Iš Vilniaus į Los Andželą – Lietuvos verslas skinasi kelią į JAV rinką

Šeši lietuviški verslai, kuriantys inovacijas medicinos, lazerių ir informacinių technologijų sektoriuose, dalyvaus programoje „Global Access Program“ (GAP) Kalifornijos universitete Los Andžele. Ateinančius šešis mėnesius programos dalyviai bendradarbiaus su verslo administravimo magistro studentų komandomis, kurie padės atlikti rinkos analizę, parengti rinkodaros strategiją ir verslo planą.  

Įmonių dalyvavimas programoje finansuojamas per „InnoHUB Lithuania“ projektą, kurį Inovacijų agentūra pradėjo kartu su Ekonomikos ir inovacijų ministerija šių metų pradžioje. Jo tikslas  – auginti lietuvišką verslą ir jo konkurencingumą JAV rinkoje. 

„Didžioji dauguma GAP programoje dalyvaujančių įmonių yra iš Europos – Austrijos, Airijos, Estijos, Jungtinės Karalystės, Lenkijos, Ispanijos, Prancūzijos, Suomijos, Švedijos. Tai reiškia, jog Europos įmonės programa pasitiki, o programos vykdytojai yra gerai susipažinę su šio regiono verslais. „InnoHUB“ projektas mums parodė, kad fiziškai įkėlus koją į JAV, eksportą skatinančios partnerystės užsimezga daug greičiau. Esame dėkingi Lietuvos Respublikos generaliniam konsulatui Los Andžele už supažindinimą su GAP programos kūrėjais ir pagalbą kuriant šį partnerystės modelį“, sako Inovacijų agentūros Pažangos departamento vadovė Patricija Reut.  

Anot Lietuvos Respublikos generalinės konsulės Los Andžele Laimos Jurevičienės, GAP programa suteikia išskirtinę galimybę išbandyti savo produktus ir paslaugas, bei paruošia įmones sklandžiam įėjimui į didžiausią ir konkurencingiausią pasaulio rinką. 

„Šios programos siūlo aukštos vertės mokslinius tyrimus ir profesinę patirtį, leidžiančią Lietuvos įmonėms sparčiau augti ir plėstis tarptautiniu mastu, taip prisidedant prie bendro Lietuvos eksporto į JAV rinką augimo. Ypač džiaugiamės, kad šešios naujos įmonės su Inovacijų agentūros pagalba šiemet praplės Lietuvos partnerystę su Kalifornijos universitetu“,  teigia L. Jurevičienė.

Pasak vienos iš programoje dalyvaujančios įmonės UAB „Diabetis“ direktoriaus Manto Kondratavičiaus, JAV rinka yra labai svarbi bendrovei dėl didžiulės vartotojų bazės ir didelės perkamosios galios. „Norime pajusti JAV verslo mokyklų galią ir kalifornietišką siekį vesti verslą į priekį. Turime talentingą komandą, dabar turime suprasti geriausius įėjimo į rinką scenarijus. Be to, amerikiečių komanda turi vietinį verslo tinklą ir plačią prieigą prie įvairių naudingų išteklių“,  sako M. Kondratavičius. 

Programoje šiemet taip pat dalyvaujančios įmonės „Oixio“ komanda tikisi praktinės mentorystės, atviro, pritaikomo grįžtamojo ryšio ir naujų perspektyvų. „Dalyvaudami GAP programoje ne tik įgyjame žinių, bet ir keičiame savo požiūrį ir mąstymą apie verslo plėtrą. Tikime, kad bendradarbiaudami galime patobulinti savo strategijas, įveikti kultūrinius ir veiklos barjerus, užmegzti tvirtus ryšius ir įsitvirtinti JAV rinkoje“,  sako „Oixio“ klientų patirties vadovas Andrius Martinonis.    

„Reiz Tech“ komanda tikisi, kad GAP programa suteiks išsamios informacijos apie JAV rinką, padės geriau suprasti klientų poreikius ir konkurencinę aplinką, o tai savo ruožtu sukurs pagrindą įmonės ilgalaikei sėkmei. „Šios žinios labai svarbios rengiant strateginį verslo planą, pritaikytą „Reiz Studio“ ir „Skillit“, mūsų B2B produktui, skirtam pakeisti organizacijos struktūrą, asmeninį tobulėjimą ir vertės kūrimą“,  teigia „Reiz Tech“ generalinis direktorius Valdas Šimas.

Lietuvos įmonių veikla Kalifornijoje yra strategiškai svarbi, kadangi ši valstija JAV yra pirmoje vietoje pagal sukuriamą BVP, o pasauliniu mastu, jeigu būtų atskira valstybė, būtų penktoji didžiausia ekonomika. Kalifornijoje įsikūręs ir aukštųjų technologijų ir inovacijų lopšys Silicio Slėnis,  kuriame koncentruojasi brangiausios pasaulio technologijų kompanijos, tokios kaip „NVidia“, „Apple“, „Meta“ („Facebook“), „Google“ ir „Tesla“. Siekiant būti šios ekosistemos dalimi, pernai gruodį Inovacijų agentūra tapo Šiaurės šalių inovacijų hub'o Silicio slėnyje „Nordic Innovation House“ nariais ir šių metų pradžioje startavo su „InnoHUB Lithuania“ projektu. 

2018–2023 m. GAP programoje, padedant Lietuvos Respublikos generaliniam konsulatui Los Andžele, iš viso dalyvavo 18 Lietuvos verslų.   

Šiemet GAP programoje dalyvauja: 

  • Dokumentų skaitmenizavimo sprendimus kurianti Doclogix“, 
  • Įrenginį diabeto komplikacijoms nustatyti sukūrusi Feetsee“ (UAB „Diabetis),
  • Verslo valdymo sistemas siūlanti Oixio“,
  • Plonasluoksnių dangų ir lazerinės optikos gamintoja Optoman“,
  • IT sprendimus ir konsultacijas verslams teikianti Reiz Tech“,
  • Programinę įrangą kurianti TeleSoftas“.
Pranešimą paskelbė: Inovacijų agentūra, Všį
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-07-18 09:32
Tarptaut.santykiai, Verslas, ekonomika, finansai
Kontaktinis asmuo
Giedrė Buivydaitė
Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovė
Inovacijų agentūra, Všį
+37069818384
[email protected]
pasidalinti
atgal