Vairavimas Prancūzijoje olimpinių žaidynių metu

2024 m. olimpinių ir paralimpinių žaidynių metu vairavimas Paryžiuje ar jo apylinkėse neišvengiamai bus sudėtingas, su trikdžiais ir naujomis taisyklėmis. Vairuotojai,  planuojantys į žaidynes vykti automobiliu, ypač jei kelionės maršrutas eis per Il de Franso regioną, atkreipkite dėmesį: tikėtina, kad liepos 26-rugpjūčio 11 d. laikotarpiu vidutinė kelionės trukmė pailgės dvigubai ar net trigubai. Dėl griežtesnių saugumo priemonių ir laukiamų 15 mln. olimpiados žiūrovų eismas Prancūzijos keliuose bus smarkiai paveiktas. Mūsų kolegos iš Europos vartotojų centro Prancūzijoje pateikia trumpą eismo taisyklių šalies keliuose olimpinių žaidynių metu apžvalgą. 

 

TRYS SAUGUMO ZONOS PARYŽIUJE ŽAIDYNIŲ METU 

Prancūzija nustatė 3 saugumo zonas transporto priemonėms: 

MĖLYNA: įvažiavimas motorinėmis transporto priemonėmis galimas su tam tikrais apribojimais. Į šią zoną draudžiama įvažiuoti asmeninėms transporto priemonėms. Taksistams, samdomoms transporto priemonėms, autobusams ir asmenims, turintiems rezidencinį automobilių stovėjimo leidimą (ir pagrindžiantį dokumentą), įvažiavimas leidžiamas. 

RAUDONA: draudžiamas beveik visas eismas. Neleidžiama naudotis asmeninėmis transporto priemonėmis, samdomomis transporto priemonėmis ir autobusais. Tik taksi, vairuojami TOK (Tarptautinio olimpinio komiteto) įgalioto asmens, turinčio rezidencinės paskirties leidimą su pagrindimu, gali įvažiuoti į šią zoną. 

PILKA: galioja griežčiausi suvaržymai. Ši zona yra šalia varžybų vietų, patenkant į ją vykdoma saugumo patikra. Į šią zoną negali įvažiuoti jokios transporto priemonės (įskaitant dviračius ar motorolerius). 

NAUDINGAS PATARIMAS: prieš išvykdami būtinai patikrinkite, į kurias zonas galėsite įvažiuoti, taip pat numatytą zonų išsidėstymą jūsų kelionės dieną. Jei ketinate stebėti varžybas Paryžiuje, pasistenkite iš anksto suplanuoti, kokiu transportu nuvyksite arčiausiai jų vietos. Jums gali padėti Paryžiaus policijos internetiniai žemėlapiai, taip pat žemiau pateikta lentelė: 

 

2024 m. olimpinių žaidynių zonų ribojimai  

 

Mėlynoji Zona 

Raudonoji Zona 

Pilkoji Zona 

Pėstieji  

TAIP 

TAIP 

TAIP 

Dviračiai, Motoroleriai  

TAIP 

TAIP 

NE 

Taksi 

TAIP 

TAIP (jei autorizuotas personalas) 

NE 

Kitos samdomos transporto priemonės  

TAIP 

NE 

NE 

Autobusai  

TAIP 

NE 

NE 

Asmeninės transporto priemonės 

NE 

NE 

NE 

Rezidencinės transporto priemonės  

TAIP (su patvirtinančiu dokumentu) 

TAIP (su patvirtinančiu dokumentu) 

NE 

 

 

AKREDITUOTIEMS ASMENIMS REZERVUOTOS EISMO JUOSTOS 

Tam tikri Paryžiaus ir Il de Franso regiono keliai bus pažymėti kaip specialūs „olimpiniai keliai“. Šios rezervuotos eismo juostos bus įrengtos liepos 15-rugsėjo 11 d. laikotarpiui. Jomis galės važiuoti tik TOK akredituoti asmenys. Pagrindiniai greitkeliai taip pat gali būti paveikti „olimpinių maršrutų“, pavyzdžiui, A1 kelias tarp Porte de la Chapelle ir Roissy-Charles de Gaulle oro uosto (abiem kryptimis) arba A13 kelias tarp Bulonės ir Porte d'Auteuil (abiem kryptimis). 

