TAURAGĖS R. ŽEMĖS ŪKIO SRITIES BENDRUOMENĖ STIPRINA RYŠIUS

LŽŪKT Tauragės r. biuro komanda organizavo centrinės buveinės specialistų, rajono žemės ūkio sritį kuruojančių įstaigų ir organizacijų atstovų susitikimą. Renginio metu pasikeista patirtimi, įžvalgomis, kaip galima artimiau bendradarbiauti, siekiant, kad rajono žemdirbius pasiektų aktuali ir operatyvi informacija.

Susitikimą pradėjo Tauragės r. biuro vadovė Gintarė Ciganė, supažindino su biuro komanda, jų teikiamomis paslaugomis. Pasidžiaugė, kad į renginį atvyko kolegos, kurių taip pat kasdienis darbas – žemdirbių problemų sprendimas.

Savivaldybės siekis – žemdirbių švietimas „žalesnio“ ūkininkavimo link

Tauragės savivaldybės Kaimo reikalų skyriaus vadovas Petras Kulikauskas pristatė skyriaus bei seniūnijų specialistus, jų pagrindines veiklas ir atsakomybes. P. Kulikauskas pasidžiaugė, kad su biuru palaiko tikrai tamprius ryšius, tačiau sakė matantys daugiau bendradarbiavimo galimybių, tokių kaip, bendrų informacinių renginių organizavimas ES paramos, ŠESD, anglies ūkininkavimo temomis ir kt. Anot skyriaus vadovo, šios temos aktualios, nes Tauragės rajono siekis kasmet tapti vis „žalesniu“, draugiškesniu aplinkai, tad norisi ūkininkus paskatinti nebijoti ūkiuose diegti daugiau klimato kaitai mažinti skirtų technologijų ar priemonių. Šiais metais savivaldybė nusprendė ūkininkams kompensuoti išmaniosios žemdirbystės sistemų, suteiktų paslaugų išlaidas (iki 50 proc., bet ne daugiau nei 200 Eur). Taip pat savivaldybė remia naujai įsteigtus ekologinius ūkius, kompensuodama pirmųjų metų sertifikavimo mokestį (ne daugiau nei 1000 Eur).

Paslaugos ūkio augimui

LŽŪKT regiono vadovė Sonata Karpavičienė savo pristatymą pradėjo neįprastai, pasveikindama biuro augalininkystės konsultantus – Petrą Kulikauską ir Sonatą Naugžemienę Agronomų dienos proga, kuri Lietuvoje švenčiama jau septynerius metus.

S. Karpavičienė susitikimo dalyviams pristatė Konsultavimo tarnybos veiklą, paslaugas, aktualias ūkininkams. Anot regiono vadovės, šiais metais LŽŪKT deda daug pastangų bendradarbiavimui su rajoninėmis organizacijomis. Šios iniciatyvos tikslas – kartu su kolegomis identifikuoti žemdirbių problemas ir pasidalinti idėjomis, kaip kartu šios problemos galėtų būtų sprendžiamos greičiau.

Kalbant apie augalininkystės paslaugas Tauragės r. biuro ilgametis augalininkystės specialistas P. Kulikauskas pabrėžė, kad ūkininkų veiklą reglamentuoja didžiulis skaičius teisės aktų, reikalavimų bei prievolių, tad daug laiko tenka konsultuoti būtent šiais klausimais, pildyti privalomus žurnalus. Kaip sakė augalininkystės konsultantas, kalbant apie ūkio technologijas – pagrindinis atskaitos taškas – dirvožemio tyrimai, kurie itin svarbūs planuojant tręšimą ir kt.

LŽŪKT Rinkodaros skyriaus vadovė kartu su P. Kulikausku susitikimo dalyviams pristatė informacinės sistemos IKMIS privalumus žemdirbiams – meteostotelių tinklą (Tauragės r. yra 2 stotelės), kurių dėka prognozuojamas galimas augalų ligų ir kenkėjų protrūkis, augalų vegetacijos metu pateikiama kassavaitinė pasėlių stebėjimo informacija su rekomendacijomis visos Lietuvos ūkininkams, patarimai integruotos augalų apsaugos klausimais, nuotoliniai mokymai ir kt. Pristatyti ir kiti nemokami informacijos šaltiniai, kuriami LŽŪKT, tokie kaip – www.agroakademija.lt, www.manoukis.lt ir kt. 

