburia klasikinės muzikos, operos ir baleto pasirodymus į puikiai jiems tinkančią Carevezo tvirtovę.

Tačiau tai – dar ne viskas. Dabartinėje šalies sostinėje Sofijoje liepos pradžioje organizuojamas nemokamas „A to Jazz“ festivalis, kuris sutraukia daugybę vietinių ir užsienio džiazo atlikėjų. Liepą šalyje taip pat vyksta net keli roko festivaliai – Midalidare roko festivalis ir „Roko kalvos“, tad pramogų ras kone kiekvieno muzikos žanro gerbėjas.

Norintys įdomesnių patirčių, rugpjūčio pradžioje Bulgarijoje gali apsilankyti Gelos kaimelyje, kuriame vyksta tarptautinis dūdmaišių festivalis. Kaip ir Škotijoje, taip ir Balkanuose dūdmaišis yra vienas svarbiausių muzikos instrumentų, tačiau skiriasi savo skleidžiamu garsu, tad į konkursą kreipiamas nemažas vietinių dėmesys.

Kretoje skambės roko ir tradicinės muzikos ritmai

Liepos pabaigoje roko gerbėjus pritrauks vienas reikšmingiausių saloje Chanijos roko festivalis. Panašiu laikotarpiu Chanijoje vyksta ir vietinės muzikos lydimos šokių dienos.

O norintys prisiliesti prie vietinės kultūros, gali sudalyvauti Jakintos festivalyje – šis liepos pabaigoje-rugpjūčio pradžioje vykstantis renginys apima tiek tradicinius šokius, tiek gyvą muziką, bei sutraukia daugybę vietinių gyventojų ir svečių iš užsienio.

Maljorkoje – galimybė išbandyti vynuogių mūšį

Maljorka turi turtingą muzikinį paveldą, užimantį itin svarbią vietą jos kultūroje. Vietinių fiestų ir švenčių metu netrūksta energingų liaudies šokių, skamba tradicinė dūdmaišių, fleitų muzika.

Jau rugsėjo 12 d. Maljorka minės tradicinę la Diada de Mallorca dieną, kurioje netrūks kultūrinių pasirodymų ir istorinių rekonstrukcijų, o rugsėjo pabaigoje vyks Fira de Llucmajor mugė su tradiciniais šokiais ir amatų pristatymais.

Saloje aktyviai švenčiama ir vynuogių derliaus šventė. Festa des Vermar bus minima Binsaleme mieste rugsėjo pabaigoje. Čia pagerbiamos vietinės vyno gamybos tradicijos, organizuojami įvairūs renginiai, vyno degustacijos ir paradai. O vienas svarbiausių renginio akcentų – vynuogių mūšis, kurio dalyviai įsitraukia į žaismingą kovą. Tokia pramoga, neabejotina, paliks ilgai neblėstantį įspūdį.

Pranešimą paskelbė: UAB "Publicum"
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-07-16 10:22
Laisvalaikis, pramogos, Kultūra
Kontaktinis asmuo
Vaida Sindaravičiūtė-Kuosė
UAB "Publicum"
+37060636717
[email protected]
pasidalinti
atgal