Visą paveiktų kelių sąrašą galite rasti čia: 

Décret n° 2022-786 du 4 mai 2022 fixant la liste des voies et portions de voie réservées à certains véhicules pour les jeux Olympiques et Paralympiques de 2024 - Légifrance (legifrance.gouv.fr) 

 

MOKESČIAI UŽ AUTOMOBILIŲ STOVĖJIMĄ IR GREITKELIŲ RINKLIAVOS PARYŽIUJE 

Mokesčiai už automobilių stovėjimą priklauso nuo jūsų vairuojamos transporto priemonės. Automobiliams, išskyrus visureigius, bus taikomi standartiniai tarifai: Paryžiaus centriniuose 1-11 rajonuose taikomas 6 eurų už valandą dvi pirmas valandas mokestis, o 12-20 rajonuose 4 eurų už valandą mokestis. 

Tuo tarpu visureigių vairuotojams teks pajusti nemenką kainų skirtumą. Didesnėms nei 1,6 tonos transporto priemonėms tarifas centriniuose rajonuose didėja iki 18 eurų už valandą pirmas dvi valandas ir iki 12 eurų už valandą išoriniuose rajonuose. Elektromobiliams šis tarifas taikomas tik tuo atveju, jei jie sveria daugiau nei dvi tonas. Būkite budrūs, nes valandiniai tarifai didėja su kiekviena valanda: pavyzdžiui, šešioms valandoms palikus visureigį centriniame rajone, teks pakloti 225 eurus. 

Kalbant apie greitkelių mokesčius, transporto priemonės skirstomos į 5 kategorijas, kurioms taikomi mokesčių tarifai. Pavyzdžiui, 1-os kategorijos automobiliai (t. y. lengvieji automobiliai, kurių ilgis neviršija 2 m.) A1 greitkelyje mokės standartinį 16 eurų mokestį. Kuriai kategorijai priklauso jūsų automobilis, galite pasitikrinti paspaudę šią nuorodą: Transporto priemonių klasifikacija Prancūzijos greitkeliuose - ASFA (autoroutes.fr). 

 

NAUDINGAS PATARIMAS:  

Jei apsistojate Paryžiaus viešbutyje, pasidomėkite, ar jis turi savo automobilių stovėjimo aikštelę. Kartais jos būna pigesnės ir patogesnės nei automobilių stovėjimo aikštelės gatvėse. Kaip po miestą keliauti viešuoju transportu, skaitykite šiame straipsnyje: Paryžiaus viešasis transportas olimpinių ir paralimpinių žaidynių metu (europe-consommateurs.eu)  

 

LAIKOTARPIS  

Pasirengimo etapas truko nuo 2024 m. kovo iki liepos. Apribojimai nebus vienodi ar tęstiniai; skirtingais laikotarpiais bus taikomi skirtingo lygio suvaržymai. Planuojama, kad 2024 m. liepos mėn. sostinėje kelias dienas bus stabdomas eismas, nes miestas ruoš tiltus žaidynių atidarymo ceremonijai. Mėlynasis ir raudonasis perimetrai bus aktyvuoti likus kelioms dienoms iki ceremonijos; tačiau perimetrai su griežčiausiais suvaržymais dažniausiai bus įvedami likus kelioms valandoms iki varžybų pradžios. 

NAUDINGAS PATARIMAS: rekomenduojame naudotis šiuo interaktyviuoju žemėlapiu, kuriame apribojimų zonos ir „olimpiniai maršrutai“ atnaujinami kas valandą: 

La carte interactive des impacts sur les déplacements en Île-de-France | Anticiper les Jeux 

 

BILIETŲ ĮSIGIJIMAS  

Bilietus į 2024 m. olimpines ir paralimpines žaidynes Prancūzijoje galima įsigyti tik vienoje oficialioje svetainėje: Oficialus bilietų pardavimas - Olimpinės ir paralimpinės žaidynės 

Šią svetainę valdo  2024 m. Paryžiaus olimpiados organizacinis komitetas. 

Bilietų kainos svyruoja nuo 24 iki 2 700 EUR, priklausomai nuo varžybų tipo ir vietos. 

Nuo gegužės 15 d. per oficialią perpardavimo platformą taip pat galite įsigyti bilietų iš kitų pirkėjų. Tam reikia atsisiųsti programėlę "Paris 2024 tickets". Naudodamiesi šia programėle, bilietus gausite į savo išmanųjį telefoną. Turite atsisiųsti programėlę ir prisijungti naudodami el. pašto adresą ir slaptažodį, kuriuos naudojote pirkdami bilietą. 

Svarbu žinoti: olimpinių žaidynių bilietai bus 100 % skaitmeniniai ir saugūs. 