Tauragės biuro vadovė G. Ciganė, kalbėdama apie finansinės apskaitos paslaugas, pabrėžė, kad didžioji dalis biuro klientų naudojasi būtent šiomis paslaugomis. Džiaugėsi ilgamečių klientų pasitikėjimu. „Konsultavimo tarnybos veikla unikali rajone, tvarkome finansinę apskaitą, matome ūkio duomenis, tad ūkininkams galime operatyviai patarti ir ūkio technologiniais klausimais. Tai itin svarbu, kuomet klientai ketina pretenduoti į ES paramą. Rašydami verslo projektus, pagal realius duomenis, padedant kolegoms technologams, turime galimybę parengti kokybiškesnius verslo planus ir gavus paramą ūkininkams paprasčiau įgyvendinti suplanuotas veiklas bei rodiklius. Mes ūkininkų nepaliekame visą paramos įgyvendinimo laikotarpį – administruojame projektą, padedame sutvarkyti visus dokumentus ir kt. Kitaip sakant, būname su ūkininku nuo idėjos iki jos įgyvendinimo. Gera matyti, kaip mūsų klientų ūkiai auga“,- kalbėjo G. Ciganė.

Tiriama individualių nuotekų valymo įrenginių nuotekų kokybė

LŽŪKT laboratorijos vedėja Lina Šmakovienė pristatė naujausius ir aktualiausius tyrimus ūkininkams ir ne tik.

Tai, kad asmenys, savo namuose įsirengę biologinio valymo ir septiko tipų individualius nuotekų tvarkymo įrenginius, kartą per kalendorinius metus turi atlikti į aplinką išleidžiamų nuotekų tyrimą laboratorijose, susirinkusiems buvo naujiena.

„Mūsų laboratorija turi teisę atlikti individualiems nuotekų valymo įrenginiams privalomų parametrų tyrimus. Jei kreipsitės į mus, nuotekų ėminiui paimti bus paskirtas biure dirbantis technologinių paslaugų konsultantas, turintis leidimą teikti šią paslaugą. Dėl paslaugos kreipkitės į biurą“, – kvietė LŽŪKT laboratorijos vedėja Lina Šmakovienė.

Kalbėta apie geriamojo ir laistymo vandens, šiltnamio grunto, organinių trąšų, kitus laboratorijoje atliekamus tyrimus, taip pat nuo rudens planuojamą sėklų daigumo tyrimą.

Ūkinės sėklos gyvybingumo nustatymo tyrimas

LŽŪKT rudens sezoną pasitinka žemdirbiams pasiūlydama naują paslaugą – sėklų daigumo tyrimą. Kad nukulti grūdai – dar ne sėkla, žino kiekvienas žemdirbys. Juk po derliaus nuėmimo sėklinių grūdų džiovinimas, valymas ir daigumo nustatymas – pirmieji sėklos ruošimo proceso darbai. 

Pasak LŽŪKT laboratorijos vedėjos Linos Šmakovienės, sėklos nedaiginamos. Jų kokybė nustatoma pagal Vokietijos įmonės „Seedalive“ greitąjį sėklų kokybės tyrimą – klientas tyrimų rezultatus gaus per kelias dienas. Ūkininkui el. paštu atsiunčiamas sėklų kokybės vertinimas – sugeneruota ataskaita, kurioje procentiškai nurodytas sėklų daigumas, jų dygimo energija, deformuotos ir / ar mirusios sėklos šaknys. Pagal gautus rezultatus galima tiksliai nusistatyti sėklos sėjimo normą, nuspręsti, ar sėklą parduoti, sandėliuoti ar sėti. Žinoma, ūkininkams paranku pasitikrinti, ir kokios kokybės sėklą perka.

Swedbank paslaugos ūkininkams

Swedbank pardavimų vadybininkė Jolita Kairienė, dirbanti su Tauragės ūkininkais, pabrėžė, kad dirbdama su klientais, dažnai savo darbe susiduria su LŽŪKT Tauragės biuro finansinės apskaitos konsultantų darbu – dažnai tariasi, konsultuojasi spręsdama klientų problemas. Swedbank turi tinklą vadybininkų, kurie specializuojasi būtent su žemės ūkio klientais – pataria atliekant kasdienines operacijas, paskolų ir kt. klausimais.

Pranešimą paskelbė: VšĮ Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal