Vyriausybės kanclerė susitikime su Lenkijos skaitmeninimo ministru: socialinių tinklų ir dezinformacijos laikais sąjungininkai turi veikti vieningai

„Tiek viešojo ir privataus sektorių subjektai valstybių viduje, tiek demokratinės šalys tarptautiniu mastu turi veikti išvien ir kovoti su dezinformacija bei klaidinga informacija. Tai ginklai kuriais autokratiniai režimai bando palaužti mūsų visuomenes. Rusijos karas prieš Ukrainą ir per jį pasklidęs milžiniškas propagandos bei dezinformacijos srautas rodo, kad socialiniai tinklai ne visada supranta jiems tenkančią atsakomybę ir įtaką, kurią daro visuomenių viešai diskusijai. Tai bendra problema, tad šalys kartu turi ieškoti, kaip keisti teisinį reguliavimą ir pasitelkusios naujausius skaitmeninius įrankius duoti atkirtį destruktyvaus turinio sklaidai bei užtikrinti saviraiškos laisvę“, –  sako su Lenkijos vicepremjeru, skaitmeninimo ministru Krzysztof Gawkowski susitikusi Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė.

Vyriausybės kanclerė susitikime akcentavo poreikį Lenkijai įsitraukti į Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) informacijos patikimumo užtikrinimo centro veiklą ir taip prisidėti prie dezinformacijos srautų socialinėje erdvėje mažinimo.

Savo ruožtu K. Gawkowski patikino, kad Lenkija bendradarbiaus įvairiuose EBPO siūlomuose formatuose ir sieks kuo daugiau prisidėti prie dezinformacijos socialinėje medijoje užkardymo. Susitikime taip pat sutarta, kad Lietuva ir Lenkija veiks vieningai ir sieks tobulinti teisinį reguliavimą, kuris padėtų efektyviai vykdyti šį užkardymo procesą ir užtikrinti nacionalinį saugumą.

„Lietuvos ir Lenkijos strateginė partnerystė įsitvirtino ir įgavo naują reikšmę Europoje vykstančio karo šviesoje ir koncentruojasi į regiono saugumą ir atsparumą. Esame vienmintės valstybės daugeliu klausimų. Mūsų vienybė ir bendradarbiavimas sudaro pagrindą mūsų regiono stabilumui. Turime milžiniškas galimybes bendradarbiauti kibernetinės saugos, dirbtinio intelekto reguliavimo ir plėtojimo srityse“, – kalbėjo Vyriausybės kanclerė.

Susitikime sutarta inicijuoti Vyriausybės kanceliarijos Nacionalinio krizių valdymo centro (NKVC) ir Lenkijoje įkurto kovos su dezinformacija centro aktyvų bendradarbiavimą. Siekiant tvirtinti ryšius ir skatinti gerosios patirties mainus, kolegos iš Lenkijos pakviesti į rudenį vyksiančius Lietuvos (NKVC) ir EBPO jau antrąkart organizuojamus Atsparumo ir kovos su dezinformacija programos mokymus.

Vizito liepos 17 d. Vilniuje metu K. Gawkowski taip pat susitinka su susisiekimo ministru ir krašto apsaugos ministru, lankosi Rasų kapinėse ir kitose Vilniaus vietose.

Pranešimą paskelbė: Spaudos tarnyba, Vyriausybės kanceliarija
2024-07-17 17:52
Politika
Kontaktinis asmuo