Nuo 2024 m. gegužės 30 d. iki žaidynių atidarymo nauji bilietai parduodami kiekvieną ketvirtadienį nuo 10 valandos.  

Galima pasinaudoti keliais pasiūlymais: 

- individualiai parinkti bilietų paketai (pirmieji parduodami bilietai). Individualiai pritaikytas paketas leidžia pasirinkti bilietus į 3 varžybas. Jis apima visas sporto šakas ir vietas, išskyrus banglenčių sportą, į kurį galite įsigyti pavienius bilietus. Pavyzdžiui, bilietas į paplūdimio tinklinio ketvirtfinalį, bilietas į regbio pusfinalį ir bilietas į taekvondo finalą; 

- vienkartiniai bilietai; 

- „Svetingumo“ ir „Kelionių“ paketai. 2024 m. Paryžiaus olimpiados organizacinio komiteto parengtoje svetingumo programoje siūlomi standartiniai ir individualūs paketai, į kuriuos įeina bilietai į sporto renginius, galimybė naudotis stadione ir už jo ribų esančiomis svetingumo zonomis, taip pat kelionių, apgyvendinimo paslaugos, kultūrinės veiklos, gero maisto ir sporto pasiūlymai. Šiuos paketus galima įsigyti tik per "On Location". 

Oficiali bilietų pardavimo svetainė yra vienintelė įgaliota bilietų į 2024 m. Paryžiaus olimpines ir paralimpines žaidynes pardavėja.  

Bilietų perpardavimo programa "Paris 2024 tickets" pradėjo veikti šių metų gegužę. Atsisiuntę programėlę ir prisijungę, galite parduoti savo bilietą, jei nebegalite atvykti. Arba galite įsigyti bilietus, jei negalėjote to padaryti per pradinius pardavimo etapus. Tai vienintelė oficiali bilietų perpardavimo platforma bilietų savininkams. Bet koks perpardavimas už šios platformos ribų yra draudžiamas. 

Norėdami perparduoti bilietą, programėlėje pasirinkite parinktį „Perparduoti“ (resell). Perpardavimo kaina yra tokia pati, kaip ir pirminio pirkimo. Bus taikomas aptarnavimo mokestis: perpardavėjui taikomas 5 % bilieto vertės, pirkėjui 10 %.  

Atkreipkite dėmesį! Perparduoti bilietus galite tam tikrą laiką. Jei nespėjote to padaryti per nustatytą terminą, vėliau to padaryti nebegalėsite.    

Taip pat galite perduoti bilietus giminaičiui naudodami atsisiuntimo nuorodą. Gavėjas taip pat turi naudotis oficialia bilietų pardavimo platforma arba programėle ir susikurti paskyrą. Gavėjas negali perparduoti bilieto, bet gali jį grąžinti pirkėjui. 

Nesvarbu, ar norite perparduoti, pirkti, ar perduoti bilietą į olimpines žaidynes, jums reikės "Paris 2024" paskyros. Prieš tai taip pat turėtumėte perskaityti bendrąsias pardavimo sąlygas. 

Prekyba bilietais į 2024 m. Paryžiaus paralimpines žaidynes oficialiai prasidėjo 2023 m. rudenį per tą pačią bilietų pardavimo platformą. 

Bilietų kainos svyruoja nuo 15 iki 700 eurų, priklausomai nuo renginio tipo ir varžybų vietos. Vienoje paskyroje galima įsigyti iki 30 bilietų. 

Daugiau praktinės informacijos apie viešnagę Prancūzijoje 2024 m. olimpinių ir paralimpinių žaidynių metu rasite paspaudę šią nuorodą:  2024 Olympic Games (europe-consommateurs.eu). 

Šis pranešimas buvo finansuojamas Europos Sąjungos.

Šio pranešimo turinys atspindi tik autoriaus poziciją bei yra jo (-s) atsakomybė; turinys negali būti vertinamas kaip atspindintis Europos Komisijos ir / ar Europos inovacijų tarybos ir MVĮ reikalų vykdomosios įstaigos (EISMEA) ar kitos Europos Sąjungos institucijos poziciją. Europos Komisija ir Agentūra neprisiima jokios atsakomybės už pateiktos informacijos panaudojimą.

Pranešimą paskelbė: Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-07-16 15:25
Transportas, Turizmas
Kontaktinis asmuo
Jaunė Dalinkevičiūtė
Vyriausioji specialistė
Europos vartotojų centras

[email protected]
Prisegti failai
pasidalinti
atgal