Seimas denonsavo Konvenciją dėl kasetinių šaudmenų

2024 m. liepos 18 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

 Seimas nusprendė denonsuoti 2008 m. gegužės 30 d. Dubline priimtą Konvenciją dėl kasetinių šaudmenų. Už tai numatantį įstatymą (projektas Nr. XIVP-4025(2) balsavo 103 Seimo nariai, prieš – 1, susilaikė 4 parlamentarai.

Denonsavus Konvenciją ir įsigaliojus pasitraukimui iš jos, Lietuvai nebeliks draudimo įsigyti, kaupti, o prireikus – ir panaudoti kasetinius šaudmenis. Pasak iniciatorių, tai leis padidinti Lietuvos Respublikos teritorijos gynybos efektyvumą ir bus kaip papildoma atgrasymo priemonė potencialiam agresoriui. Be to, bus galima vykdyti karių mokymą naudoti šias itin efektyvias karines teritorinės gynybos priemones vieniems ar veikiant kartu su sąjungininkais.

Krašto apsaugos ministro Lauryno Kasčiūno tvirtinimu, būtų labai klaidinga, jeigu valstybė, rengdamasi savo gynybai, iš karto pasakytų kokio pajėgumo ji savo gynybai nenaudotų. „Be jokios abejonės, tokios konvencijos yra svarbios. Svarbios jos yra tada, kai viso šalys jų laikosi. Šiuo atveju problema yra tai, kad Rusijos Federacija, vykdanti agresiją prieš Ukrainą, turinti imperialistines ambicijas, šių taisyklių nesilaiko. Tada, kai mes ratifikavome šią konvenciją ir prie jos prisijungėme, buvo kitoks laikmetis. Dabar viskas daug sudėtingiau“, – Seimo posėdyje sakė ministras.

Pasak L. Kasčiūno, šis pajėgumas šiais laikais naudojamas daug atsakingiau, yra daug modernesnės technologijos, efektyvesnės, saugesnės.

Be to, kaip pažymi iniciatyvos rengėjai, šis sprendimas leis sumažinti logistinę naštą, per pusę sumažinti bendras išlaidas amunicijai.

Kasetiniai šaudmenys yra labai efektyvi gynybos priemonė, nes jais galima ginti didelę teritoriją, jie padidina gynybos efektyvumą didelį plotą užimančių taikinių atžvilgiu.

Iš NATO šalių, turinčių sieną su Rusija, tik Lietuva ir Norvegija yra Konvencijos narės. Prie šios konvencijos nėra prisijungusi JAV, taip pat kitos mūsų regiono sąjungininkės, su kuriomis glaudžiai planuojama bendra gynyba (Estija, Suomija, Latvija, Lenkija, Rumunija).

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-07-18 10:38
Politika, Krašto apsauga, saugumas
Kontaktinis asmuo
Rimas Rudaitis
Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamento
Spaudos biuro patarėjas
(0 5) 209 6132
[email protected]
pasidalinti
atgal